Šťavnatý burger a čokoládové brownies. Ochutnejte pravou Ameriku

  10:45
Amerika není jen země fasfoodů, ale také výborné a rozmanité kuchyně. Pokud chcete ochutnat skutečné americké menu s poctivým burgerem a klasickým dezertem, poradíme vám jak na to.

Hlavní roli při přípravě burgerů hraje maso ve vysoké kvalitě. | foto: Profimedia.cz

Už třetí ročník gastronomického festivalu Taste of America (probíhá do 11. srpna v patnácti českých restauracích) si vzal za cíl představit českému strávníkovi tradiční americkou kuchyni v její autentické podobě, která má od nechvalně známých fastfoodů hodně daleko.

Hlavní roli při přípravě steaků či burgerů totiž hraje maso ve vysoké kvalitě. Takovéto maso si pak zaslouží už jen lehce dochutit, protože má samo o sobě skvělou chuť. "Burger není karbanátek, a proto se do něj nepřidává vajíčko, mouka nebo strouhanka. Jako pojivo používejte živočišný tuk, jehož poměr tvoří 20 % z celkové hmotnosti masa," říká Jiří Roith, majitel restaurace Nad Jezerem, která si pro festival připravila klasické americké menu za zvýhodněnou cenu.

A neméně záleží také na housce. "Pokud chcete, aby houska zůstala křupavá a nerozmáčela se, zapomeňte na to, že si ji koupíte v samoobsluze. Upečte si hamburgerové bulky sami a experimentujte, i my jsme jejich chuť ladili léta," dodává Petr Chaloupka, majitel a šéfkuchař restaurace Peter´s Burger Pub.

Housky na hamburger

Pokud chcete, aby houska zůstala křupavá a nerozmáčela se, zapomeňte na to, že...

Na 20 miniburgerů + 4 velké

  • 750 g hladké mouky
  • 16 g soli
  • 30 g cukru
  • 32 g droždí
  • 334 ml plnotučného mléka
  • 76 g másla
  • 100 ml teplé vody
  • 2 vejce

1. Smícháme suché ingredience - mouku, cukr a droždí. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo a teplou vodu (35°C). Tekutinu postupně přiléváme do směsi z mouky. Nakonec přidáme vejce a sůl.

2. Vypracujeme v hladké a pružné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout v pokojové teplotě. 

Jak se festivalu zúčastnit?

Navštivte stránky akce www.tasteofamerica.cz, vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku.

3. Z těsta vytvoříme 120gramové (velký burger) a 30gramové (mini burger) porce a vyválíme z nich jednotlivé bochánky.

4. Bochánky poklademe na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy a necháme nakynout při pokojové teplotě.

5. Po nakynutí můžeme bochánky nechat čisté, nebo je lehce navlhčit vodou a posypat sezamovým semínkem.

6. Dáme do trouby předehřáté na 180°C a necháme péct dozlatova přibližně 20 - 25 minut.

Základní hamburger

Hlavní roli při přípravě burgerů hraje maso ve vysoké kvalitě.

Na 20 miniburgerů + 4 velké

  • 1 300 g hovězího hanger steaku
  • 260 g hřbetního sádla
  • 5 stroužků česneku
  • 25 ml dijonské hořčice
  • sůl, pepř

1. Hovězí maso a hřbetní sádlo umeleme na středním nástavci. Hovězí maso by mělo obsahovat okolo 20 % tuku.

2. Umleté maso smícháme s rozetřeným česnekem, dijonskou hořčicí a směs dochutíme solí a pepřem.

3. Z masa vytvarujeme pomocí kulatého vykrajovače 4 hamburgery o hmotnosti 180 g a 20 hamburgerů o hmotnosti 50 g.

4. Takto připravené hamburgery můžeme grilovat na plochém grilu nebo na pánvičce.

(Co do burgeru dáte, je jen a jen na vás. Při vrstvení zeleniny, sýra či slaniny by ale maso mělo vždy přijít dolů. Další ingredience pak vrstvěte tak, aby se burger během jídla dobře držel a nerozjížděl v rukách.)

Brownies podle šéfkuchaře Peter´s Burger Pub

Brownies podle šéfkuchaře Peter´s Burger Pub
  • 200 g kvalitní čokolády (60% - 70%)
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g ořechů

1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou.

2. Troubu předehřejeme na 200°C, vymažeme zapékací mísu máslem a vysypeme moukou.

3. V mixeru vyšleháme vejce s cukrem do pěny. 

4. Do vyšlehaných vajec přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou, mouku, nasekané ořechy a všechno pomalu ručně zamícháme.

5. Hotové těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme 15 - 20 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...