Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Středomořské bylinkové trio chce hodně slunce, bazalka nesnáší průvan

  0:07
Rádi byste měli čerstvé bylinky v kuchyni pěkně po ruce, ale nějak se vám nedaří vyhovět jejich potřebám? Zde máte rady pro pěstování deseti z těch nejčastěji v kuchyni používaných, aby vám v květináčích dlouho vydržely.
Mít čerstvé bylinky při vaření pěkně po ruce, to se cení. Jen ještě přijít na...

Mít čerstvé bylinky při vaření pěkně po ruce, to se cení. Jen ještě přijít na to, co která z nich potřebuje, aby jim u vás doma bylo dobře. | foto: Getty Images

Majoránka je česká klasika, naše národní kuchyně se bez ní neobejde. A vůně té čerstvě sklizené se navíc s tím, co koupíte v pytlíku v obchodě, vůbec nedá srovnávat. Pěstuje se přitom velmi snadno. Nejlépe se jí daří na jižní straně, má ráda dostatek světla a pravidelnou zálivku. Nesmí se ovšem přemokřit. 

Na chleba s máslem je zase nejlepší pažitka. Tu dejte klidně za okno na sever, často ji zalévejte, ale nepřelévejte, chraňte ji před průvanem a občas přihnojte.

Fialová kráska levandule se u nás do jídla sice moc nepřidává, zato vám pomůže proti migréně i nespavosti, odežene kdejakého otravného škůdce a krásně zútulní terasu. Potřebuje jen dostatečně velký květináč, aby se mohla rozrůstat, a slunné sušší stanoviště. Pozor si dávejte při zalévání, půda se nesmí přemokřit, proto levanduli zalévejte až když její substrát úplně vyschne.

Co by to bylo za salát, pizzu nebo třeba pečenou zeleninu bez voňavého středomořského tria tvořeného rozmarýnem, tymiánem a oreganem

Bylinky jsou to poměrně nenáročné, vzhledem k oblasti, odkud pocházejí, mají jen jednu, ovšem zásadní podmínku: dostatek slunce. Dejte je na jižní stranu, tam, kde je teplo a sucho, a zalévejte je teprve tehdy, když je substrát suchý. Občas je můžete přihnojit, tím rozhodně nic nezkazíte.

Bez koriandru se zase neobejde mexická kuchyně a hojně se využívá i v asijských pokrmech. Stejně jako levandule potřebuje prostorný květináč, aby se mohl rozrůstat, pozdější přesazování totiž velmi špatně snáší. Libuje si na vzdušném stanovišti na plném slunci, má rád přiměřenou zálivku, tzn. nesmí se přelévat ani zanedbávat. A zhruba jednou měsíčně je vděčný za přihnojení.

Koriandr 

Bazalka

Meduňka

Máta peprná

Do šopského salátu, do těstovin i do pesta, tam všude patří bazalka. I ona miluje slunce, jižní stanoviště je tedy jasnou volbou. Dále je důležité chránit ji před chladem a průvanem a pravidelně jí přilepšovat organickým hnojivem. Nezapomeňte ji často, ovšem s citem zalévat: substrát by nikdy neměl vyschnout, zároveň ale bylinka nemá být přemokřená. Pozor dávejte i na listy, na ně by voda rozhodně přijít neměla.

A pokud máte okna na východ nebo západ, pusťte se do pěstování meduňky a máty, aspoň budete mít co do čaje nebo letní osvěžující limonády. Obě bylinky jsou poměrně nenáročné a daří se jim dobře i v polostínu. Mátu je jen potřeba chránit před chladem a průvanem a pravidelně zalévat, substrát by neměl vyschnout. Meduňka je ještě benevolentnější, odpustí vám občas i suchou zeminu. Oběma rostlinkám pak zhruba jednou za měsíc dopřejte hnojivo a odmění se vám bohatou voňavou úrodou.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...