Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hit podzimu: šípkové žně. Na sběru se dá slušně vydělat

  1:00
Nejdostupnější zdroj vitaminu C. Je o něj velký zájem u výrobců čajů i výkupen bylin. Doma poslouží v kuchyni i pro zábavu dětí. Při sušení ho však nespalte. Nikdo by ho od vás nevykoupil.
Letošní úroda šípků

Letošní úroda šípků | foto: shutterstock.com

. POZOR!

Již sklizené šípky zbavte před použitím chloupků, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci.

Šípek je plod růže šípkové z čeledi růžovitých rodu Rosaceae. Roste v divokém prostředí, nejčastěji podél silnic a lesních cest tak, aby se keře vzájemně chránily.

Léčivé účinky

Plody jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Důležitý je zejména vitamin C, který posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním. Dále zpevňuje cévy, pomáhá při bolestech galžil, ovlivňuje srážlivost krve, nachlazení, zlepšuje zásobování těla kyslíkem a udržuje schopnost soustředit se. Ve 100 g šípků jsou přibližně 2 g vitaminu C. Obsahuje také vitaminy B1 a B2, které se podílí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Dále kombinaci vápníku a rutinu, která je součástí léků, například proti onemocnění dásní. V šípku najdete také fosfor a draslík.

Kdy a jak sbírat

Od konce září do poloviny října, když jsou šípky oranžové až červené a tvrdé. Změklé a nahnědlé šípky nejsou ke sběru vhodné. Sklízejte nůžkami a v rukavicích. Šípky, které přejdou mrazem, ztrácejí na obsahu vitaminů.

Sušení šípků

Můžete je sušit celé nebo nakrájené. V každém případě je ale nejdříve důkladně omyjte a zbavte stopek a kališních lístků.

. Typy sušení

1. Sušení v sušičce
Mohou se sušit celé, namleté i nasekané.

2. Sušení v troubě
Celé šípky rozprostřeme na pečicí papír na plech a při teplotě kolem 60 °C je sušíme v troubě s mírně otevřenými dvířky.

Pomalu sušené plody plesniví a ztrácejí důležité vitaminy a tím i své léčivé účinky. Naopak při teplotách vyšších než 80 °C snadno zhnědnou nebo se připálí. Optimální je, pokud šípky dosušíte do tmavočervené barvy. Zčernalé plody okamžitě vyhoďte.
Skladovat by se měly v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Delším skladováním se snižuje obsah vitaminů, takže by doba úschovy neměla překročit jeden rok.
Sběrem šípků si můžete přivydělat:

"V letošním roce vykupujeme jeden kilogram sušených šípků za 35 korun, tedy o pět korun více než loni," říká Iveta Mikešová z výkupny

. Víte, že...

Eskymáci kmene Inupiat připravovali z šípků tradiční zmrzlinu. Jméno inuitského boha se možná i díky tomuto faktu promítlo na dnes velmi oblíbené zmrzlině Nanuk.

plodin Byliny Mikeš Číčenice. "Dobře prosušené a stopek zbavené šípky musí mít zachovanou červenou barvu. Stává se, že lidé občas šípky spálí v troubě, a ty pak vykoupit nelze. Nevykupují se také šípky nedosušené," dodává Iveta Mikešová.

Použití šípků

Existuje mnoho způsobů, jak nasbírané šípky zpracovat. Pokud již máte nasušeno, máme pro vás návod na přípravu vynikajícího šípkového čaje, který vás během sychravých podzimních dnů jistě potěší. Nechce-li se vám ale ztrácet čas sušením nebo jste prostě jen dostali chuť na voňavou pečínku zalitou šípkovou omáčkou, pak i pro vás tu máme sbírku nápaditých receptů.

. Šípky v kuchyni

Šípkový čajgal

Asi 3 lžičky (10 g) šípků rozdrtíme kuchyňským válcem, zalijeme vroucí vodou a přikryjeme. Necháme vylouhovat a poté procedíme přes sítko s plastickým držátkem. Podle chuti přisladíme.

Sirup ze šípků

1 kg zralých šípků
2 litry vody
1,5 kg cukru krupice

Čerstvě nasbírané šípky propláchneme studenou vodou, necháme okapat a poté rozdrtíme. Směs zalijeme litrem vody a za stálého míchání vaříme 10 minut. Pak scedíme přes husté sterilní plátýnko a drť, která se zde zachytí, znovu zalijeme litrem vody, opět přivedeme k varu a vaříme dalších 10 minut.

Získanou šťávu zase přecedíme a obě tekutiny slijeme dohromady. Do těch nasypeme cukr, který necháme rozpustit. Sirup zahříváme na teplotu 80-90 °C opět po dobu 10 minut. Poté jej naplníme do nádob a necháme vychladnout. Skladujeme na chladném místě.

Šípková omáčkagal

40 g másla
40 g mouky
2 lžíce šípkové zavařeniny
šťáva z ½ citronu
1/2 lžičky citronové kůry
1/4 l kuřecího vývaru
1/6 l bílého přírodního vína
sůl a bílý pepř

Mouku dozlatova zpěníme na rozpuštěném másle, přidáme zavařeninu a dobře ji rozmícháme. Omáčku zředíme vínem a vývarem, mírně osolíme, okyselíme citronovou šťávou a posypeme citronovou kůrou a pepřem. Podáváme teplou k tmavému masu a zvěřině.

Šípková marmeláda
gal
1 kg šípků
200-300 g pískového cukru
1/2 balíčku želírovacího prostředku

Vyzrálé šípky vaříme do měkka. Ty potom prolisujeme, ale vzniklý odpad ještě zředíme vodou tak, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme, dokud nezhoustne, přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...