Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podle čeho vybírat kávovar: rozhodují chutě i snadná obsluha

  1:00
Dobrá káva nemusí být jen výsadou moderních kaváren, kde vám horký nápoj připraví zkušení baristé. Uvařit si ji můžete i doma, v technologiemi napěchovaných zařízeních nebo obyčejných moka konvičkách. Poradíme vám, jak si vybrat ideální vybavení na domácí přípravu kávy.
Plnoautomatický kávovar zvládne na stisknutí jediného tlačítka připravit...

Plnoautomatický kávovar zvládne na stisknutí jediného tlačítka připravit nejrůznější typy káv. | foto: De´Longhi

Zatímco prodejci různých potravin lákají s oblibou na heslo „jako od babičky“, v případě dobrého šálku kávy si milovník kávy představí spíš spojení „jako od baristy“ nebo „z vynikající kavárny“.

Samozřejmě základem požitku je kvalitní zrnková káva, kterou si namelete těsně před použitím v mlýnku, nebo ještě lépe, když tak za vás učiní kávovar s integrovaným mlýnkem. Mletá káva totiž skladováním ztrácí na kvalitě, což platí i o zelených zrnech, která vydrží čerstvá jen měsíce, pražená pak pár týdnů.

Moka konvička - lze ji použít i na indukční desce.

Káva má jednu nepříjemnou vlastnost, absorbuje pachy a pohlcuje vlhkost. A to jí na kvalitě, chuti a aroma rozhodně nepřidá.

„Úplně ideální spotřeba kávy je okolo dvou až čtyř týdnů od jejího upražení. Ve chvíli, kdy balíček s kávou otevřete, káva začíná stárnout mnohem rychleji. Do balíčku už může vzduch a zrnka tak rychle ztrácejí na čerstvosti. Pokud kávu spotřebujete do druhého dne po otevření, je to úplně perfektní. Maximální dobu pro spotřebu otevřeného balíčku kávy doporučuji jeden týden,“ radí Petra Davies Veselá ve své „Velké knize o kávě“ (Smart Press 2018).

V čem kávu připravovat

Důležitý krok ke spokojenosti představuje také výběr vhodného přístroje pro přípravu kávy. Samozřejmě jsou lidé, kteří nedají dopustit na přípravu v džezvě nebo používají french press (zjednodušeně řečeno „konvici“ s filtrem a pístem) či aeropress (ten je velmi podobný french pressu s tím rozdílem, že se vyrábí z polykarbonátu a svou roli zde hraje tlak a filtrace přes papírový filtr).

Co obsahuje kávové zrno

Kromě kofeinu najdete v kávovém zrnu také vodu, tuk, vlákninu, vitaminy, lipidy, sacharidy, antioxidanty a přibližně dalších 200 neprozkoumaných látek.

Mezi nejznámější odrůdy patří arabika, obsahuje méně kofeinu, chuťově je kyselejší, robusta je více hořká.

Nejen v Itálii jsou populární takzvané moka konvičky, kam se lije voda do spodní části. Káva umletá hruběji než na espreso se vloží na suché sítko mezi spodní a horní část. Oba díly se sešroubují a postaví se na varnou desku. Voda pak „probublá“ nahoru.

Další zájemci mohou zase preferovat „turka“ či filtrovanou kávu z překapávače. Tady však pozor na teplotu vody, protože vroucí voda kávu doslova spálí. Při teplotě 100 °C kávová zrnka uvolní takzvaná rezidua neboli volné radikály, které vznikají změnou chemických hodnot kávových zrn při pražení. Důsledek? Spálená a hořce chutnající káva. Pro kávu z překapávače nebo přípravu „turka“ by měla být teplota vody přibližně 90 °C.

Petra Davies Veselá je přední česká baristka, několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy, vede baristické kurzy.

Další možností jsou kapslové kávovary. Výhoda? Rychlost a jednoduchá manipulace. Bývá zde ovšem velký rozdíl v kvalitě. Ocitáme se opět na začátku, a to u čerstvosti kávy. Byť je kapsle vakuově uzavřená, nejde o čerstvě umletou kávu. Ani cenově nebývají kapsle až tak výhodné, byť přístroje lze pořídit už do dvou tisíc.  

Milovníci kávy často nedodržují ani některá obecně daná pravidla. „Třeba podceňují hrubost mletí. Každý druh kávy vyžaduje jinou hrubost mletí kávových zrn, příliš hrubé namletí může způsobit nerozvinutí charakteru zvolené směsi, naopak příliš jemné namletí způsobí přepálení kávy. Kávovar vždy mele s ohledem na připravovaný nápoj,“ vysvětluje Klára Neugebauerová ze společnosti De ´Longhi.

Ke klasickým chybám podle ní patří také mletí dlouho před přípravou. Zakoupená, již namletá směs si rozhodně neponechá původní aroma. Kávu mele těsně před přípravou.

