Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

UKÁZKA: Udělejte si tu nejhustší cibulačku, zapečte ji jako na Sardinii

Vepřové ragú, bramborový chléb, zaječí paštika nebo poctivá slepičí polévka. Recepty, které byste si s italskou kuchyní sotva spojili, najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie. Místní gastronomie má s tou českou překvapivě mnoho společného.
Zapečená cibulačka s pecorinem podle Kuchařky z ostrova Sardinie voní létem a...

Zapečená cibulačka s pecorinem podle Kuchařky z ostrova Sardinie voní létem a přitom zahřeje. | foto: Karolina Konečná

Sardinie i ve vaší kuchyni

Knihu Kuchařka z ostrova Sardinie koupíte za akčních 427 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Kuchařka z ostrova Sardinie ukazuje gastronomickou tvář Itálie, kterou Češi...

Karolina Konečná si vždycky přála vydat knížku. Když se před pár lety nadchla pro Sardinii, měla jasno – bude to kuchařka sardinských receptů. S rodinou jezdila na italský ostrov poznávat místní kuchyni a zvyky, pročítala staré sardské kuchařky a trávila dny na tržištích a u místních v kuchyni. Tam se zrodila i její láska k culurgiones – těstovinám plněnými šťouchanými bramborami s mátou a ovčím sýrem pecorino.

Sardinie má moře, úrodnou půdu i hory, a tak si tu pochutnáte nejen na rybách, těstovinách a křupavé zelenině, ale i ovčím sýru pecorino či zvěřině. A samozřejmě nechybí ani něco sladkého na zub, například pistáciová zmrzlina nebo mandlové sušenky. Řada receptů jsou hotová kalorická bomba, jako například těstoviny malloreddous s tučným pecorinem a dávkou smetany.

UKÁZKA Zapečená cibulová polévka

Nejhustší polévka, co znám. Dobrá, sytá, voňavá. Neváhejte ji servírovat jako hlavní jídlo – pohodlně se nají šest lidí.

Pro 6 osob:

600 g cibule
1-2 lžičky olivového oleje
100 g pancetty, v plátcích
2 litry zeleninového vývaru
80 g semoliny (semola di grano duro)
sůl, pepř
1 hrst hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
300 g bagety, pokrájené
200 g pecorina, nastrouhaného + v plátcích na ozdobu

1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm cibuli, přidejte pancettu a nechte ji vysmažit. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile se na povrchu začnou tvořit bublinky, vsypte semolinu. Neustále míchejte metlou nebo vidličkou, aby se v polévce neudělaly cucky. Podle chuti osolte a opepřete a vařte 20 minut. Případně mírně nařeďte vývarem. Nakonec vmíchejte petrželku.

2. Do jiného hrnce, který můžete dát do trouby, dejte vrstvu bagety, posypejte částí pecorina, zalijte částí polévky a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180-200°C a podávejte vroucí.

3. Nechcete-li polévku zapékat, servírujte ji s opečenými plátky chleba, ozdobenou plátky pecorina a petrželkou.

UKÁZKA Casca

Dušené vepřové se zelím a květákem? A k tomu kuskus? Co se na první pohled nezdá, může být na druhý velmi lákavé. A to tohle sardské jídlo rozhodně je!

Jídlo casca tvoří dušené vepřové s květákem a zelím. Neotřelá kombinace, kterou...

Pro 4 osoby

400 g vepřového masa na guláš
olivový olej
1 cibule
20 g pancetty, na kostičky
1 čerstvá chilli paprička
1 lžíce rajčatového protlaku
350 g květáku
250 g bílého zelí (čerstvého)
1 snítka hladkolisté petrželky
sůl, pepř
300 g předvařeného kuskusu

1. Vepřové maso pokrájejte na kousky velké jako sousto. Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, pak přidejte pancettu a nechte ji rozvonět a uvolnit tuk. Přimíchejte nasekanou chilli papričku a pak i kousky masa a zprudka opečte.

2. Rajčatový protlak rozmíchejte ve 2-3 lžících vody a přidejte k masu. Přiklopené duste asi půl hodiny. Květák rozeberte na jednotlivé růžičky, zelí nakrouhejte na dlouhé tenké proužky a obojí dejte do hrnce k masu. Vmíchejte nasekanou petrželku, směs podle chuti osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte vodu, a duste, dokud není zelí hotové, ale pořád jemně křupavé.

3. Kuskus zalijte podle návodu vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Pak načechrejte vidličkou, přidejte 1 lžíci oleje a kuskus osolte. Podávejte k vepřovému se zelím a květákem.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...