Jak říká foodbloger Martin Kuciel alias Cuketka: „Ke kimči máme v Česku tuze blízko. Kvašené zelí, ředkev a mrkev v pikantní chilli pastě s česnekem a zázvorem. Zní to složitě, ale je to vlastně hodně jednoduché.“
Příprava kvašené zeleniny |
Stačí mít jakoukoliv kvasnou nádobu, poslouží obyčejná několikalitrová láhev od okurek nebo menší zelák, a jste ve hře. Nejvíc práce obnáší příprava surovin, se samotným kvašením už si poradí příroda a mikroorganismy, je tedy úplně bez starostí.
U surovin dodržujte hlavně poměr soli. Zeleninu i sílu chilli pasty můžete obměňovat. „Sám mám například rád pastu o hodně silnější. A pokud seženete, použijte speciální korejskou chilli pastu, která je dělaná přímo pro kimči,“ radí Cuketka, který celý postup přípravy kvašeného zelí zachytil ve videu.
Stejně tak můžete vyzkoušet variantu s rybí omáčkou, případně si zaexperimentovat, pokud kouzlu kimči propadnete. Je to totiž skvělý zeleninový salát, který Korejci podávají v mističkách ke každému jídlu.
Jednoduchá příprava krok za krokem
Nejprve si připravte nálev rozpuštěním 40 g soli ve 2 litrech vody. Čínské zelí nakrájejte na větší kusy, v míse ho promíchejte s nálevem, poté je potřeba ho zatížit talířem. Na ten můžete dát třeba sklenici s vodou, aby bylo zelí dobře ponořené v láku a nikde nezůstal vzduch. Tak ho nechte stát 8 až 12 hodin.
Potřebné suroviny:
Na chilli pastu budete potřebovat:
|
Na pastu si v mixéru rozmixujte směs cukru, česneku, zázvoru, sójové omáčky, soli a chilli. Měla by vám vzniknout pěkná hladká pasta, množství chilli se nebojte upravit podle vlastní chuti.
Ředkev, mrkev a cibulku, které budete přidávat k odstátému zelí, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Použijte nůž, struhadlo nebo mandolínu. Pak zelí sceďte a důkladně promíchejte s ostatními druhy zeleniny a pastou.
Promíchanou směs přendejte do nádoby na kvašení a pečlivě ji pěchujte, aby mezi kousky zeleniny nezůstal žádný vzduch. Opět je potřeba zeleninu zatížit, kvasit ji nechte alespoň 4 dny při pokojové teplotě. Poté uchovávejte v lednici, kde se kvasný proces zastaví, nakvašenou zeleninu můžete odebírat podle potřeby.