„Píšete mi, že chcete vařit dobře, chutně, ale hlavně ze surovin, které jsou běžně dosažitelné, zní první slova Zdeňka Pohlreicha v jeho novém pořadu Šéfem za pár minut, který běží na Primě každý čtvrtek večer.
Hned v prvním receptu se vrací ke své oblíbené surovině, kuřeti, i když přiznává: Tisíckrát jsem ukazoval a vysvětloval, jak to kuře zpracovat a rozporcovat. Ale to teď řešit nechci.“
Místo toho jen kuře rozkrojí po zádech a rozevře. Nechá na pánvi rozvonět semínka hořčice, badyán, skořici, hřebíček a fenykl. Pak kuře přemístí do mísy, zasype kořením, osolí a opepří, přidá sojovou omáčku, worchester a jednu rozkrájenou chilli papričku a trošku rostlinného oleje. Směs vmasíruje do kuřete a nechá chvíli marinovat.
Mezitím si rozpálíte troubu na 180 °C a necháte v pekáčku zhruba dvacet minut péct napřed rozevřenou stranou, pak kuře obrátíte a vložíte pod něj očištěné neloupané brambory a necháte péct (podle velikosti) dalších 45–50 minut.
I další recepty patří do kategorie rychlých snadných. Pohlreich nabídl například návod, jak si z přebytků úrody vyrobit vlastní sugo, které se používá při přípravě pizzy. A když už pizza, tak falešná.
To když nemáte po ruce rozvážkovou službu a nechce se vám ani „matlat“ s pravým těstem. Pak můžete použít wrapy na tortillu. „Na celém světě je spousta jídel, které jsou v principu placka s něčím,“ vysvětluje. Tak proč nepoužít polotovar, který máme doma a nezapéct ho s tím, co se normálně používá na přípravu pizzy.
Po této improvizaci nelze neocenit cukrářsky precizní přístup Ivety Fabešové, která si pro první díl přichystala svoji oblíbenou čokoládovou bábovku, která je výjimečná tím, že zůstává nadýchaná po několik dní. A zároveň prozrazuje své finty, aby byl výsledek vždycky dokonalý.
Protože každý ví, že kuchařské řemeslo snese improvizaci, cukrařina je však úplně jiná kategorie. Záleží tu na přesném odměřování surovin, na přesných postupech. Ostatně podívejte se na videu, jak vytváří Fabešová základ pro bábovkovou směs.
Recepty z pořadu budou postupně přibývat na webu Šéfem za pár minut. A recept na bábovku podle Fabešové? Tady je:
Čokobábovka z mléčné čokolády
Suroviny:
- 270 g bílků
- 90 g cukru krupice
- 130 g másla + na vymazání formy
- 60 g rostlinného oleje
- 300 g mléčné čokolády
- 180 g cukru krupice
- 180 g žloutků
- 165 g hladké mouky + na vysypání
- 10 g kypřicího prášku
Postup:
Nejprve si z bílků a menší části cukru vyšlehejte tuhý sníh. Bílky na sníh by měly mít ideálně pokojovou teplotu.
Mléčnou čokoládu rozehřejte spolu s máslem, olejem a cukrem. Nezapomeňte směs průběžně míchat, aby se nespálila. K teplé, ale ne horké, čokoládové směsi přimíchejte žloutky, část hladké mouky s kypřícím práškem a promíchejte vše do hustého těsta.
Pak směs přidejte do sněhu a promíchejte stěrkou. Přisypte zbytek mouky a opatrně vymíchejte.
Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem a vysypte hladkou moukou. Nalijte do ní těsto a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C.
Bábovku pečte hodinu a půl a ještě horkou ji vyklopte. Zhruba po půl hodině, když bábovka trochu vychladne, ji pocukrujte a můžete servírovat.