Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pekař peče chleba podle staré receptury, v Praze je na něj fronta

Pekař Zdeněk Vondřich ze Mšena peče chleba v klasické parní peci. Prodává ho nejen na Mělnicku, ale vozí ho i do pražské holešovické tržnice, kde na něj stávají už od rána fronty.

Zdeněk Vondřich ještě ani nevyložil své bochníky a už se kolem něj tlačili zákazníci. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Kvůli tříkilovým pecnům jsou lidi ochotni si přivstat. Láká je totiž chléb vyráběný podle sedmdesát let staré receptury. "Díky ní chléb vydrží až deset dní," říká Zdeněk Vondřich. Nejedná se však o rodinnou tradici výroby chleba. Rodina pekaře prý vždy kupovala chléb z pekárny ve Mšeně na Mělnicku. Oblíbila si ho a nakonec ho sama začala vyrábět.

"Na tomto chlebu jsme vyrostli a nakonec jsme si pronajali pekárnu a obnovili klasické pečení ve staré parní peci. Spolu s recepturou je zárukou kvality našeho chleba," podotýká Vondřich.

Kvalitní suroviny a správný postup

Základem dobrého chleba je podle něj prokvašení žitné mouky. "Správné prokvašení trvá zhruba třináct hodin. Do již hotového kvasu přidáváme pšeničnou mouku chlebovou, kmín, sůl, případně dodáme vodu. Těsto musí být velmi volné a mít požadovanou teplotu," popisuje přípravu těsta na kváskový chléb.

Do pražské tržnice ho přiváží třikrát týdně a už brzy ráno tu na něj čekají zákazníci. Od některých také slýchá, že na takový chléb si vzpomínají z dob svého dětství.

V minulosti se chléb hlídal jako vzácné zboží, kterým se neplýtvalo. Dnes ho máme na talíři k snídani každý den, jen sehnat kvalitní a dobrý bývá potíž.

"Názory na chléb se různí. Je však pravda, že jeho kvalita je poměrně významně ovlivněná cenou chleba, kdy tlak obchodních řetězců na pekaře je dost drtivý. Jestliže je nadiktovaná nízká cena, tak se tomu přizpůsobí i produkt a vyrábějí se pak chleby bez chuti, které nemají s kvalitním chlebem nic společného. Výrobci pak ustupují od tradiční technologie," vysvětluje Jaromír Dřízal, předseda svazu pekařů.

Měkký chléb není zárukou jeho kvality

Poukazuje však také na zlozvyky, kterých se lidé při koupi chleba dopouštějí. "Například při kupování chleba na něj sahají. Když je měkký, je to pro ně známka, že je čerstvý, ale ono to tak nemusí být. Chleba musí být správně propečený, kůrka musí zvonit. Když ho zmáčknete, tak nemusí být měkký," upozorňuje na častý omyl kupujících Jaromír Dřízal.

Kam se chodí v Praze kupovat dobré pečivo

Kateřina Cajthamlová – dietoložka a poradkyně ve výživě

Z běžné nabídky mi nejvíc chutná Cvrčovický chléb, ale už ho na regálech nevídávám. Je mu podobný také kovářský chléb. Lidem doporučuji, ať se ptají po kvasném chlebu, který je vyráběn tradičním způsobem. Je typický svou vůní.

Emanuele Ridi – majitel italské restaurace v Dejvicích

Dobré pečivo mají v pekárně pana Manssona v Bílkově ulici. Pečou tam postaru, tedy z kvásku. Takové pečivo v běžných obchodech, natož v supermarketech, nenajdete. Má mnohem lepší chuť, což platí u takto připravovaného pečiva obecně.

Roman Vaněk – Pražský kulinářský institut

Pro pečivo chodím za Honzou Sváčkem. Má sice obchod zejména s uzeninami, ale nechává si péct skvělý chleba na zakázku. Ohromně mě baví také pečivo od Jirky Jelínka z obchodu Wine Food Market na Smíchově, jeho chleba je naprosto geniální.

Jiří Gajdošík - Mamaison Hotels and Residence

Upřímně, dobrých pekařství už člověk moc nepotká. Kvalitní je určitě francouzská pekárna Paul, kde je luxusní pečivo, ne každý si ho může dovolit. Dobré jsou ale také pobočky Lidlu, přesněji ty, které mají pekárnu. Prodává se tam například kvalitní cibulový chléb. Mám rád i obyčejný kmínový.

Kam chodíte pro dobrý chleba vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...