Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ze silnice až k bibli gastronomů. Michelinské hvězdy přináší slávu i stres

Gastronomický průvodce Michelin je chválenou i prokletou biblí milovníků dobrého jídla. Honba za oceněním třemi hvězdičkami může vrcholit slávou i sebevraždami. Původně měl motivovat lidi k cestování autem, napsal týdeník 5plus2.

Bratři André a Édouard Michelinové | foto: automotivehalloffame.org

„To je ten Michelin, co vyrábí pneumatiky?“ dodnes zírají lidé, když zjistí, že i za počátkem prestižního udílení hvězdiček restauracím stojí bratři Michelinové. Édouard a André založili svou firmu na pneumatiky už v květnu 1888, tenkrát silnice brázdilo jen pár tisícovek automobilů. 

V roce 1900 vyrukovali s první edicí průvodce. Vydání mělo ještě modré desky, typicky vínová barva knihy přišla až později. Hlavně šlo spíše o příručku, která ulehčovala nadšencům motorismu cestování například z Paříže na proslulé Azurové pobřeží. Včetně zastávek, kde mohou natankovat a báječně se najíst. 

Michelinové svého průvodce zdarma přidávali zákazníkům jako dárek k zakoupeným pneumatikám. Dnes je z gastronomického průvodce Michelin proslulá bible milovníků dobrého jídla. 

Jedna udělená hvězda, která připomíná spíše symbol kytičky, označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, jež stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, kvůli které se vyplatí navštívit danou zemi.

Rebelové šéfkuchaři

Prestižní ocenění je sice snem restauratérů po celém světě, ale někteří slavní šéfkuchaři si dovolili cenu vrátit. Prvním byl britský rebel Marco Pierre White. Svých třech hvězd se kdysi vzdal s klidným srdcem a cigaretou v ústech. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Lidé, kteří mi dali michelinské hvězdy, vědí o vaření méně než já. Neznamenaly (hvězdy) pro mě nic,“ zavzpomínal pro server The Guardian. Podobně to cítila Raan Jay Faiová, šéfkuchařka z thajského Bangkoku. „Mnoho lidí k nám chodí jen proto, aby si udělali fotku. Ani si nic nedají k jídlu,“ popisuje, proč se rozhodla michelinskou hvězdu vrátit. 

Obhajovat ocenění přináší obrovský tlak a stres, který nemusí každý vydržet. Varováním před honbou za úspěchem zůstává osud slavného francouzského šéfkuchaře Bernarda Loiseaua. Ten v roce 2003 spáchal sebevraždu. Dlouhodobě trpěl depresemi, jeho restauraci totiž hrozilo snížení hodnocení ze tří na dvě michelinské hvězdy. Loiseau se obával, že by tím jeho podnik přišel o zákazníky. Čtyři dny po jeho smrti byl vydán nový průvodce, ve kterém Louiseauově restauraci nejvyšší michelinské ocenění zůstalo.

První v Česku? Accordi

Vůbec poprvé v Česku se michelinskou hvězdou mohla v roce 2008 pyšnit restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. „Štempl kvality“ nakonec získal tři roky po sobě, jenže podnik Allegro mezitím zanikl. 

Jednu hvězdu dostala v roce 2009 také restaurace Maze v pražském hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye. Ta však zanikla ještě před tím, než bylo ocenění oznámeno. 

A jak je to s oceněním v Česku dnes? Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...