Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odpalované těsto je v podání Fabešové to nejsnadnější pod sluncem

V novém pořadu Šéfem za pár minut spolupracuje Zdeněk Pohlreich s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Ta si pro tento díl vybrala své vyhlášené žloutkové věnečky z odpalovaného těsta. A když se jí díváte pod ruce, vyloženě to vybízí vyzkoušet to také. Toto určitě zvládnete taky.

Cukrářka je nejen šikovná, ale evidentně má i pedagogický potenciál. Během natáčení totiž nejen předvádí postup, ale zároveň přidává poznámky z praxe a prozrazuje finty, které se jí osvědčily. A to je to cenné, protože toto se ve většině kuchařek nedozvíte.

Věnečky se dělají z odpalovaného těsta, což je disciplína, kterou hodně amatérských kuchařů považuje za vyšší dívčí. Ale zkuste sledovat profesionální cukrářku a rychle dospějete k názoru, že to chce jen trochu odhodlání a nebát se toho. 

Ostatně i kdyby se to napoprvé nepovedlo, suroviny nejsou tak drahé, aby vás to zrujnovalo. Rozhodně je to levnější, než kdybyste pokazili argentinský steak za tisícikorunu.

„Vždycky je mi líto, když přijdu do cukrárny a vidím, že si dali práci s odpalovaným těstem, ale naplnili věnečky pudinkem,“ podotýká. Proto ukáže, jak vyrobit žloutkovo-vanilkový krém, který do věnečků správně patří.

Nesměla chybět ani humorná vložka, kdy se zapojil i Zdeněk Pohlreich, evidentně už dychtící po výsledku. Půjčil si cukrářský sáček a pokoušel se vykroužit na pečicí papír kolečka budoucích věnečků. Tady se opět ukázalo, že praxe je praxe.

Pořad Šéfem za pár minut sledujte na Primě každý čtvrtek před jedenáctou večer nebo v neděli dopoledne.

„Nedělejte kroužky příliš velké a myslete na to, že po upečení zhruba zdvojnásobí objem. A špičkou sáčku pohybuje asi tak centimetr nad plechem, ať jsou kolečka dostatečně vysoká,“ radí cukrářka.

Pořad není jen o sladkém, ale tentokrát se nese v duchu lehkých a rychlých jídel. Pohlreich ukáže přípravu oblíbeného lososa, o kterém tvrdí, že ho dnes lze koupit za cenu českého kapra.

Ale zajímavý postup představil ve fázi, kdy pravidelně ukazuje, jak se vypořádat se zbytky. A tak vykouzlil z lososa bleskové jídlo, které by mohlo přijít vhod rodičům, kteří jsou už v koncích s fantazií, co stále vařit dětem na distanční výuce a zároveň zvládat i vlastní práci. Ze zbytků lososa a trošky sugo omáčky připravil penne.

A poslední recept byl bezmasý. Bleskové cuketové placičky s jogurtovým dipem. Rychlá a lehká večeře.

Žloutkové věnečky podle Ivety Fabešové

Odpalované těsto:

  • 150 g plnotučného mléka
  • 150 g vody
  • 3 g soli
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 300 g vajec

Žloutkovo-vanilkový krém:

  • 1/2 vanilkového lusku
  • 436 g plnotučného mléka
  • 120 g žloutků
  • 87g cukru krupice
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla

Poleva:

  • cukrový fondán
  • voda

Postup:

Začněte odpalovaným těstem. Mléko s vodou nalijte do hrnce, přidejte máslo a jakmile bude směs vřít, vsypte do hrnce naráz hladkou mouku.

Začněte takzvaně odpalovat, míchejte směs, dokud se na dně hrnce nevytvoří povlak. Pak přendejte těsto do mixéru a nechte ho trochu vychladnout. 

Postupně k němu přidávejte vejce. Konzistence těsta by měla být polotekutá. 

Přendejte ho do cukrářského sáčku se zubatou špičkou a nastříkejte zhruba půl centimetru vysoké věnečky na plech vyložený pečicím papírem. 

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Troubu během pečení neotvírejte.

Krém:

Než budou věnečky upečené, připravte si krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechejte zahřát. 

V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně puding. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. 

Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.

Upečené věnečky vyndejte z trouby a než vychladnou, rozpusťte v hrnci fondán s trochou vody. Cukrová hmota by neměla dosáhnout více než 45 °C. 

Rozřízněte věnečky napůl, vrchní část namočte do fondánu. Spodní část naplňte připraveným studeným krémem a přiklopte.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...