Neobejdete se samozřejmě bez formy, což by neměl být problém. Ta klasická keramická se najde téměř v každé rodině, případně u prarodičů.
Ani není problém ji koupit, ať už keramickou, plechovou s nepřilnavým povrchem nebo silikonovou. Jen si musíte u každého vychytat ideální dobu pečení.
Jak použít vanilkový luskChcete-li, aby beránek opravdu voněl po vanilce, rozřízněte podélně vanilkový lusk, z obou půlek seškrábněte špičkou nože černá semínka a promíchejte je s cukrem v míse. Zbytek lusku vložte do sklenice s moučkovým cukrem. Budete mít vanilkový cukr na příští pečení a na umělé ochucovadlo (ethylvanilin) můžete zapomenout. |
Zelený velikonoční beránek krok za krokem
Potřebné ingredience pro beránka do formy o obsahu 1 litr: 300 g hladké mouky, 7 vajec, 250 g krupicového cukru, 1 vanilinový cukr (případně semínka z jednoho vanilkového lusku), čerstvá šťáva z jednoho citronu, čerstvě nastrouhaná citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 5 až 10 g zeleného japonského práškového čaje matcha (podle chuti), který obvykle dostanete ve specializovaných kamenných i internetových prodejnách s čajem či v obchodech s japonskými pochutinami.
Ušlehejte 5 žloutků a 2 celá vejce spolu s krupicovým a vanilinovým cukrem, případně cukrem promíchaným s vanilkovými semínky, a ušlehejte.
Přidejte čerstvou citronovou šťávu a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Poté přidejte hladkou mouku a vše opět promíchejte.
Ze suchých ingrediencí přidejte úplně nakonec jednu dvě lžičky zeleného práškového čaje, podle chuti. Pečlivě promíchejte ještě předtím, než přidáte do tuha ušlehaný sníh z 5 bílků.
Ten pak velmi lehce vmíchejte do těsta a těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Beránka přiklopte zadní částí formy (pokud ji má) a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Beránka pečte zhruba 50 minut, poté špejlí vyzkoušejte, zda je propečený (těsto by se na špejli nemělo nalepit). Těsto s obsahem zeleného práškového čaje se chová jinak než obvykle: je míň nadýchané, proto se peče o malinko déle.
Zároveň ho ale musíte pečlivě hlídat, abyste ho "nepřepekli". Beránek by tak mohl ztratit svou svěží zelenou barvu i správnou chuť. Po vyjmutí z trouby formu na hodinu zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.
Teprve poté beránka opatrně vyklopte na tác a pocukrujte. Použít můžete i směs moučkového cukru a práškového čaje matcha smíchanou v poměru 1:1.