Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Pořádné maso

Vyberte si z velké nabídky slev na Raketa.cz a zajděte si na delikatesní tatarák nebo šťavnatý steak s bohatou oblohou.

Do výrobny uzenin u Matků jsme přijeli prvně někdy kolem druhé odpoledne a náramně jsme se divili, že tu není nic k vidění. "Ale to musíte, hošánkové, přijet po ránu, někteří chodí už na třetí ráno a ti poslední končí kolem jedné po obědě," vysvětluje životní realitu v gastronomickém provozu brýlatý muž v kloboučku, Antonín Matek. Pochvaluje si, že jeho parta je sehraná, ale životní zkušenosti ho naučily důvěřovat, ale stejně být svým lidem nenápadně pořád za zády v provozu.

Sám se rodinné tradice chytil pod vlivem svého prapradědy, který býval v širokém okolí vyhlášeným řezníkem – v době, kdy ještě řezníci mohli být váženými občany města. Odpovědnost za pokračování rodu "poňoukla" otce současného pokračovatele rodu, bohužel jen pod hlavičkou Jednoty.

Mladý Antonín po vzoru předků neutekl od oboru a vystudoval známou průmyslovku technologie zpracování masa v pražské Navrátilce. A po revoluci se vrátil krámek s řeznictvím do míst, kde se dnes nacházejí základy budov, v kterých prodával maso Antonín před pěti sty lety.

V zadním traktu skrytém před zraky zákazníků se nachází samotná výroba uzenin. Matek vlastní malá jatka, takže není závislý na cizích dodávkách, sami si nakupují dobytek z českých pastvin Polabské nížiny.

"Vyrábíme stovky druhů uzenin, u drtivé většiny jde o tradiční výrobky a u těch taky zachováváme i staré výrobní receptury, které máme ještě po prapradědečkovi. Ano, nemůžeme konkurovat cenově hypermarketům, protože nejsme ochotni uzeniny šidit," komentuje Antonín Matek.

Uvědomuje si, že jsou možné jen dvě cesty: buď být velkovýrobcem, který přijímá objednávky pro různé značky a na přání vyrábí podle cenových požadavků, anebo zůstat regionálním drobnějším výrobcem, který si hledá zákazníky, kteří jsou ochotni připlatit si za kvalitu. "Prodáváme v našich prodejnách, máme i vlastní pojízdné prodejny a dodáváme taky do krámů, které se soustřeďují na vyšší kvalitu jako třeba Náš grunt," vypočítává.

Ale kdybyste byli zákazník, chtěli pravidelně objednávat uzeniny podle vlastní receptury a Matkovi zbývala kapacita, taky vás nevyhodí. "Mrkneme na to, jestli po nás nechcete nějaký nesmysl, společně se podíváme na recepturu, jestli je to proveditelné a určitě se domluvíme," slibuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...