Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho vystřihne jen tak mezi řečí na grilu, což by jen tak někoho nenapadlo. A grilovat jahody jako dezert také ne.

Ve druhém díle Rozpal to, šéfe! je nesnadné rozhodnout se, co je z předváděných pokrmů nejlákavější. Zda jehněčí marinovaná kotleta, nebo krkovička s čimičuri (někdy se uvádí i chimichuri). "Nevím, co to slovo znamená, ale ke krkovici sedne perfektně. A to přesto, že čimičuri pochází ze Španělska, kdežto kotleta z českého kance," svěřuje se.

Demi glace

Někdy bývá psaná se spojovníkem jako Demi-glace, jindy jako jedno slovo. Je to základní omáčka, která se používá všude tam, kde je potřeba posílit masovou chuť.

Koupená bývá drahá - za půl kila kolem 150 korun, o její výrobě kolují legendy a vnímá se jako vrchol gastronomie.

Pravdou ale je, že je to v podstatě velmi silný vývar, jeho nedostupnost je spíš dána tím, že ne v každém řeznictví seženete telecí kosti. A velmi dlouhou dobou přípravy.

Zatímco předchozí řady grilování s Šéfem nezapomínaly hlavně na začátečníky, současná řada postrčí kuchaře, kteří v kuchyni nejsou úplnými začátečníky, ale zároveň před grilem mají trošku ostych. Ukazuje jim, že vařit venku lze v podstatě všechno jako doma u sporáku.

To je znát například u zmíněné krkovice. Zatímco většina z nás ji pro jistotu krájí na plátky, dává Zdeněk Pohlreich přednost grilování vcelku. A ukáže, že to lze velmi snadno. Samozřejmě to trvá déle, než když maso nakrájíme na tenké plátky, ale při grilování přece nepotřebujeme spěchat.

Aby bylo vepřové maso uvnitř hotové, mělo by mít uprostřed 60 °C. Pro jistotu si můžete pořídit vpichovací teploměr a hlavně počkejte s řezáním, aby nevytekla šťáva.

Omáčka čimičuri:

Do rendlíku nalijte olivový olej, postavte na gril, rozmačkejte zhruba čtyři stroužky česneku, na drobno nakrájejte červenou cibuli a nechte pomalu restovat.

Bylinky budete sekat zvlášť. Pohlreich přidá trochu petržele a máty. "Nepoužívejte kudrnku, té se v Německu říká Bahnhof podle toho, že se používá jen v nádražní jídelně," nezapomene poznamenat. Přidá i oregano a tymián a poseká spolu, aby se bylinky podle jeho slov skamarádily.

Do mísy vymačká půl citronu a půl limetky, osolí a opepří. Přidá trochu octa – použije vinný i jablečný. Než toto uděláte, rozvoní se česnek s cibulkou. Smíchejte obě várky dohromady a přidejte bazalku. "Je trošku citlivá, takže je dobré přidávat ji až na konec," vysvětluje kuchař. Aby se chutě spojily, dejte omáčku do chladu odležet.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Trhané maso by vás dávat do koblihy nenapadlo. A přece to dohromady hraje

Tady máte srovnání obou variant bulka/kobliha.

VIDEO Nedaleko Nepomuku najdete Sochorův statek, kde vám v dnešním dílu grilovací akademie naši průvodci...

Grilované masové koule ponořte do omáčky z rajčat. Přelstíte podzim

Grilované masové koule v rajčatové omáčce s těstovinami

VIDEO Sychravé podzimní počasí přímo vybízí k rozpálení grilu a přípravě vydatného pokrmu. S mistrem...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....