Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připravte si vánoční tiramisu. Jen vyměňte italské piškoty za perníčky

Tiramisu je hned po pizze asi nejoblíbenější italská pochoutka, pěkně sladká a tučná. Díky krému, ve kterém se snoubí žloutky s italským sýrem mascarpone, který už dneska koupíte v každém supermarketu. Případně ho české hospodyňky umí nahradit tučným tvarohem, snad Italové odpustí.
Snad nám Italové vánoční tiramisu s příchutí perníku odpustí.

Snad nám Italové vánoční tiramisu s příchutí perníku odpustí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Můžete si vybrat. Buď si připravit pravé italské tiramisu podle rodilého Itala (podrobný recept krok za krokem najdete v článku zde). Nebo si zkusit upravený český recept, který nahradil italské piškoty českými perníčky, aby „tiramisu“ pěkně vonělo a chutnalo po českých Vánocích.

Využít můžete perníčky, které jste na Vánoce napekli, vyzkoušené jsou i rumové perníčky, které běžně koupíte. Případně si můžete operativně upéct perníkový plát (recept v rámečku níže), nechat vychladnout a pokrájet ho na kostičky.

Postup krok za krokem

Na báječné perníkové tiramisu budete potřebovat misku domácích perníčků nebo dva sáčky kupovaných rumových perníčků. Na sirup na namočení perníčků pak 3 lžíce instantní kávy, 100 g krupicového cukru, 400 ml vroucí vody, 3 lžíce kávového likéru (případně brandy nebo tuzemák). Na lahodný krém 4 žloutky, 120 g krupicového cukru, 50 ml červeného vína, 500 g mascarpone a 250 ml smetany ke šlehání. Na závěrečné posypání moučníku pak trochu práškového kakaa, špetku mleté skořice a moučkový cukr dle chuti.

Na sirup na namočení perníčků promíchejte v misce instantní kávu s cukrem, přilijte vroucí vodu a míchejte vše do rozpuštění. Přidejte likér a nechte směs vychladnout.

Nemáte perníčky? Upečte perníkový plát a nakrájejte

Pokud o těchto Vánocích zrovna netrpíte přebytkem perníčků, na tiramisu si je můžete napéct podle jednoduchého receptu. 

Vyšlehejte 125 g měkkého másla se 70 g krupicového cukru, k tomu zašlehejte do pěny ještě 250 ml medu a 1 celé vejce. Do tohoto základu pak po částech zapracujte směs hladké mouky (350 g) s kakaem (2 lžíce), sodou (1,5 lžičky), kypřicím práškem do perníku (1 lžička), mletou skořicí se zázvorem (po 1 lžičce), špetkou mletého hřebíčku a špetkou soli.

Vlažnou vodou (cca 250 ml, podle potřeby) zadělejte hladké těsto, propracujte a rozetřete ho do pekáčku (ideálně velikosti  22 x 33 cm) vyloženého pečicím papírem a plát při 170 °C upečte (cca 40 až 45 minut). Zchladlý pokrájejte na kostičky o hraně zhruba 2 až 2,5 cm.

Mezitím si připravte krém. V kotlíku nad párou (nesmí se vařit!) vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem a vínem, hustou prohřátou pěnu odstavte a jakmile zchladne, okamžitě vmíchejte mascarpone. Nakonec do krému zlehka vmíchejte dobře vyšlehanou smetanu v podobě husté pevné šlehačky. 

Připravte si misky nebo poháry, případně můžete moučník připravit do dortové formy, nebo do pekáčku a servírovat po porcích.

Pak už můžete perníčky postupně namáčet ve zchladlém sirupu, aby tekutinu dobře nasály a skládat je v rovnoměrně silné vrstvě na dno misek, pohárů či do vybrané formy. Na ně navršte ne příliš velkou vrstvu krému, která by ale měla perníčky překrýt. A celý postup opakujte. Poslední vrchní vrstvu bude tvořit krém, který pečlivě uhlaďte a poháry nechte v chladu uležet, ideálně přes noc, nebo alespoň na pár hodin. Před podáváním posypte směsí kakaa, moučkového cukru a špetky skořice.  

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...