Konzumace kapra prospěšná našemu tělu
Čeští rybáři produkují i dnes kapry stejné kvality, kteří byli v 16. století pokrmem směřujícím jako vybraná delikatesa na šlechtický stůl.
Jeho maso zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, a které si neumí vyrobit. Maso kapra je lehce stravitelné, proto neexistuje lepší zdroj bílkovin pro děti a staré lidi.
Kolik se sní v ČR kaprů
|
Kapří maso jako prevence infarktu
Kapr o váze 1,5–4 kila má optimální množství tuku (4-8 %). Tuku, který je nejzdravějším tukem ze všech zvířat. Právě v jeho tuku jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, které rozpouštějí a uvolňují látky, ucpávající cévy (cholesterol).
Výzkumy prokázaly, že nedostatek těchto mastných kyselin způsobuje u mužů málo aktivní spermie a u žen v těhotenství zhoršuje nervovou soustavu jejich dětí.
Ti, kteří si na Vánoce dali kapra, proto mají o důvod víc zařadit ho do svého jídelníčku i po zbytek roku.
Ryby pouze o Vánocích
Kapr je o vánočních svátcích vnímán jako tradiční pokrm a zřejmě právě proto z našich jídelníčků dosud naštěstí nevymizel natrvalo. Tabulka ukazuje, jak je kapří maso konzumováno tuzemskými spotřebiteli v průběhu roku.
Proč Češi nejí ryby i po zbytek roku v podobném množství? Proč se čím dál více na vánočním stole objevují jiné druhy ryb nebo dokonce vepřový řízek či krocan?
Na vině bude zřejmě více faktorů. Jediným velkým kladem, který může za to, že je kapr stále součástí našich svátků, je tradice sahající až ke Zlatému věku našeho rybníkářství, tedy do období 14.-16. stol.
Češi mají nejmenší spotřebu ryb
Spotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice 1,5 kg na osobu za rok. I když se toto číslo v některých regionech (Praha, České Budějovice) nepatrně zvyšuje, stále je to málo. Na celém světě se spotřeba ryb pohybuje kolem 16 kg na osobu za rok, v EU je to 11 kg na osobu za rok. Země, kde se konzumuje nejvíce ryb v Evropě, jsou pochopitelně země Skandinávské a Island. Ve světě jsou největšími konzumenty Eskymáci, kteří sní až 90kg na osobu za rok.
Co nás odrazuje od toho, aby se kapr stal běžnou součástí našeho jídelníčku i po zbytek roku?
Někdo by mohl namítnout, že na vině je jeho složitá příprava, někdo také to, že je málo míst, kde je živá ryba nabízena. Někdo se zase utěšuje skutečností, že si místo kapra koupí na pohled líbivější a zcela jistě i zdravější filet lososa.
Cena úměrná kvalitě
Na vině může být také vysoká cena v porovnání s jinými mraženými produkty. Cena Vánočního kapra (letos se u stánků pohybovala okolo 90 Kč/kg) je ale nutným odrazem nesmírně složitého extenzivního chovu, který produkuje kapra neobvykle vysoké kvality. Naši rybníkáři kapry chovají v ekologicky nezávadném rybničním prostředí, přikrmují ho obilovinami a kukuřicí, ale jeho přírůstek je závislý především na přirozené potravě (bentos a zooplankton). Náš kapr dorůstá do tržní velikosti 3-4 roky a jeho maso je právem ceněno v mnoha evropských zemích, kam se vyváží více než polovina naší produkce (Rakousko, Německo).
Zmiňovaný losos, krmený na rozdíl od kapra pouze granulemi s přídavkem červeného barviva melaninu, roste v klecích na pobřeží severských moří několik měsíců. Čeští rybáři tomuto tempu nemohou konkurovat cenou, jejich silnou stránkou je však nesrovnatelně větší kvalita, která je však tuzemskými spotřebiteli málokdy doceněna.
Vážení čtenáři, co vy a kapr, kamarádíte se, anebo dáváte přednost jiným chutím a jakým? Napište na hobby@idnes.cz