Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Testování vína | foto: Profimedia.cz

Marchesi Antinori je starobylým šlechtickým rodem pocházejícím z Florencie, který se věnuje nepřetržitě výrobě a obchodu s vínem již po 26 generací, oficiálně od roku 1385, kdy byl zapsán do cechu vinařského.

Dnes patří k deseti nejstarším rodinným podnikům na světě vůbec (zdroj Wikipedie) a nejvýznamnějším výrobcům italského vína na mezinárodní úrovni. V České republice se s italskými víny Marchesi Antinori můžete setkat hlavně v obchodech Global Wines.

Ital zná ten ten zázrak, roste mu to samo

Terroir

Výslovnost: teroár, odvozeno z terre - země.

Jde o souhrnný vliv zejména přírodních podmínek konkrétního místa na zde pěstované rostliny. Jde svým způsobem o genius loci daného místa.

Původně francouzský termín terroir se používá především ve vinařství, kde se jím rozumí místní geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína.

Zdroj: Wikipedia

"Když jsem začala pracovat před deseti lety pro jedno vinařství v Chianti, překvapilo mě, jak dobrou kvalitu mají zdejší vína, i ta obyčejná typu ´vino della casa´, na rozdíl od našich moravských vín ve stejné cenové hladině. Svou zásluhu na tom má samozřejmě totálně odlišné klima a specifický terroir, který je spolu s odpovídající odrůdou hroznového vína odpovědný za proslulost určitých vinařských oblastí – a to všude na světě," vzpomíná Horáková.

V Itálii takových oblastí najdeme mnoho, díky mimořádným klimatickým podmínkám, které vinařům dovolí sklidit absolutně zralé plody, které jsou základem pro výrobu kvalitního vína. Průběh vegetační sezony, její délka a počet slunečných dnů, je jeden z nejdůležitějších faktorů.

"Čím je délka vegetační sezony kratší, tím menší šanci máte, že se podaří sklidit zralé hrozny – stupeň zralosti je přitom základem výroby kvalitního vína. Když nesklidíte ovoce se zralými tříslovinami, jen těžko se vám podaří ve sklepě tento handicap dohonit," vysvětluje Horáková.

Místní podmínky se mění, nesmí se ustrnout

Pro výrobu kvalitního vína je proto základem neustále sledovat a zkoumat meteorologické jevy, postupnou změnu klimatu a jeho vliv na průběh vegetativní sezony ve vinici. Marchesi Antinori při tom spolupracují s univerzitou v Bologni a výzkumnými ústavy a navzájem si předávají své zkušenosti.

"Tyhle průzkumy se musí provádět nepřetržitě. Klima se mění a tam, kde jste měl před dvaceti lety výborné podmínky pro vinici, se mohly díky globálnímu oteplování a jiným přírodním vlivům naprosto změnit. To je důvodem toho, proč je třeba kromě výroby investovat do výzkumu a určit odpovídající druh hroznů, který bude mít v dané oblasti vynikající výsledky. Každé vinařství, včetně našeho, má svého agronoma a enologa, kteří jsou zodpovědní za kvalitu ovoce, která se následně projeví kvalitou vína," popisuje Horáková. Péče se však vyplatí, protože se tím snižují následné náklady na pěstování, sklizeň a výrobu vína.

Kromě staletími osvědčených pěstitelských a výrobních podmínek jsou právě experimenty a pokusy s novými klony, odrůdami či oblastmi to, co jedno vinařství odlišuje od druhého. Pro Marchese Antinori byl takovým milníkem v 70. letech tehdy revoluční pokus pěstovat v oblasti Chianti odrůdu Cabernet Sauvignon pro vína Tignanello a Solaia, dnes mezinárodně ceněná vína se sběratelskou hodnotou.

Díky hledání nových terroirů vlastní vinařský rod například i středověkou tvrz s okolními pozemky, Castello della Sala v Umbrii, zakoupenou ve čtyřicátých letech minulého století otcem dnešního majitele vinařství. Tato lokalita na rozdíl od Toskánska, kde se daří převážně odrůdám červeného vína, patří k oblastem s odpovídajícími podmínkami pro pěstování a výrobu bílého vína, které tehdy Niccolo Antinori pro svou nabídku vín postrádal.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....