Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Někteří televizní kuchaři popírají hygienu. Nosí zakázané prsteny

Proč má při vaření na ruce prstýnek, připadá mi to nehygienické, napsala nám do redakce čtenářka Lenka. Jak to je v praxi? Vždyť řada z nás přece také doma při vaření nesundává snubní prsten.

Poznáváte ruku na fotografii? Hlasujte v anketě | foto: Prima TV

Během uplynulého týdne jsme si udělali statistiku, jak se chovají kuchaři, kteří se objevili na obrazovce. Vyšlo nám, že je to tak půl napůl. Nelze je rozdělovat mezi hvězdy, nebo pěšáky, kteří si místo na výsluní televizní slávy teprve budují. Spíše to vypadá, že ti slavnější už toho moc v restauračním provozu nenavaří, takže už berou ukázky vaření v televizi za civilní povolání.

Kdo nosí prsten

  • Kluci v akci - NE
  • Fred Chesneau (S kuchařem kolem světa) - NE
  • Emanuele Ridi - ANO
  • Zdeněk Pohlreich - ANO
  • Gordon Ramsey - ANO
  • Ricardo Larrivée - ANO
  • Radek Kašpárek - NE
  • Roman Paulus - ANO
  • Marcel Ihnačák - NE
  • Jamie Oliver - ANO
  • Marek Fichtner - ANO
  • Radek Šubrt - NE
  • Ivan Vodochodský NE

„U nás ve škole se všichni studenti učí, že podle hygienických požadavků není přípustné nosit nic, co by ztížilo mytí nebo co by mohlo upadnout do pokrmu při přípravě. Tolerujeme jen nošení  jednodílné náušnice,“ vysvětluje Jiří Šimko ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze.

Vyhláška mluví jasně

Vychází z vyhlášky č. 137/2004 sb. O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Zde se v paragrafu 50 píše konkrétně v bodu e doslova požaduje: „Zajištění péče o ruce, nehty na rukou ostříhané na krátko, čisté, bez lakování, na rukou nenosit ozdobné předměty“.

Upravuje to i evropská legislativa. Základním právním předpisem je podle Ministerstva zdravotnictví nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (náhled dostupný zde).

Podrobné požadavky na osobní hygienu jsou uvedeny v dokumentu mezinárodní organizace Codex Alimentarius Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene, který je obsažen v národní technické normě ČSN 56 9606 Pravidla správné výrobní a hygienické praxe – Obecné principy hygieny potravin.

Zajímavá debata se rozvinula v diskusním fóru na portálu Jídelny.cz. Zoufalá vedoucí jídelny se ptala, zda má páku na kuchařku nosící gelové nehty. Dostalo se jí podobného poučení jako učňům na střední škole. Tedy povinnost odstranit z rukou všechny ozdobné předměty. Anebo kuchařka může nosit pracovní rukavice, to je však velmi nepohodlné. „Holky, inspekce to opravdu kontroluje, zrovna jsme ji tu měli,“ varovala jedna z účastnic diskuse.

Pokud jste to vyzkoušeli, tak upadlý gelový nehet přežije i pečení v troubě. Host, který by ho našel v polévce nebo pečeni, by asi nebyl nadšený.

Kuchařky slavných šéfů

Knihy s recepty šéfkuchařů najdete na Knihy.iDNES.cz

Je jasné, že televizní vaření není to samé, jako vaření v restauraci. Tazatelka se však diví, že když se člověk vyučí a projde mnohaletou praxí, nezůstanou mu  určitá pravidla tak pod kůží, že by je dodržoval automaticky, ačkoliv by nemusel.

„Nedovedu si představit, že bych na obrazovce dělal něco jiného, než má správný kuchař dělat. Představte si, že bych rukama míchal maso a pak sahal do salátu. I když si je umyju, za prstýnkem může něco zůstat,“ vysvětluje kuchař Marcel Ihnačák.

„Ke kuchařské profesi hodinky, prstýnky nebo třeba dlouhé vlasy prostě nepatří. A nemůžu na obrazovce dělat něco jiného, když jsem kuchař,“ přidává se „Kluk v akci“ Filip Sajler. Považuje za správné, když se prezentuje jeho profese taková, jaká skutečně je.

Zrádná křížová kontaminace

Naráží tady na podstatu, proč jsou hygienické předpisy takové, jaké jsou. Hlavní nebezpečí v kuchyni nepředstavuje říznutí nožem, ale takzvaná křížová kontaminace. Pokud se v kuchyni dotýkáte masa, je to v pořádku. Maso projde tepelnou úpravou. Ale když se potom neumytou rukou dotýkáte například zeleniny, jste na nejlepší cestě zadělat vaší rodině v lehčím případě na průjmové, onemocnění.

Často se zapomíná na krájecí prkénko. Můžete si stokrát mýt ruce, ale když na prkénku od masa budete krájet „šnytlík“ na brambory, není to v pořádku. Proto v profesionálních provozech existují takové „opičárny“, jako oddělené přípravny pro zeleninu nebo zvláštní prostory pro vytloukání vajec.

Proto existuje systém ošetření kritických bodů (systém HACCP), který má zabránit, aby se surovina nezkazila ve kterémkoliv místě řetězce zpracování od nákupu až po výdej.

V domácnosti lze přivřít oko, tam ohrozíte jenom několik členů rodiny. Průšvih je to ve veřejném stravování, kde se zásady hygieny často také nedodržují. Jak jsme to viděli například u nás pořadech Ano, šéfe! nebo v zahraničních s Gordonem Ramsayem. Tam už hrozí nebezpečí podstatně vyššímu počtu strávníků.

Kterého kuchaře vidíte na úvodní fotografii?

celkem hlasů: 1806

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 3. července 2014. Anketa je uzavřena.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich 1411
Emanuele Ridi
Emanuele Ridi 163
Roman Paulus
Roman Paulus 81
Marek Fichtner
Marek Fichtner 79
Jamie Oliver
Jamie Oliver 72
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...