Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce druhým svítit, musí sám zářit, poučuje hospodské Pohlreich

"Vy jste ta nejhorší kombinace, jakou si může majitel přát. Moc toho neumíte a ještě na to serete. Skončíte jako blbý vařečky s bolavejma nohama a zkurvenejma žaludkama," věstí Zdeněk Pohlreich vysmáté trojici v rondonech, zaměstnané v kuchyni svitavské restaurace Scandinavia.

Televize Prima vyjíždí ve čtvrtek večer se závěrečnou řadou kultovního pořadu Ano, šéfe!, v němž Zdeněk Pohlreich odvážně objíždí restaurace napříč republikou, ochutnává z jejich jídelníčku a prolézá jim kuchyně.

Kdo by si snad myslel, že k takovým spanilým jízdám šířícím gastronomickou osvětu není důvod, krutě se mýlí. Od vůbec prvního dílu pořadu, natočeného téměř před třemi lety, se zřejmě v kuchyních českých restaurací vůbec nic nezměnilo. 

Lyžařská sezona uprostřed léta, kousek od svitavského náměstí

Převzít restauraci, kterou uzavřel hygienik, a ani nezměnit její název nebyl od nového majitele právě nejchytřejší tah. V kuchyni pak navíc zaměstnal mladé nezkušené kuchaře, zato s dravým sebevědomím, a ztráty platí z vlastní kapsy. To je vražedná kombinace, kterou by přežila málokterá hospoda.

Zdeněk Pohlreich s Tomášem, který byl jmenován šéfkuchařem Černé kočky.

Pohlreich sugestivně líčí svitavským kuchařům ne zrovna růžovou budoucnost.

Přesto se to mladičký majitel s utrápeným sebevědomím rozhodl ještě zkusit. Je s podivem, že stejný člověk už ve Svitavách vlastní jeden prosperující podnik, ale v restauraci kousek od náměstí si stěžuje na malou návštěvnost a velkou konkurenci. A nepokrytě dává najevo, že právě Pohlreich by mu měl přivést hosty.

Jenže "šéf" brblá už před vchodem, protože modrá barva a hospoda nejdou nikdy dohromady a interiér plný lyží, sněžnic a kožešin působí i v letošním deštivém létě absurdně. A když z jídelního lístku ochutná ty největší blafy, ujistí vykuleného majitele: "Tenhle pořad neslouží jako jednoduchá a laciná reklama podnikům, kde jsou všichni geniální a jejich jediný problém je ten, že tam nikdo nechodí. Protože jedno německé přísloví tvrdí, že ti dobří mají sezonu pořád."

Zkouška vejcem Benedikt, omeletou a holandskou omáčkou

Sebevědomým mladíčkům v kuchyni se následně šéfovi těžko přiznává, že ani netuší, jak má vypadat vejce Benedikt s holandskou omáčkou, které mají Pohlreichovi připravit, a o poznání krotčeji si to nechají předvést.

Vejce Benedikt, tedy ztracené vejce se šunkou a holandskou omáčkou.

Dvakrát vaječná omeleta. Ta nadýchanější (vpředu) je od Pohlreicha.

Podobně to dopadne i s obyčejnou omeletou, protože i její příprava umí odlišit kuchařské umění od neumětelství (obojí viz úvodní video článku).

Naučte se připravit holandskou omáčku podle Zdeňka Pohlreicha i vy:

18. května 2010

Recept na holandskou omáčku

Připravte si vodní lázeň, ve které ušlehejte vajíčka, aby se vám "nezdrcla". Po troškách přimíchejte máslo, jako když připravujete majonézu, platí přitom poměr 1 vajíčko na 50 g másla. Omáčku ochuťte trochou pepře, citronu a soli a znovu promíchejte a poctivý základ holandské omáčky máte hotový. Záleží jen na vás, jak a čím ji dochutíte: můžete přidat třeba sekané čerstvé bylinky.

Bude Černá kočka běhat lépe než Scandinavia?

Následně dostane i majitel pár úkolů: jednoznačně určit šéfkuchaře, protože kuchyně evidentně postrádá pána, vymyslet nový název restaurace a změnit vlastní dress code, aby nevypadal, že si odběhl jen tak z pláže. Dostane se mu i poučení, že když chce druhým svítit, musí sám zářit. A začnou se dít změny.

Zdeněk Pohlreich v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.
Zdeněk Pohlreich v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.

Zdeněk Pohlreich dohlíží v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.

Nové menu ochutná a posoudí slavný svitavský šéfkuchař Václav Šmerda, kuchař roku 1996. Je plno, ale pokulhává zásobování, majitel za jeden den odbíhá osmnáctkrát na nákup. Je narváno, ale co za měsíc, až se šéf vrátí na místo činu? Nakloní si šéfkuchař Tomáš místní a najdou si do Černé kočky cestu?

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...