OBRAZEM: Ohromte přátele pomerančovým kaviárem z molekulární kuchyně

  0:58
Základ populární molekulární kuchyně se skrývá v přírodních přísadách, díky kterým kuchař může měnit skupenství, barvy a tvary nejrůznějších pokrmů. I když se zdá, že bez speciálního nádobí a ingrediencí se neobejdete, vše už je dnes k dostání. Zkuste si například pomerančový kaviár vyrobit sami doma.

V molekulární chemii, která působí jako souhrn alchymie a fyziky, jde hlavně o zvláštní, novou formu tradičního jídla, ale i o výjimečné servírování. Prostě nic nevypadá tak, jak jste zvyklí. Pokrmy mají nezvyklou konzistenci pěny, želé nebo kuliček kaviáru.

Hlavní roli hraje dusík, suchý led, laboratorní náčiní a speciální přípravky s exotickými jmény. Nekonvenční gastronomie svou hravostí působí na všechny smysly. Panna cottu znáte jako sladký dezert, ale nyní vás překvapí příchutí ryby. Uhranout dokáže i drink zmrazený do lízátka.

"Ve světě už začínají být kuchařské špičky prostou změnou barev, tvarů a konzistence jídla znuděny. Aktuálním trendem je třeba extrahování aromat z pokrmů a jejich implementace do nových forem. A protože se všude rozšiřuje food blogerství, přibývá i těch, kteří si chtějí molekulární kuchyni vyzkoušet doma," říká šéfkuchař lodní restaurace Port62 Radek Roubíček, jehož tým má ve svém molekulárním repertoáru například pošírované vejce, které je potřeba rovné tři hodiny vařit ve vodě horké 62,5 stupňů.

Základní přípravky

Pro přípravu molekulárních pokrmů potřebujete:
AGAR: přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, vyrábí se z červených mořských řas, používá se na výrobu želé
XANTANA: zahušťovadlo získané pomocí fermentace kukuřičného škrobu, používá se například pro zahuštění tekutin, ve kterých dokáže udržet pevné částice v „levitujícím“ stavu
ALGIN: želírovací výrobek z hnědých mořských řas, nejčastěji se používá na výrobu kuliček kaviáru
CALCIC: vápenitá sůl používaná jako reakční partner při výrobě kaviáru
GELLAN: polysacharid pro výrobu gelů a želatin, výrobky vydrží teplotu do 70 stupňů
LECITE: přírodní emulgátor vyrobený ze sóji, používá se na výrobu studených i teplých pěn
FIZZY – granulát pro výrobu šumivého efektu

Přípravky jsou běžně k dostání na internetu či v některých obchodních řetězcích.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...