Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

  0:10
Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i bez pekárny, v obyčejné troubě. Chvíli to vezme, než si recept i pečení vychytáte, ale stojí to za to. Protože dobrý chleba se nepřejí a dá se sníst i suchý.

Ne náhodou Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC) vyhlásila světovým dnem chleba právě 16. říjen, tedy den, kdy byla v roce 1945 založena Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Jejím mottem se stalo „Nechť je chléb“ (lat. „Fiat panis“) a cílem boj proti hladu. 

Zkuste upéct chleba nebo alespoň chlebové placky

Dobrý chleba je opravdu k nezaplacení a není náhodou, že od letošního jara se na jeho pečení vrhá stále více lidí. Koneckonců, stačí k tomu mouka, voda a sůl; a aby nakynul, tak ještě kvásek nebo droždí. 

Na jaře jsme čtenáře iDNES.cz vyzvali, aby se o své zkušenosti s pečením domácího chleba podělili. Opravdu jste tak učinili a nabídli i své  vyzkoušené a osvědčené recepty. Což neztratilo na aktuálnosti. Pečení chleba je ideální způsob, jak si zajistit jednu ze základních potravin, která se dost dobře nedá skladovat, aniž by člověk musel denně někam běhat. 

Chleba podle receptů čtenářů iDNES.cz: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

A je překvapivé, kolik lidí se vrhá do pečení kváskového chleba. Příprava chleba z droždí je totiž jednodušší než neustálé opečovávání kvásku. Jenže pravdou také je, že kdo si zamiluje typickou vůni a chuť kváskového chleba, je ochoten tomu něco obětovat. Navíc je chléb zadělaný kvasem zdravější, stravitelnější a pro naše útroby je doslova pohlazením.

Pokud ovšem máte rádi chléb z bílé mouky a chcete si nejprve vyzkoušet upéct chléb zadělaný droždím, máme výborný tip na řemeslný chléb (třeba s bylinkami a medem), jak ho dělají ve Francii. A jak ho upekla šikovná amatérská kuchařka Anička, finalistka soutěže Peče celá země. Aniččin rodinný recept najdete v článku zde.

19. února 2020

Každodennímu přikrmování kvásku se lze vyhnout

Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že tajemstvím přípravy a pečení kvasového chleba se každý musí tak trochu protrpět sám za sebe a jen ti nejzarytější vydrží. Ovšem o to větší vám pak jeho pečení dělá radost. 

Sama peču kvasový chléb teprve od června, kdy jsem si z řemeslné pekárny přinesla spolu s chlebem i první kvásek. Tedy základ, z něhož peču dodnes, přestože jsem ho třeba i týden nechávala bez dozoru. V tom totiž umí geniálně poradit Maškrtnica, tedy Juliana Fischerová, smekám,  opravdu to funguje (kompletní návod najdete zde). Jak Maškrtnica pracuje s těstem, na to se můžete podívat na úvodním videu z archivu. 

Nějaký čas vezme, než člověk prostuduje všechny zaručené rady a tipy, kterými se to na internetu jenom hemží. Koneckonců dá se tu sehnat právě i kvásek, o který se většina amatérských pekařů ráda podělí a přidá i osvědčené rady. A hlavně povzbuzení, které je na počátku hodně potřeba.

Vraťte se k pečení domácího kváskového chleba

Že na něj budete mít dost času, to už jsme psali na jaře. Vzhledem k tomu, jak se zkracuje den, a k omezeným možnostem, jak trávit volný čas, to teď platí dvojnásob. Využijte toho a naučte se péci chleba, udělá vám to radost. Časem budete brát jako pozitivum, že jste ten čas smysluplně využili. Ve shrnujícícm článku najdete maximum praktických rad, jak na to.

Hlavně nedovolte prvním nezdarům, aby ve vás zabily odhodlání péci si vlastní chleba. Těmi si procházejí i profíci. Vychytat musíte nejen kynutí kvásku, ale i výběr mouky (já třeba peču z 50 % z žitné mouky, přidávám nejčastěji špaldovou či pohankovou, případně hladkou bílou) a teplotu a dobu pečení. Zjistíte také, že není mouka jako mouka, ale to už je to nejmenší.

Každopádně za nejcennější radu, kterou jsem na internetu našla, považuji tu od Maškrtnice, jak kvásek uchovávat, aniž bych musela péci každý den nebo pravidelně přikrmovat. Jakkoliv je to dneska už doslova člen rodiny. 

Celý fígl spočívá v tom, že z kvasu vždy odeberu polévkovou lžíci (cca 50 až 70 g), uzavřu do čisté skleničky nebo plastové krabičky a uložím do chladu lednice. A když ho chci oživit, nakrmím ho žitnou moukou a vodou (1:1) v takovém množství, kolik kvasu budu potřebovat na pečení. Jde to. 

Vyzkoušet můžete i chlebové placky podle Zdeňka Pohlreicha:

8. dubna 2016

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...