Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Pusťte se do pečení, pardubičtí perníkáři řeší Vánoce už od léta

Zatímco jsme si užívali zbytky letního sluníčka, pardubičtí perníkáři už vzorkovali vánoční zboží. Dokonce i velké perníkové dekorace pro pražský Intercontinental. Teď už je nejvyšší čas i na domácí pečení, pokud se do typických vánočních perníčků a jejich zdobení chcete pustit sami či s dětmi.

Jarmila Janurová, jejíž firma JaJa dodává na trh perník už 23 let, skutečně žije vánočními perníčky už více než dva měsíce. "A dneska už jsme takzvaně ve Vánocích úplně naplno, pečeme a zdobíme betlémy, zvonečky... Připravujeme i velké perníkové celky pro vánoční dekoraci pražského hotelu Intercontinental," přibližuje, co všechno na letošní Vánoce chystají.

Fotogalerie pro inspiraci

Na videu je patrné, jak její cukrářky právě zdobí velké perníky určené pro luxusní pětihvězdičkový hotel tak úžasně, že vypadají jako čerstvě zasněžené.

Z vánočních motivů vedou hlavně betlémy, menší i opravdu velké (ve fotogalerii najdete dostatečnou inspiraci). "Potom jsou to zasněžené chaloupky, které jsou tradičně o Vánocích žádané. A drobné perníčky, bíle i barevně zdobené, které se prostě pověsí na stromeček," říká Janurová.

Recept na jednoduchý, ale voňavý a lahodný perník

Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 120 g másla, tři vejce, 250 g tekutého medu, půl kávové lžičky mleté skořice, anýzu, fenyklu a hřebíčku (prostě směsi koření do perníku) a kypřicí prášek do pečiva.

Promíchejte všechny suché ingredience, přidejte k nim změklé máslo, med i vejce a pečlivě zpracujte v těsto. Minimálně do druhého dne ho nechte zabalené v mikrotenu v lednici odležet, případně i déle, lépe se pak po upečení rozvoní koření. Pak se můžete pustit do vykrajování a pečení.

Podle Pavla Janoše, jehož rodina vyrábí v Pardubicích perník už víc než sto let, perník prostě Vánocemi voní: "To koření, všechno, co obsahuje, to je pro nás vůně Vánoc." Letos jsou podle něj nejžádanější perníčkové pohlednice. A tradiční bílá barva polevy, ale i červená, případně kombinace barev bílá a fialová.

Jak na bílou cukrovou polevu

"Ušlehají se bílky s cukrem, přidá se trošku citronové šťávy, může se přidat i malinko bramborového škrobu. Směs pořádně vyšlehejte a můžete začít zdobit," radí perníkářka Jarmila Janurová s tím, že recept najdete v každé kuchařce, ale vychytat si ji musí každý sám. Cukr se používá jemný moučkový, zkušené perníkářky i paní Janurová radí prosít ho nejprve na jemném sítu: "Někdy se totiž i v moučkovém cukru objeví větší krystalky, které pak ucpávají zdobičky."

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...