Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na horách si budují soukromý zeleninový ráj, kde lze sklízet téměř celý rok

  17:04
Zatímco většina zahrádkářů zatím jen nedočkavě opečovává sazeničky rajčat za oknem a pouští se do prvních výsevů, ona si jen tak odbíhala pro zeleninu na zahradu pod sněhem i v průběhu zimy. A má co sklízet i teď na počátku jara, ačkoliv v Orlických horách je podnebí poměrně drsné.

Ačkoliv Kateřina Špačková vystudovala uměleckou školu, naučili se při dvou malých dětech s partnerem během pár let hospodařit na zahradě tak, že mají doma čerstvou zeleninu v podstatě celý rok. 

Zdaleka přitom nejde jen o zeleninu. A přestože zahradu na videu a na snímcích začali budovat až v roce 2015, regenerační permakulturní principy si Katka nastudovává už zhruba jedenáct let. Právě tehdy totiž objevila permakulturu jako způsob hospodaření, který ji opravdu oslovil. 

„Studovala jsem uměleckou fakultu. Moc mě to bavilo, ale přestalo mi to dávat nějaký hlubší smysl. A protože jsme chtěli s partnerem žít normální život v souladu s přírodou, bez hypotéky a zároveň moderně, tak jsme si našli svoji cestu,“ říká spokojeně s nakažlivým úsměvem.

Kateřina se svým mužem Markem na nic netlačí. Zahradu budují postupně podle předem pečlivě vytvořeného konceptu a designu, nepotřebují mít všechno najednou. Navíc ji během roku stále pozorují, aby jasně věděli, co pro ni - a tedy i pro ně - bude jako další krok to nejlepší.

Rajské království. S takovými těmi voňavými rajčaty s opravdovou chutí.
Zima ve skleníku v horách. Třeba kadeřávku (vpravo vzadu) mráz nevadí a bylo by...
Letní úroda v plném proudu

„Děláme to, co je potřeba, když je na to správný čas,“ řekla by vám úplně prostě a jednoduše Kateřina. Jenže nenechte se mýlit: jejich zahrada sice vypadá tak přirozeně, jako by se v ní všechno dělo samo od sebe, ale ve skutečnosti má Kateřina nastudovanou snad veškerou literaturu o permakultuře, co vyšla. Tedy především tu zahraniční, protože před více jak deseti lety toho u nás v češtině ještě moc k dispozici nebylo. 

Co znamená permakulturní přístup?

Permakultura (z angl. permaculture) je podle definice Wikipedie celostní koncepce přístupu k zemědělství, přírodě a životnímu prostředí obecně usilující o trvalou udržitelnost nebo ještě lépe o regeneraci přírodních zdrojů. Do povědomí vešla publikací knihy Permaculture autorů Billa Mollisona a Davida Holmgrena v Austrálii v roce 1978. Je pro ni typické, že vychází nejen z pozorování přírodních systémů a moudrosti tradičního zemědělství, ale staví rovněž na moderním vědeckém a technickém poznání.

Prošla si i praktickými kurzy a snad na všechno má odpověď. S přehledem vám vysvětlí, jak na tu kterou záležitost na zahradě nahlíží Geoff Lawton či Sepp Holzer. A možnost začít s permakulturním způsobem pěstování kdykoliv a kdekoliv stále vnímá jako fascinující výzvu. „Jo, uznávám, že to pro nás bylo snazší, protože můj muž pochází z hospodářství a práce na zahradě a kolem hospodářských zvířat mu není cizí. Ale sama jsem vůbec žádné zkušenosti s pěstováním zpočátku neměla. A dá se to zvládnout.“

Mladá rodina hospodaří na necelých dvou tisících čtverečních metrech (pohled z dronu).

Zahrada s výhledy na kopce Orlických hor. Bonus navíc za drsné podmínky.

Vysvětluje, že zpočátku bojovali s nedůvěrou, ale i nepochopením okolí, ale nenechali se s partnerem zviklat. Prostě se drželi své vize a každý den dělali drobné změny: založili první záhony, postavili skleník, kurník, pořídili si včely. A začali sklízet úrodu ze záhonů i ze sadu. „Dnes na necelých dvou tisících metrech čtverečních pěstujeme všechno možné i nemožné, a přestože máme zahradu v horách, vlastní zeleninu pěstovanou úplně bez chemie máme minimálně od června do února,“ popisuje mladá žena.

Kateřina své rodině peče domácí kváskový chleba. Kdo si to někdy zkusil, ví, o čem je řeč. „Opravdu se povede až tak ten padesátý, pak už je to pohoda,“ usmívá se akční máma od dvou dětí.

Navíc si podle jejích vlastních slov na své zahradě jako rodina ověřili, že si lze pěstovat vlastní zdravé potraviny, být alespoň trochu soběstační a svým konáním krajině pomáhat, ne ji ničit. Využívají zdroje své zahrady, kompostují, mulčují. „Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži, že i zničenou půdu lze regenerativním zahradničením během několika málo let zase uzdravit. Pečujeme o ni bez rytí, zbytečného pletí a zalévání. Když berete ohledy na potřeby lidí i přírody, vyrostou dokonce i melouny na horách, “ dodává přesvědčivě. 

Zahrada je nakonec pro mladý pár jen začátek, i když ji naprosto vědomě budují jako ukázkový projekt pro další nadšené pěstitele. O cenné zkušenosti se dělí na facebookovém profilu Permakulturní oáza. A až přijde ten správný čas, pustí se do budování keramického atelieru, aby Kateřina nakrmila i svou uměleckou duši. Na nic nespěchají, zatím v klidu sbírají zkušenosti i informace. Jak babičky říkávaly: co se vleče, neuteče.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...