Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PORADNA: Jak dosáhnout, aby ze štrúdlu nebyla po vychladnutí placka

Přesně toto se stává čtenářce. V troubě je závin krásně nadýchaný, když ho však vytáhne a nechá zchladnout, zůstane jí sice chutná, ale nehezká placatice, jak si svůj výtvor pojmenovala.

Podle šéfa Prakulu je tradiční český štrúdl z taženého těsta. | foto: Pražský kulinářský institut

"V první řadě je podle mne chyba už v principu. V originále přece má být štrúdl ne z listového, ale taženého těsta," tvrdí Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Podle něj se recepty zaměňují, protože je pro mnoho lidí jednodušší koupit hotové listové těsto a jenom je naplnit jablky a ostatními ingrediencemi.

Přitom při pohledu do jeho receptury z "Pokladů" vypadá těsto vcelku jednoduše (viz box).

Je ovšem i mnoho profesionálů, kteří používají listové těsto. "Když už čtenářka používá listové těsto, evidentně štrúdl málo plní. Že nezůstane nadýchané je logické už jenom kvůli vodě, kterou obsahuje," analyzuje problém.

Podobný názor má i "televizní" pekařka Iveta Fabešová. "Většina kupovaného listového těsta obsahuje velké množství vody. Během pečení, jak v něm vznikají póry, se rozpíná a po upečení a vychladnutí zase padá. Je lepší kupovat čerstvé, protože pokud použijete zmražené, už nebude tak listovat jako čerstvé. A navíc obecně je kupované ošizené a místo másla se používá margarín," upozorňuje Fabešová.

Teoretický výklad nám poskytla cukrářka Hana Šmídová ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze. "Pokud štrúdl po upečení zapadá, může to mít řadu příčin. Příčina první: kvalita těsta, provalování a skládání při výrobě těsta. Kvalitní těsto se však dá znehodnotit i samotným vyvalováním hotového těsta při přípravě závinu. Pokud se na váleček vyvíjí příliš vysoký tlak, jednotlivé vrstvy vodánku a tuku se protrhají a spojí, listování je porušené a těsto nedrží tvar," vypočítává své zkušenosti z praxe.

Nejčastěji je však tato vada podle ní způsobena nesprávně nastavenými teplotami pečení. Listové těsto se skládá ze dvou částí: vodánku (vodového těsta) a tukové cihly. Těsto se vyválí, zabalí se do něj tuková cihla, celé těsto se pak vyválí, složí, a tento postup se několikrát opakuje. Tím se dosáhne toho, že při dodržení technologického postupu má těsto podle počtu vyválení a složení minimálně 140 vrstev, ve kterých se střídají tenké pásky tuku a těsta.

Při pečení se z vodového těsta uvolňuje voda v podobě páry a těsto několikanásobně zvětšuje svůj objem. Tukové vrstvy zamezují tomu, aby se vrstvy těsta spojily, a tak vzniká takzvané listování těsta, a nasakují do vodánkových vrstev a dělají je tak křehčími.

Z tohoto důvodu je nutné začínat péci listové výrobky při vyšších teplotách a po zapečení a zvětšení objemu (asi po 15–20 minutách) snížit teplotu na střední a dopékat tak, aby uprostřed nebyly výrobky syrové a přitom nedocházelo k nežádoucímu tmavnutí a hořknutí povrchu výrobku.

Složení čerstvého listového těsta

Složení mraženého listového těsta

Problematické je stanovení přesných teplot, ty lze pouze doporučit. Počáteční okolo 220 °C a pro dopékání je dobré snížit teplotu na okolo 180 °C.

Přesněji si teploty musí vyzkoušet každý sám na své troubě. Každá trouba, pec, konvektomat, multifunkce peče totiž malinko jinak už při zakoupení nového zařízení. "A svéhlavost těchto spotřebičů s léty používání ještě roste," neodpustí si drobný šťouchanec nakonec.

Právě margarínová chuť vede některé domácí pekařky a pekaře k tomu, aby se pokusili o vlastní výrobu listového těsta. Mají prostě raději štrúdl z něj než z taženého. Anebo je u nich v rodině tradicí. Není to snadné, proto na internetu nenajdete příliš mnoho receptů.

Těsto se skládá ze dvou vrstev. První z nich (voděnka) je vlastně jen směs vody, někdy s octem, s moukou. V některých receptech najdete i vejce. Druhé těsto je  máslové, které se zabalí do prvního z nich. I tady se najdou odlišnosti. Někdo máslo rozdrolí do mouky a vytvaruje z něj obdélník pro zabalení, někdo se snaží zpracovat jen čisté máslo.

Když budete pátrat po zahraničních videích, najdete i postupy, kdy máslo obsahuje i první z těst. Liší se i postupy překládání. Někdo vnitřní těsto (tukové) položí do plátu voděnky napříč a balí ho cípy jako klasickou dopisní obálku, někdo rovnoběžně, pak ho přeloží vždy třetinou spodní vrstvy z jedné strany, pak z druhé strany.

Výsledek překládání zřejmě bude podobný, podstatné je, aby si mezi přeložením a dalším rozválením vždy odpočinulo těsto v lednici, obvykle kolem 30 minut. A tento postup opakují někteří pekaři třikrát, někteří i desetkrát. Což je práce na celý den.

Na to má čas jen absolutní nadšenec, proto mnoho z nás volí raději kupovanou variantu. V ní však najdete již zmiňovaný margarín, někomu ta chuť však nevoní. Jiní jsou zvyklí, protože maminky dříve běžně používaly Heru a jiné ztužené tuky.

Každopádně stojí za to udělat si někdy čas a porovnat domácí máslové listové těsto s kupovaným.

Máte tip na vlastní osvědčené listové těsto? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...