Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Izraelci vyvinuli replikátor jídla jako ze Star Treku. Jídlo „uvaří“ za 30 vteřin

Izraelští podnikatelé vyvinuli vařič jako ze Star Treku. Princip je jednoduchý. Mašinka Genie podle přednastavených receptur namíchá směs z dehydrovaných přírodních ingrediencí a připraví z nich 140gramovou porci. Než řeknete „simsalabim“, vypadne z přístroje vaše svačinka.

Představení přístroje vyvolalo mediální poprask. Izraelští podnikatelé Ayelet Carasso a Doron Marco totiž tvrdí, že jejich vařič za asi tisíc dolarů (tedy 25 000 Kč) bude na trhu už během letošního roku. Vypadá to velmi pravděpodobně, protože zájem o něj už projevila armáda.

„Pokrm může být jakýkoliv, může to být jídlo typu kuře s rýží, může uvařit kuskus se zeleninou nebo dokonce čokoládové soufflé,“ vysvětluje Carasso. „Používáme pouze přírodní složky, žádné konzervační látky ani nic jiného, co se přidává do normálních jídel,“ dodal.

Jak “vařič“ pracuje? Podle dostupných zdrojů by se do přístroje měly vkládat jakési kapsle s předpřipraveným jídlem, jako když se vaří káva z kapsle. Po stisknutí tlačítka se jednotlivé ingredience začnou protřepávat, promíchávat a pečou se nebo vaří do finálního produktu, podobně jako vařiče v kuchyni slavné filmové vesmírné lodi.

Dehydrované suroviny mají trvanlivost až dva roky. A podnikatelé tvrdí, že se nepokoušejí napodobit konvenční jídlo, ale naopak směřují svůj vynález směrem ke kuchařům jako výzvu, aby pro Genia vytvořili co nejchutnější variace. A v Izraeli už na tom mnozí z nich pracují. Vyvíjejí se například receptury pro bezlepkovou dietu.

Vynálezci, kteří pracují ve společnosti White Innovation, tvrdí, že vidí budoucnost lidského stravování tak, že se přizpůsobí individuálním požadavkům každého strávníka. Jejich přístroj tak bude vařit dietu pro každého zvlášť. Přitom to bude rychlé a levné. Připravené pokrmy by totiž neměly být dražší než konvenční strava. 

Při ochutnávce v kavárně U Luise v Ramat Hashron byl kuchyňský personál příjemně překvapen čokoládovým soufflé z Genia. „Je to opravdu pěkné, je to čokoládové, je to hladké, krémové,“ podivoval se místní šéfkuchař. A hned si představoval, že by na jídelním lístku mohl mít daleko širší nabídku, když by rychle a snadno mohl nabídnout další dobroty. Podle něj tento nápad nemusí být vůbec za vlasy přitažený.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...