Zatímco prodejci různých potravin lákají s oblibou na heslo „jako od babičky“, v případě dobrého šálku kávy si milovník kávy představí spíš spojení „jako od baristy“ nebo „z vynikající kavárny“.
Samozřejmě základem požitku je kvalitní zrnková káva, kterou si namelete těsně před použitím v mlýnku, nebo ještě lépe, když tak za vás učiní kávovar s integrovaným mlýnkem. Mletá káva totiž skladováním ztrácí na kvalitě, což platí i o zelených zrnech, která vydrží čerstvá jen měsíce, pražená pak pár týdnů.
Káva má jednu nepříjemnou vlastnost, absorbuje pachy a pohlcuje vlhkost. A to jí na kvalitě, chuti a aroma rozhodně nepřidá.
„Úplně ideální spotřeba kávy je okolo dvou až čtyř týdnů od jejího upražení. Ve chvíli, kdy balíček s kávou otevřete, káva začíná stárnout mnohem rychleji. Do balíčku už může vzduch a zrnka tak rychle ztrácejí na čerstvosti. Pokud kávu spotřebujete do druhého dne po otevření, je to úplně perfektní. Maximální dobu pro spotřebu otevřeného balíčku kávy doporučuji jeden týden,“ radí Petra Davies Veselá ve své „Velké knize o kávě“ (Smart Press 2018).
V čem kávu připravovat
Důležitý krok ke spokojenosti představuje také výběr vhodného přístroje pro přípravu kávy. Samozřejmě jsou lidé, kteří nedají dopustit na přípravu v džezvě nebo používají french press (zjednodušeně řečeno „konvici“ s filtrem a pístem) či aeropress (ten je velmi podobný french pressu s tím rozdílem, že se vyrábí z polykarbonátu a svou roli zde hraje tlak a filtrace přes papírový filtr).
Co obsahuje kávové zrnoKromě kofeinu najdete v kávovém zrnu také vodu, tuk, vlákninu, vitaminy, lipidy, sacharidy, antioxidanty a přibližně dalších 200 neprozkoumaných látek. Mezi nejznámější odrůdy patří arabika, obsahuje méně kofeinu, chuťově je kyselejší, robusta je více hořká. |
Nejen v Itálii jsou populární takzvané moka konvičky, kam se lije voda do spodní části. Káva umletá hruběji než na espreso se vloží na suché sítko mezi spodní a horní část. Oba díly se sešroubují a postaví se na varnou desku. Voda pak „probublá“ nahoru.
Další zájemci mohou zase preferovat „turka“ či filtrovanou kávu z překapávače. Tady však pozor na teplotu vody, protože vroucí voda kávu doslova spálí. Při teplotě 100 °C kávová zrnka uvolní takzvaná rezidua neboli volné radikály, které vznikají změnou chemických hodnot kávových zrn při pražení. Důsledek? Spálená a hořce chutnající káva. Pro kávu z překapávače nebo přípravu „turka“ by měla být teplota vody přibližně 90 °C.
Další možností jsou kapslové kávovary. Výhoda? Rychlost a jednoduchá manipulace. Bývá zde ovšem velký rozdíl v kvalitě. Ocitáme se opět na začátku, a to u čerstvosti kávy. Byť je kapsle vakuově uzavřená, nejde o čerstvě umletou kávu. Ani cenově nebývají kapsle až tak výhodné, byť přístroje lze pořídit už do dvou tisíc.
Milovníci kávy často nedodržují ani některá obecně daná pravidla. „Třeba podceňují hrubost mletí. Každý druh kávy vyžaduje jinou hrubost mletí kávových zrn, příliš hrubé namletí může způsobit nerozvinutí charakteru zvolené směsi, naopak příliš jemné namletí způsobí přepálení kávy. Kávovar vždy mele s ohledem na připravovaný nápoj,“ vysvětluje Klára Neugebauerová ze společnosti De ´Longhi.
Ke klasickým chybám podle ní patří také mletí dlouho před přípravou. Zakoupená, již namletá směs si rozhodně neponechá původní aroma. Kávu mele těsně před přípravou.
Někteří lidé zase nevěnují dostatečnou pozornost čištění přístroje, v němž kávu připravují. Pražená káva obsahuje olej, který umí zežluknout, což může výslednou chuť výrazně ovlivnit. To je velká výhoda plnoautomatického kávovaru, který se čistí automaticky sám.
Jak vybírat kávovar
Komu je jedno, čím se po ránu či během dne snaží „nabudit“, ten si může vystačit s obyčejným překapávačem.
Je-li však v rodině víc milovníků kávy a každý preferuje jinou, včetně „mléčných variant“, pak bude volba jasná: automatický kávovar, který se stará jak o mletí a dávkování kávy, tak o svou údržbu. Nejlepší modely si dokážou zapamatovat i vaše oblíbené kávy.
„Levnější kávovary vůbec nedoporučuji. Kupte si radši například moka konvičku,“ radí Petra Davies Veselá těm, jimž se nechce investovat do kvalitního přístroje.
Od pákového k plnoautomatickému
Podívejme se nejdříve na pákové kávovary, ty nebývají vybavené mlýnkem na kávu (spíše výjimečně), takže musíte mít k dispozici kvalitní mlýnek a kávu správně napěchovat.
Už samotné mletí kávy může způsobit problém: příliš jemně namletá káva se při přepařování spálí a bude mít nahořklou a nepříjemnou pachuť. Špatný je i opačný extrém, příliš nahrubo umletá káva funguje jako nežádoucí cedník, kdy přes ní voda rychle proteče a káva bude postrádat tolik žádoucí aroma. Správnou konzistenci lze přirovnat k hrubé mouce, pak má káva příjemné aroma a může vzniknout dostatek kávové pěny.
Tip pro vás? Rozvinutí aroma pomáhají nahřáté šálky. Pokud nemáte na kávovaru přímo prostor pro nahřívání, lze si vypomoci mikrovlnnou troubou.
Pákové kávovary mívají v dnešní uspěchané době ještě další drobnou chybu, a to nutnost manuálního čištění. To si automatické přístroje hlídají samy stejně jako dávkování kávy, lze u nich nastavit také hrubost mletí.
Výhody plnoautomatických přístrojů jsou jasné, celý okruh se vyčistí automaticky, včetně trysky, a to s pomocí páry po každém šálku. Čištění karafy na mléko není automatické, ale doporučuje se po každém použití.
Plnoautomatické kávovary výrazně šetří čas při přípravě kávy, nabízejí řadu variant, takže si může každý vybrat tu „svou“. A když si najdete kvalitního dodavatele zrnkové kávy, máte o požitek z nápoje postaráno.
Při výběru konkrétního typu se pak vyplatí vyzkoušet si nejen obsluhu samotného kávovaru, ale také manipulaci s nádobkou na mléko. Baristé totiž doporučují používat vychlazené plnotučné mléko uložené v nádobce v chladničce, vyjmout by se mělo až těsně před přípravou kávy.
Namíchaní přesného poměru mléka, páry a vzduchu je obrovské umění.„Společnost De´Longhi má dokonce patentovaný LatteCrema System, kdy se smíchá vzduch, mléko a pára s naprostou přesností, takže výsledkem je dokonale hladká, ale kompaktní mléčná pěna,“ říká Klára Neugebauerová.
Pára ohřívá pouze mléko, které se použije pro právě připravovaný šálek kávy, takže zbylé mléko v zásobní nádobě zůstává studené a tím pádem déle čerstvé. Mléko při přípravě neprochází vnitřními částmi přístroje, takže se zachovává nejvyšší hygienický standard.