Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jamie Oliver porazil McDonald's. Řetězec se vzdal „růžového slizu“

  12:45
Jeden z největších fastfoodových řetězců upravil pod tlakem recepturu na své hamburgery. Populární britský kuchař Jamie Oliver stál ve Spojených státech za kampaní, která upozornila Američany, že se v hamburgerech krmí hydroxidem amonným.

Televizni "buditel" Jamie Oliver | foto: TV Paprika

McDonald's od začátku tvrdil, že zákazníci dostávají maso prvotřídní kvality. Propagátor zdravé kuchyně Oliver však v roce 2011 šokoval zákazníky fastfoodu zjištěním, že společnost pomocí chemikálie upravuje hovězí odřezky na plnivo pro své hamburgery. Během kampaně mu říkal růžový sliz a změnil tak názory místních zákazníků na kvalitu jídla, napsal deník Daily Mail.

"Je to, jako kdybychom kupovali nejlevnější žrádlo pro psy a jedli ho sami," prohlásil televizní kuchař. Jamie lidem ukázal v praxi, jak se hovězí připravuje u hlavního dodavatele hamburgerů pro McDonald's, společnosti Beef Products Inc.

Řetězec poté změnil postupy při zpracování masa. S Jamie Oliverem souhlasí i mikrobiolog amerického ministerstva zemědělství Geral Zirnstein, který pro Daily Mail prohlásil, že použití hydroxidu amonného by mělo být v potravinářské výrobě omezeno.

Český McDonald´s se vůči tvrzení, že se při výrobě masa používá používá hydroxid amonný ohrazuje. "Takzvaný růžový sliz ve výrobcích z hovězího masa v České republice ani na Slovensku ani jinde v Evropě nepoužíváme a nikdy jsme nepoužívali. Společnost McDonald´s nepoužívá hydroxid amonný v hovězím mase. Pro výrobu hamburgerových plátků používáme pouze ručně vykostěné výsekové partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory," říká mluvčí společnosti Drahomíra Jiráková.

"McDonald´s používal hydroxid amonný v masových plátcích v minulosti v USA. V souvislosti se snahou společnosti sjednotit celosvětově standardy na výrobu a zpracování hovězího masa bylo ukončeno jeho používání už v polovině roku 2011. Rozhodnutí bylo uskutečněno ještě dříve, než Jamie Oliver odvysílal zmiňovaný pořad," upřesňuje.

Hydroxid amonný je ve Spojených státech označován za bezpečnou látku. V potravinářství a masném průmyslu slouží hlavně k usmrcení bakterií nacházejících se v libovém hovězím mase.

Používá se i v České republice jako emulgátor E527. Slouží k úpravě pH, pomáhá jako kypřicí látka. Považuje se za bezpečný. Používá se ke korekcím kyselosti, zlepšuje rozpustnost bílkovin a kakaa, pomáhá při zpracování pitné vody. Dále se využívá k výrobě karamelů, cukrářských a pekařských výrobků nebo sýrů. Najdeme jej i v průmyslu zabývajícím se zpracováním krmiva pro zvířata. Používá se jako detergent na odstraňování skvrn, nalezneme jej v některých barvách na vlasy.

V České republice smí být používán v množství, které je nezbytné k výrobě potravin mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...