Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Obsah kanalizace je ideální zdroj materiálu pro výrobu burgerů

  10:44
Svět šokoval japonský vědec, který přišel s výrobou hamburgerů z lidských exkrementů. Napadlo ho to, když se snažil vyřešit ožehavou otázku, kterou mu zadalo město Tokio: jak nejlépe využít a recyklovat městský odpad.

Když se podobný problém, ovšem s psími hovínky, snažili vyřešit v americkém Cambridge, zkonstruoval umělec Matthew Mazzotta jednoduchou biostanici vyvíjející metan, který využijí pro svícení ve veřejných parcích. Stačí jen přesvědčit pejskaře, aby pytlíky s exkrementy vhodili do kontejneru. Japonci šli dál. 

Recyklované bílkoviny Japoncům chutnají jako hovězí burger

Profesor Mitsuyuki Ikeda v laboratoři

A recyklované "maso" může na trh.

Profesor Mitsuyuki Ikeda během svého výzkumu zjistil, že lidské exkrementy jsou doslova nabité bílkovinami; rozhodl se toho využít a vyrobil tak první maso, jehož základem jsou bílkoviny z lidských výkalů. Tato náhražka masa s pracovním názvem Shit burger je tak v podstatě recyklací exkrementu.

Maso z odpadu

Takto vyrobené maso obsahuje 63 procent proteinů, 25 procent sacharidů, 6 procent tuku a 9 procent minerálů. Má mnohem méně kalorií než jakékoliv jiné a je ekologicky velmi šetrné. Vědci tedy doufají, že se lidé nakonec zbaví nechuti, kterou k takto vyráběnému masu přirozeně mají.

Tým profesora Ikedy extrahoval bílkoviny z exkrementů a připravil z této umělé náhražky masa první zkušební steaky. Ty obarvili červeným potravinářským barvivem a dochutili sójou. Když první várku pochoutky testovali, sklidila u lidí veliký úspěch. Většině lidí připomínala chuť burgeru hovězí a velmi jim chutnalo.

Zatím je však jeho výroba velmi drahá: srovnatelný kousek "recyklovaného masa" je asi desetkrát až dvacetkrát dražší než hovězí maso v hamburgeru z obchodu. Profesor Ikeda však věří, že naleznou způsob, jak maso vyrábět mnohem levněji. Jeho současná vysoká cena je způsobena především nákladným výzkumem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...