Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvrdé sýry jsou obvykle tučnější než smetanové, boří mýty technoložka

  1:00
Obvykle hledáme na potravinách údaj o celkovém obsahu tuku, jenže u mléčných výrobků převládá značení obsahu tuku v sušině, což je pro mnohé spotřebitele trochu matoucí. Od poloviny prosince by mohl mít jasno každý, protože na výrobcích bychom měli najít energetické tabulky v přepočtu na 100 gramů.

Zrající sýry (ať už tvrdé či plísňové) bývají vynikající k vínu. | foto: sklizeno.cz

Značení obsahu tuku v sušině u sýrů a dalších mléčných výrobků je sice trochu matoucí, má  ale svoji logiku. „Při výrobě se mléko většinou upravuje na určitou tučnost, což má vliv na výslednou chuť, vůni a texturu sýra. Během zrání pak sýr ztrácí vodu a obsah sušiny se tak zvyšuje,“ vysvětluje technoložka Vendula Svobodová.

Jakmile začnete různé druhy sýrů srovnávat, dojdete k zajímavým skutečnostem. „Třeba čerstvé smetanové sýry mívají obsah tuku v sušině až 60%, ale sušina v jejich případě tvoří například jen kolem 30 % hmotnosti sýra. Oproti tomu třeba parmezán s 30 % tuku v sušině má obsah sušiny až 70%, takže má ve skutečnosti mnohem vyšší obsah tuku než zmíněný smetanový sýr,“ uvádí příklad.

Pro spotřebitele by však brzy mělo být všechno jednodušší. „Podle nového nařízení (1169/2011/ES, pozn. red.) by měla být od 13. prosince letošního roku na všech potravinách uvedená energetická tabulka v přepočtu na 100 g výrobku.“ 

Nízký obsah tuku nemusí být výhra, u sýrů to platí dvojnásob

Potraviny se sníženým obsahem tuku, nebo zcela bez tuku jsou v posledních letech docela hitem. „Zrovna u mléčných výrobků bych ale tuk nevynechávala. Je totiž nositelem chuti a vůně, což zjistili už i milovnici steakového masa - spíše než ultra libovou svalovinu hledají hezky mramorované, intermaskulárním tukem prorostlé kusy masa. U sýrů je to podobné,“ vysvětluje Svobodová, že všechno chce svoje.

Pokud jste někdy konzumovali nízkotučný sýr, asi jí dáte za pravdu, že sýry s nízkým obsahem tuku sice vyrobit lze, ale na úkor chuti. „Protože takové výrobky bývají jen jakousi žvýkavou hmotou, nedovedu si představit, že by někdo s velkou chutí konzumoval třeba tvrdý sýr s tukem v sušině 20 %. Hitem je teď sice třeba sýr cottage z odstředěného mléka, zkuste ho ale někdy konzumovat tak, že opláchnete kuličky sýra od smetany, ve které jsou ponořené. Bez výrazného ochucení si moc nepochutnáte,“ dodává technoložka výrobní sekce české společnosti Sklizeno, která nabízí potraviny především od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur.

Jak dlouho vám ten který sýr vydrží v lednici?

Prodejce garantuje správnou péči o sýry, ne každý kupující je ale schopen zajistit jim ideální podmínky také u sebe doma. Proto tyto sýry koupíte u pultu s označením pouze jednodenní nebo dvoudenní trvanlivosti. Ilustrační foto

Každý typ sýru má jinou trvanlivost už z principu svého složení. „Hlavní roli hraje obsah vody, respektive sušiny ve výrobku, takže nejkratší trvanlivost mají čerstvé sýry, tvarohy a sýry v nálevu, jako je třeba mozzarella. Ty vydrží v ledničce jen pár dní,“ vysvětluje Svobodová.

Obecně platí: čím tvrdší sýr, tím delší je jeho trvanlivost. Tvrdé sýry sice obvykle delší dobu zrají ve zrárnách - a to týdny, měsíce, některé i roky - což ale neznamená, že můžete koupený sýr nechat „zrát“ další týdny doma. „Jakmile se totiž sýr jednou ukrojí, zvětší se plocha pro možné působení bakterií. Navíc sýr už nemá ty správné podmínky, tedy teplotu a vlhkost, které poskytují právě zrárny,“ vysvětluje důvody technoložka.

Jinak je to ještě u některých speciálních typů sýrů, jako je lučina nebo gervais. „U těchto výrobků se trvanlivost prodlužuje termizací, tedy záhřevem na teploty okolo 40 stupňů. Tím i měkké sýry získají delší trvanlivost, zpravidla dva až čtyři týdny,“ dodává ještě Svobodová.

A jak sýry uchovávat?

„Pokud sýr budete konzumovat brzy, stačí ho nechat zabalený v potravinářské folii, aby neoschl. Pokud déle než za pár dní, vyplatí se vyměnit fólii za pergamenový papír,“ vysvětluje technoložka s tím, že právě pergamenový papír zabraní sýru v osychání a zároveň také odvádí vlhkost, aby sýr neplesnivěl.

Jak poznáte zkažený sýr?

I když samozřejmě platí, že každému může chutnat něco jiného, nicméně právě chuť může signalizovat, že je se sýrem něco špatně a není už ke konzumaci vhodný. Podle Svobodové platí, že jakmile by měl jakýkoliv sýr hořkou nebo nahořklou chuť, má už to nejlepší za sebou a měli byste se s ním rozloučit jinak než konzumací. „Daný druh sýra by měl mít vždycky typickou konzistenci a barvu. Ztvrdlý camembert nebo oslizlý eidam také nejspíš nebudou ve stadiu vhodném pro konzum.“

A pokud se na tvrdém sýru objeví bílý ohraničený povlak plísně? „Do tvrdého sýra se naštěstí nemůže dostat, stačí ji tedy pouze vykrojit, případně lehce potřít zředěným octem. Pokud už ale plíseň chytá i jiné barvy než bílou, sýr bez milosti celý vyhoďte,“ radí technoložka. 

Plísňové sýry, ty jsou v tomto směru samostatná kapitola. „Ty bych doporučila skladovat zvlášť v uzavíratelné krabičce, aby plíseň ´nezamořila´ celou ledničku. Vůbec je dobré do uzavíratelných nádob dávat všechny aromatičtější sýry, aby od nich nenačichly ostatní potraviny,“ radí Svobodová. Vybalené plísňové sýry rychle osychají, zabalené ale vydrží do posledního dne data spotřeby. „A pokud je máte rádi opravdu aromatické a pikantní, můžete datum i o několik dnů přetáhnout,“ dodává technoložka.

Pokud jste si ale koupili nějaký poměrně drahý sýr k vínu na ochutnání, ať už jde o jakýkoliv druh, doporučuje ho sníst co nejdříve, aby si zachoval všechny své typické vlastnosti. Zato nějaký běžnější tvrdý sýr, který používáte na vaření, můžete podle ní s klidným svědomím uložit i do mrazáku, třeba nastrouhaný.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...