Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční menu pro celiaky. V čem obalit řízek a jak zahustit polévku

Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musejí vyhýbat nejen potravinám, které jsou vyrobeny z obilí, ale také těm, do kterých je lepek přidán skrytě.

V dřevěné nádobě quinoa, na lžících zleva Quinoová mouka, žitná mouka s nízkým obsahem lepku, kukuřičná mouka a rýžová mouka. Je jen na vás, jakou si vyberete. | foto: Profimedia.cz

Stopy lepku ovšem nenajdete jen ve vyloženě moučných jídlech, objevit se mohou téměř ve všech potravinách, například i v kečupech či salámech. I müsli a jogurty obsahují tento proteinový řetězec. Celiaci přitom mluví o tom, že alergie na lepek je nebezpečnější než malárie či HIV a zabije víc lidí než obě tyto nebezpečné choroby dohromady. (O novém povinném značení alergenů zde.)

Ve vlastní kuchyni najdete řešení bez problémů

„Klasickou rybí polévku mohou celiaci zahustit kukuřičnou jíškou nebo rozmixovanou rýží. Populární jsou také různé variace krémových polévek nebo jednodušší vývary,“ radí Tomáš Vobořil z restaurace Podolka. Ani zahuštění zeleninou z vývaru nedopadá špatně, ani chuťově.

Mouku a strouhanku na obalovaný řízek je zase podle Vobořila možné nahradit trojobalem kukuřičným, případně místo kukuřičné strouhanky použít quinoové vločky. Ty jsou v kombinaci s čerstvými bylinkami, sýrem parmezánového typu a nastrouhanou citronovou kůrou barevnou a chutnou kombinací pro všechny, kteří rádi zkoušejí nové recepty. Nejenže je maso ovoněné bylinkami, sýr na něm navíc vytvoří krustu, a tak je potom daleko šťavnatější,“ doporučuje Tomáš Vobořil.

Alergik Jan Urbánek si zase sám pro sebe objevil pohankovou mouku. Je sice dražší - stojí okolo stokoruny za kilogram - ale dají se z ní péct i klasické buchty nebo bábovka. Než začal trpět celiakií, ujížděl na italské kuchyni. Aby nemusel zapomenout na italské recepty, začal experimentovat se směsí pohankové a rýžové mouky a například ravioly z ní připravuje jinak klasickým způsobem.

Další tipy na bezlepkové mouky

Kokosová mouka
Ta je považována za absolutní zázrak bezlepkových receptů, i když to není v podstatě nic jiného, než surový umletý kokos. Jako kokos ale vlastně moc nechutná, vůní a chutí připomíná spíš vanilku či piškoty. Navíc neobsahuje téměř žádné sacharidy, zato hodně vlákniny a díky tomu dokáže nasát i hodně tekutin.

Když se podíváme na složení kokosové mouky blíže, obsahuje 6 g vlákniny ve dvou lžících a jen 1,5 g tuku na dvě polévkové lžíce; a v tomto množství vám dodá i 3,5 g bílkovin. Taková výživná hodnota vylepší každý recept. Prakticky navíc musíte dát kokosové mouky méně než běžné mouky u stejného receptu: obecně platí, že čtvrt šálku kokosové mouky odpovídá jednomu hrnku hladké mouky. Není divu, že pečení s kokosovou moukou je i zdravější a pečivo lehčí a nadýchanější.

Mandlová mouka
Ta se vyrábí z mletých mandlí a je jednou z nejoblíbenějších surovin všech bezlepkových pekařů. Je pochopitelně bohatá na tuky, což pečivu propůjčuje lahodnou oříškovou chuť, což je mezi bezlepkovými moukami jedinečné.
Navíc ji můžete použít ve většině bezlepkových receptů, cenově je dostupná. Dobře se také v mnoha receptech kombinuje s výše uvedenou kokosovou moukou. Mandlová mouka totiž vytvoří hutnější těsto, kokosová ho odlehčí.

Quinoová mouka
Quinoa je obilnina pocházející z Jižní Ameriky a mouka z ní namletá chutná ještě více po ořeších nebo vanilce. Osvědčila se jako skvělá náhrada ovesné mouky, používá se i do kukuřičného chleba, palačinek či perníků. Tekutiny pohltí zhruba stejně jako celozrnná mouka, ale neobsahuje lepek, proto ji při pečení můžete použít ve stejném poměru, jak jste zvyklí.

Podobně lze při vaření používat i quinoové vločky, jako náhrada vloček ovesných, chovají se v podstatě stejně. Případně je můžete rozemlít na kuchyňském robotu na mouku. Koneckonců jakékoliv bezlepkové vločky (quinoové, pohankové, kukuřičné apod.) by měly být v každé spíži. 

Naštěstí se už dají v prodejnách zdravé výživy celkem bez problémů koupit. Nejlepší jsou ty celozrnné, které jsou vhodnou surovinou do palačinek, koblih, vaflí, sušenek i ovesné kaše. Jsou jemné, přitom zasytí na dlouhou dobu. Použít si dají i namísto jakékoliv mouky, úspěchy v pečení jsou zaručeny.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...