Někteří lidé zase nevěnují dostatečnou pozornost čištění přístroje, v němž kávu připravují. Pražená káva obsahuje olej, který umí zežluknout, což může výslednou chuť výrazně ovlivnit. To je velká výhoda plnoautomatického kávovaru, který se čistí automaticky sám.

Jak vybírat kávovar

Ovládání plnoautomatického kávovaru De´Longhi je intuitivní, o čištění se přístroj stará takřka sám.

Komu je jedno, čím se po ránu či během dne snaží „nabudit“, ten si může vystačit s obyčejným překapávačem.

Je-li však v rodině víc milovníků kávy a každý preferuje jinou, včetně „mléčných variant“, pak bude volba jasná: automatický kávovar, který se stará jak o mletí a dávkování kávy, tak o svou údržbu. Nejlepší modely si dokážou zapamatovat i vaše oblíbené kávy.

„Levnější kávovary vůbec nedoporučuji. Kupte si radši například moka konvičku,“ radí Petra Davies Veselá těm, jimž se nechce investovat do kvalitního přístroje.

Od pákového k plnoautomatickému

Podívejme se nejdříve na pákové kávovary, ty nebývají vybavené mlýnkem na kávu (spíše výjimečně), takže musíte mít k dispozici kvalitní mlýnek a kávu správně napěchovat.

Už samotné mletí kávy může způsobit problém: příliš jemně namletá káva se při přepařování spálí a bude mít nahořklou a nepříjemnou pachuť. Špatný je i opačný extrém, příliš nahrubo umletá káva funguje jako nežádoucí cedník, kdy přes ní voda rychle proteče a káva bude postrádat tolik žádoucí aroma. Správnou konzistenci lze přirovnat k hrubé mouce, pak má káva příjemné aroma a může vzniknout dostatek kávové pěny.

Tip pro vás? Rozvinutí aroma pomáhají nahřáté šálky. Pokud nemáte na kávovaru přímo prostor pro nahřívání, lze si vypomoci mikrovlnnou troubou.

Pákové kávovary mívají v dnešní uspěchané době ještě další drobnou chybu, a to nutnost manuálního čištění. To si automatické přístroje hlídají samy stejně jako dávkování kávy, lze u nich nastavit také hrubost mletí.

Velká pýcha majitele: profi pákový kávovar Rancilio

Výhody plnoautomatických přístrojů jsou jasné, celý okruh se vyčistí automaticky, včetně trysky, a to s pomocí páry po každém šálku. Čištění karafy na mléko není automatické, ale doporučuje se po každém použití.

Plnoautomatické kávovary výrazně šetří čas při přípravě kávy, nabízejí řadu variant, takže si může každý vybrat tu „svou“. A když si najdete kvalitního dodavatele zrnkové kávy, máte o požitek z nápoje postaráno.

Při výběru konkrétního typu se pak vyplatí vyzkoušet si nejen obsluhu samotného kávovaru, ale také manipulaci s nádobkou na mléko. Baristé totiž doporučují používat vychlazené plnotučné mléko uložené v nádobce v chladničce, vyjmout by se mělo až těsně před přípravou kávy.

Namíchaní přesného poměru mléka, páry a vzduchu je obrovské umění.„Společnost De´Longhi má dokonce patentovaný LatteCrema System, kdy se smíchá vzduch, mléko a pára s naprostou přesností, takže výsledkem je dokonale hladká, ale kompaktní mléčná pěna,“ říká Klára Neugebauerová. 

Pára ohřívá pouze mléko, které se použije pro právě připravovaný šálek kávy, takže zbylé mléko v zásobní nádobě zůstává studené a tím pádem déle čerstvé. Mléko při přípravě neprochází vnitřními částmi přístroje, takže se zachovává nejvyšší hygienický standard.

Autor:
  • Nejčtenější

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

2. května 2024

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného...

Do garsonky v centru Prahy si přála majitelka z Kazachstánu styl Provence

29. dubna 2024

Zdálo by se, že do pražského bytu ve sto let starém činžovním domě žádná Provence nepatří....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Architekti mladé rodině šetřili peníze. V domě využili vše původní, co mohli

30. dubna 2024

Nový příběh starého domu se začal psát v roce 2018. Stojí na rohu ulice v klidné lokalitě na okraji...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

2. května 2024

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného...

V červenci podepsali a před Vánocemi bydleli. Mělo to ale jednu nevýhodu

2. května 2024

Matúš, Ivana a jejich dvě děti si na samém konci okrajové části rovinatých Košic postavili na...

Dům sexsymbolu 60. a 70. let Raquel Welchové vás překvapí útulností

1. května 2024

V kopcích Bel Air, jedné z nejdražších čtvrtí Los Angeles, je právě na prodej dům legendární a...

Kreslíř Rychlých šípů Marko Čermák je nejšťastnější na chatě v horách

1. května 2024

Zakládající člen skupiny Greenhorns a kreslíř Rychlých šípů Marko Čermák miluje Krušné hory už od...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...