V hlavní roli bazalka

  0:46
Ještě pořád se vám zdá o skvělé kuchyni, kterou jste během dovolené ochutnali třeba v Itálii? Kupte si domů bazalku, svazek nebo ještě lépe hned celý květináč, a prodlužte si léto.

Kuřecí kari s houbami a bazalkou | foto: In Images

Tortilly s masem, krémem a mrkví

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 4 velké pšeničné tortilly
* 400-600 g pečeného vepřového masa
* 200 g kysané smetany
* 2 lžíce majonézy
* 2 svazky čerstvé bazalky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
* sůl a mletý pepř
* 2 mrkve, nastrouhané na jemné nudle

1. Pečené maso nakrájíme na tenké plátky. V misce promícháme kysanou smetanu, majonézu, jeden svazek jemně usekané bazalky, citronovou šťávu a kůru. Dochutíme solí a mletým pepřem.

2. Mrkev oloupeme, omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na co nejtenčí plátky, dobře to jde na nářezovém stroji nebo speciálním kráječi na zeleninu. Plátky pak nakrájíme na tenké delší nudle.

3. Tortilly nasucho opečeme na pánvi nebo v předehřáté troubě či pod grilem, z každé strany stačí tak 1 minutu. Polovinu každé tortilly potřeme bazalkovým krémem, poklademe mrkvovými nudlemi, plátky masa, bohatě doplníme bazalkovými listy a překryjeme nenamazanou částí chlebové placky. Přichytíme párátkem a podáváme.


Která je ta pravá pro vás?

Bazalka kadeřavá (chutná i dekorativní)

Bazalka pravá (sladká a kořeněná)


Bazalka citronová (ideální do jídel s plody moře)


Bazalka thajská (ideální do červeného kari)

Bazalka červenolistá (do salátů ano, do pesta ne)


Kuřecí kari s houbami a bazalkou

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 40-50 minut

* 400 g kuřecích prsou
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 150 g čerstvých hub
* 500 g oloupaných syrových brambor
* 2 malé mladé cukety, asi 400 g
* 200 g dužiny dýně
* 1-2 lžíce kari koření nebo kari pasty
* 1 lžička mletého kmínu
* sůl a mletý pepř
* 400 ml smetany 33% nebo 12%
* 200 ml vody nebo drůbežího vývaru, i z kostky
* hrst čerstvé bazalky

1. V kastrole se silným dnem rozpálíme olej, vsypeme tenké plátky cibule a česneku a zpěníme je. Přidáme omyté, osušené a na větší kousky nakrájené kuřecí maso, opečeme ho ze všech stran, přimícháme plátky hub, nakrájené brambory a ještě chvíli opékáme. Vše posypeme kari kořením nebo přidáme kari pastu, mletý kmín a ještě krátce osmahneme.

2. Zalijeme vývarem a smetanou, osolíme a opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud nejsou brambory téměř měkké. Nakonec přidáme plátky cukety a pokrájenou dýni a ještě chvíli dusíme, dokud není zelenina křehká.

3. Stáhneme z ohně, podle chuti ještě dochutíme solí, pepřem a podáváme posypané nakrájenými nebo natrhanými lístky bazalky.

TIP
Zkuste kari připravit z kokosového mléka nebo krému a do kari přidat ještě na kostičky nakrájená jablka nebo ananas. Podávejte samostatně nebo s rýží či pečivem. 


Grilovaný lilek s mozzarellou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 5 minut grilování

* 2-3 lilky, podle velikosti
* 3 větší rajčata
* 250 g mozzarelly
* 100 ml olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 2 prolisované stroužky česneku
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* svazek čerstvé bazalky

1. Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm. Lilky po obou stranách osolíme a necháme je na sítu asi 30 minut vypotit.

2. Mezitím promícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli na marinádu. Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem.

3. Na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme marinádou. Vždy mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a rajčete a posypeme lístky čerstvé bazalky. Vložíme pod nebo na gril a ještě krátce zapečeme.

4. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

TIP
Bazalku nahraďte jinými čerstvými bylinkami, např. oreganem, saturejkou apod. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený. 


Limetkový sorbet s bazalkou

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 40 minut + několik hodin mražení

* 600 ml vody
* 250 g cukru krupice
* 150 ml limetkové šťávy
* kůra ze 2 limetek
* 1-2 lžíce Limoncella, citronového likéru
* hrst lístků červené bazalky
* sekt na dolití sklenic, asi 200 ml

1. Vodu s cukrem svaříme na sirup, stačí několik minut, stáhneme z ohně, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytých nebo chemicky neošetřených limetek a necháme vychladnout, trvá to asi půl hodiny. Přidáme limetkovou šťávu, limoncello, promícháme a přecedíme do kovové misky. Vmícháme lžíci nasekaných bazalkových lístků, promícháme a dáme zmrazit.

2. Hmotu při mražení každou půlhodinu promícháme nebo zmrazenou směs necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic. Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme zbylými natrhanými lístky bazalky.

TIP
Máte-li zmrzlinový strojek, použijte ho na výrobu sorbetu, vyhnete se mixování. Obdobně můžete připravit sorbet i z dužiny jiného ovoce. Během mražení můžete do sorbetu vmíchat ušlehaný bílek z nezávadného vejce a směs domrazit. 


Těstoviny s bazalkovým pestem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25-30 minut

* 400 g těstovin (špaget, makaronů, nudlí)
* sůl
* 400-500 brokolice
* 1 lžíce olivového oleje nebo 1 lžička másla
* 200-250 ml smetany 33%
* 4 lžíce bazalkového pesta, asi 100 g
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* mletý pepř
* 20 g strouhaného parmazánu
* hrst lístků čerstvé bazalky

1. Těstoviny uvaříme ve větším hrnci podle návodu na obalu takzvaně na skus. Brokolici omyjeme, rozebereme na menší růžičky a přisypeme k těstovinám asi 3 minuty před jejich dovařením. Společně dovaříme, slijeme a promícháme s lžící olivového oleje nebo lžičkou másla.

2. Mezitím v kastrůlku uvedeme k varu smetanu, přidáme pesto a prolisovaný česnek a za stálého míchání chvíli povaříme na mírném ohni, stačí tak 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne, a stáhneme z ohně.

3. Dochutíme mletým pepřem, solí a promícháme se slitými těstovinami s brokolicí. Rozdělíme na talíře a podáváme sypané strouhaným parmazánem a lístky bazalky.

TIP
Brokolici nahraďte listy spařeného špenátu a do omáčky přidejte ještě trochu nastrouhané nivy. Omáčku můžete připravit i z méně tučné smetany na vaření a parmazán nahradit libovolným tvrdým sýrem. 


Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...