Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

  0:01
Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik vitaminu C tělu žádná pilulka nedodá. Základem korejského kimči je čínské zelí a bílá ředkev, které jsou u nás snadno dostupné.

Jak říká foodbloger Martin Kuciel alias Cuketka: „Ke kimči máme v Česku tuze blízko. Kvašené zelí, ředkev a mrkev v pikantní chilli pastě s česnekem a zázvorem. Zní to složitě, ale je to vlastně hodně jednoduché.“ 

Příprava kvašené zeleniny

Stačí mít jakoukoliv kvasnou nádobu, poslouží obyčejná několikalitrová láhev od okurek nebo menší zelák, a jste ve hře. Nejvíc práce obnáší příprava  surovin, se samotným kvašením už si poradí příroda a mikroorganismy, je tedy úplně bez starostí.  

U surovin dodržujte hlavně poměr soli. Zeleninu i sílu chilli pasty můžete obměňovat. „Sám mám například rád pastu o hodně silnější. A pokud seženete, použijte speciální korejskou chilli pastu, která je dělaná přímo pro kimči,“ radí Cuketka, který celý postup přípravy kvašeného zelí zachytil ve videu. 

Stejně tak můžete vyzkoušet variantu s rybí omáčkou, případně si zaexperimentovat, pokud kouzlu kimči propadnete. Je to totiž skvělý zeleninový salát, který Korejci podávají v mističkách ke každému jídlu. 

Jednoduchá příprava krok za krokem

Nejprve si připravte nálev rozpuštěním 40 g soli ve 2 litrech vody. Čínské zelí nakrájejte na větší kusy, v míse ho promíchejte s nálevem, poté je potřeba ho zatížit talířem. Na ten můžete dát třeba sklenici s vodou, aby bylo zelí dobře ponořené v láku a nikde nezůstal vzduch. Tak ho nechte stát 8 až 12 hodin.

Potřebné suroviny:

  • 1,5 kg čínského zelí
  • 2 l vody 
  • 4 jarní cibulky 
  • 2 mrkve 
  • 1 bílá ředkev 
  • 40 g soli

Na chilli pastu budete potřebovat: 

  • 2 lžíce třtinového cukru 
  • 4 stroužky česneku 
  • 40 g čerstvého zázvoru 
  • 4 lžíce sójové omáčky tamari 
  • 1 lžíce mletého chilli 
  • 1 lžičku soli

Na pastu si v mixéru rozmixujte směs cukru, česneku, zázvoru, sójové omáčky, soli a chilli. Měla by vám vzniknout pěkná hladká pasta, množství chilli se nebojte upravit podle vlastní chuti.  

Ředkev, mrkev a cibulku, které budete přidávat k odstátému zelí, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Použijte nůž, struhadlo nebo mandolínu. Pak zelí sceďte a důkladně promíchejte s ostatními druhy zeleniny a pastou.

Promíchanou směs přendejte do nádoby na kvašení a pečlivě ji pěchujte, aby mezi kousky zeleniny nezůstal žádný vzduch. Opět je potřeba zeleninu zatížit, kvasit ji nechte alespoň 4 dny při pokojové teplotě. Poté uchovávejte v lednici, kde se kvasný proces zastaví, nakvašenou zeleninu můžete odebírat podle potřeby.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...