Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové kuchyni U hastrmana co vytknout. Paní kuchařka se před čtyřiceti lety vyučila u Jednoty. Novinky ji míjejí.

Poctivý základ je vždycky fajn, jenže i tradice chce trochu svěžího větru, jak se v premiérovém díle Ano, šéfe! snaží Zdeněk Pohlreich vysvětlit majitelům rodinné hospůdky na břehu Vltavy ve Vyšším Brodě u Českého Krumlova. Podle něj je totiž paní kuchařka, na které jejich kuchyně stojí, v tradicích zapikolovaná až moc.

Podle manželů Sípalových však jejich hospůdka ztratila klientelu jen kvůli konkurenci v podobě obří půjčovny lodí a raftů, s kempem a osvěžovnou. Pan Sípal to pak sám za sebe v rodinné hospodě vzdal a začal dojíždět za prací do sklárny do Rakouska, aby manželce pomohl rodinnou hospodu dotovat a trochu ji i vylepšit. Což se jen tak nevidí.

Podle šéfa, který se ve vodáckém kraji kolem Vyššího Brodu trochu porozhlédl, ale není zakopaný pes ani tak v konkurenci, jako ve strachu z jakýchkoliv změn. Protože právě těch se tu podle něj bojí a přitom je potřebují. „Jestli seš jedna hospoda mezi 40 nebo 50, je jedno. Protože záleží, jaká hospoda seš ty,“ konstatuje šéf v díle, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Chce to nebát se změn, za sladkou odměnu to stojí

Sípalovi, pocházející ze staré vorařské rodiny, totiž v podstatě mají štěstí. Mají na čem stavět a v kuchyni mají lidi, které vaření baví a vaří dobře. Stačí je jen trochu posunout, aby byli něčím výjimeční, ať se to paní kuchařce líbí nebo ne.

Ona má sice pravdu v tom, že se vodáci potřebují hlavně pořádně nadlábnout. Ale šéf, který se na její kuchyni dívá z odstupu svých zkušeností, také ví své. A vidět ho, jak drží tvrdohlavou zkušenou kuchařku-tradicionalistku kolem ramen se slovy: „Ono se to možná nezdá, ale my vám chceme pomoct,“ má svoje kouzlo.

Osazenstvo kuchyně se mu podvolí. Ono také není nic jednoduššího. Zahradu plnou zeleniny a bylinek mají přímo u nosu, stačí se naučit pár fíglů, jak je v kuchyni využít a s čím nakombinovat. Přitom se dá stále vycházet ze základů české kuchyně: brambory, uzené, plněné knedlíky s cibulkou. Ale tak, aby to mělo šmrnc.

Musíte o sobě dát vědět a najít odvahu ke změnám

A rezervy tu nejsou jen v kuchyni. Majitele Pohlreich vytáhne na raft, protože je potřeba se na svoji hospodu podívat také z vody, z pohledu vodáků, kteří ji míjejí. A to i proto, že přímo u břehu u hospody chybí jakékoliv molo a pořádný ukazatel.

„Musíte jít těm lidem víc na ruku, aby měli snadnou možnost z lodi vystoupit a ochutnat vaši dobrou domácí kuchyni. Ale k tomu ještě potřebujete jedno dvě jídla, pro který se proslavíte,“ radí, jak se hnout z místa a znovu dostat hospodu U hastrmana do hry a do povědomí.

Aby to bylo manželům Sípalovým úplně jasné, hned u jezu - kterým projíždějící ječící skupinky či rodiny na raftech - Sípalovým názorně vysvětluje: „Podívej, k tomuhle jezu všichni připlouvaj a všichni se trochu bojej. To je úplně stejný jako vy v tom kšeftě, když se trochu bojíte, že to špatně dopadne. Ale ta odměna za to - že si dodám tu odvahu a proplavu to, a že jsem se nepo... - je přece sladká.“

Manželé Sípalovi si zřejmě řekli, že když strach ze šlajsny překonal šéf, tak to oni v hospodě dají také.

A když už má oba majitele pěkně na lopatě, ještě pořádně tne do živého: „Taky jsem vyrostl na těch hospodkých blafech, ale chce to moderní jídlo: víc zelenýho, lepší rýži, větší talíře,“ dodává jim odvahy a vysvětluje, že jen ten, kdo je něčím výjimečný, je také zapamatovatelný. Tak aby si ten strach i sladkou odměnu zažil také, vezmou ho Sípalovi na šlajsnu, přestože bez servítek varuje, co s ním udělá.

Do hospody u Hastrmana ve Vyšším Brodě se pak šéf vrátí po měsíci, začátkem září, kdy už sezona u řeky zvolna skomírá. Po jídle se mu v dobrém slova smyslu vybavují vzpomínky na kuchyni, jakou zažil v mládí. A pro tohle se podle něj tahle hospoda v kraji neztratí.

„Mně se hrozně líbí, že jsme se na něčem domluvili a tys to udělal. Protože to není úplně obvyklý,“ loučí se nakonec šéf s majitelem, který díky jeho návštěvě pochopil, že i konkurence může být fajn a přínosná. Že člověku může pomoci posunout se někam dál. Že je potřeba zůstat otevřený a třeba i začít uvažovat o nějaké spolupráci. Zvlášť, když je tou konkurencí starý kamarád.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...