Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který se povede i úplným začátečníkům.

Podrobný návod i s videem přináší blog Martina Kuciela, který je známý pod přezdívkou Cuketka. 

„Vzal jsem si na to pořádný 10litrový zelák, ale postup na kvašení je vlastně pořád stejný, stačí dodržet hlavní zásady a kvašené zelí je doma,“ popisuje.

Zelák vypadá jako keramická nádoba z dob našich babiček, ale je pravdou, že i dnes je možné ho běžně koupit. Podle velikosti stojí na internetu zhruba od 300 do 500 korun.

Určitě nepodceňujte výběr zelí, je potřeba mít co nejčerstvější krouhárenské zelí z podzimní sklizně. Jen toto zelí má totiž správnou strukturu a dostatek šťávy pro zdárné kvašení.

Křís

Křís je plíseň která se vám může utvořit na povrchu toho, co právě kvasíte. Může za ni kvasinka, nejčastěji Candida mycoderma nebo Candida krusei

Vzniká tam, kde je přístup vzduchu, nízká koncentrace alkoholu nebo nedostatečná kyselost. pH okolo 5-6 jim prospívá, nižší už nepřežívají. V českém prostředí se s křísem setkáte nejčastěji u popisu chorob vína nebo na rychlokvašených okurkách.

Pak si určitě pohlídejte množství soli a odměřte ho přesně podle hmotnosti zelí. Pokud máte možnost, kysejte větší objem, který pracuje vždy lépe než dávka v malém (i když i ta jde).

Vyrobit kysané zelí do zavařovaček jsme také zkoušeli, lze to také, ale práce s tím je daleko víc než při použití klasického zelňáku.

Dejte si také extra práci a pořádně vyčistěte všechny pracovní nástroje i kvasnou nádobu.

Proti plísni, křísu, nebo zápachu hodně pomáhá i kvašení v nádobě s kvasnou zátkou. „V postupech na kysané zelí to často zapadá a je to podle mě škoda, protože přesně tyhle problémy od kvašení odrazují. Pokud tedy nějakou nádobu s kvasnou zátkou máte, určitě ji použijte,“ vysvětluje Cuketka.

Suroviny

1 kg zelí (podzimní, krouhárenské)

20 g soli

Množství soli vždy přepočítejte podle hmotnosti použitého zelí – soli by mělo být zhruba 2 %. Dále můžete přidat kmín, hořčičné semínko, trochu křenu nebo cibuli nakrájenou na tenké plátky.

Postup

1. Zelí očistěte. Odstraňte svrchní listy, rozkrojte napůl a vykrojte košťál. Zelí nakrouhejte na kruhadle nebo na mandolíně.

2. Nakrouhané zelí dejte do velké mísy (nebo jiné nádoby) a přidejte odměřené množství soli. Zelí je poté potřeba pořádně promíchat a podrtit. Menší množství zvládnete ručně, větší množství vezměte tloukem nebo rovnou pošlapejte. Nasolené zelí nechte odležet, dokud nepustí šťávu.

3. Zelí postupně plňte do připravené nádoby na kvašení – zeláku, sklenice s víčkem, nebo nádoby s kvasnou zátkou. Zelí ukládejte ve vrstvách a vždy pořádně upěchujte, co nejvíc to půjde.

4. Poslední vrstvu zelí zalijte zelnou šťávou, zatižte a nechte kvasit. Zelí musí být pod hladinou a nesmí být v kontaktu se vzduchem. Při teplotách okolo 15 °C to trvá dva až tři týdny. Při pokojové teplotě zelí kvasí rychleji (ale o to bouřlivěji, tak pozor na přetékající šťávu).

Metody se podle zkušeností liší. Někdo používá velký kámen, ale existují i lidé, kterým se osvědčil sáček naplněný vodou, který se „rozlije“ po celém povrchu udusaného povrchu zelí a dobře ho zatíží po celé ploše. Podle zkušených ani není potřeba zelí zalévat vodou, krouhárenské zelí by po důkladném udusání mělo pustit tolik šťávy, aby vystačila na celou dávku, aby bylo ponořené. Z toho vyplývá, že důkladné udusání, při kterém se pouští šťáva, je jedním z nejdůležitějších kroků.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...