Kdo si chce zkusit, jak tuto mrkvovo-mandlovou delikatesu připravuje Emanuele Ridi z primácké kuchařské show Ital v kuchyni, bude potřebovat 300 g loupaných mandlí, 300 g strouhané mrkve, 300 g cukru, 80 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli, citronovou kůru a půl sáčku prášku do pečiva.
Recept na mrkvový dort krok za krokem
V míse smíchejte vejce a cukr, pak přidáte mrkev, mandle, mouku a další ingredience.
V míse smíchejte vejce, cukr a nastrouhanou mrkev, pak přidejte nasekané mandle. Část by měla být pokrájená nahrubo, část rozmixujeme na mouku.
Polovinu mandlí nechte v mrazáku přejít tepelným šokem a rozemelte je na prášek. Druhou polovinu pokrájejte na plátky a pak ještě posekejte na menší kousky.
Aby se mouka z umixovaných mandlí nelepila, dejte mandle na chvíli do mrazáku, tuk v nich obsažený ztuhne a mandle se pak lépe mixují na prášek.
Do směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru (samozřejmě chemicky neošetřenou), špetku soli, mouku a kypřící prášek. Vše dobře promíchejte a nalijte do vymazané formy. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 160 °C, potom pečte půl hodiny na 180°, vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
Jak na citronovou polevu
Do misky oddělte dva bílky, vyšlehejte je s moučkovým cukrem a jakmile má poleva správnou konzistenci, nalijte ji na dort.
Než mrkvový dort vychladne, připravte si polevu. Potřebovat na ni budete 2 bílky, 150 g moučkového cukru a citronovou šťávu.
Bílky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou vyšlehejte do správné konzistence, podle potřeby můžete přidat buď trochu šťávy nebo cukru. Dobře připravená poleva by se měla začít trochu lepit.
Polevu rovnoměrně rozetřete na dort, nechte v lednici ztuhnout a mrkvový dort s mandlemi, italsky "torta di carote e mandorle", máte hotový.
Pak ji naneste na vršek dortu a nechte v lednici ztuhnout.