Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ocílku mějte vždy při ruce. Prodloužíte si tím interval ostření nože

Ocílka je pro každého kuchaře pomocníkem pro denní provoz, kdy je potřeba jen lehce oživit ostří, aby se mu dobře pracovalo. Proto ji používá mnohokrát denně. Naopak při broušení se z gruntu rekonstruuje fazeta nože a ubírá se tak materiál čepele. Podle frekvence používání si kuchaři nechávají brousit nože klidně i dvakrát za rok.

„Na trhu najdete velké množství ocílek, od obyčejných kovových po diamantové a safírové, kulaté nebo ploché,“ vypočítává brusič Marek Neuman. Podle kvality a věhlasnosti značky se odvíjí i cena, která se pohybuje od několika stokorun až po jednotky tisíc.

Neumann vřele doporučuje při koupi zaměřit pozornost na keramické ocílky, které mají tvrdost až 90 HRC. „Mají jedinou podstatnou nevýhodu – jsou velmi křehké. Takže když ocílku upustíte na tvrdou podlahu, máte z ní dvě,“ upozorňuje. Nestojí přitom mnoho, solidní keramickou ocílku koupíte za pár stokorun.

Křehkost je obecná vlastnost keramických materiálů, už před lety jsme si vyzkoušeli v době boomu keramických nožů, jak citlivé jsou na pád z kuchyňské linky na tvrdou podlahu

Brusíř ještě zmiňuje drobný kaz na kráse. Keramická ocílka je většinou bílá, a jak na ní ulpívají drobné částice kovu, má tendenci tmavnout. Je to ovšem jen kosmetická vada, se kterou je třeba dopředu počítat. Kdo je obzvláště útlocitný, může si tmavé stopy vymazat obyčejnou gumou.

Podstatné je ovšem to, jak s ocílkou pracovat, aby se stala užitečným pomocníkem. Jde o to, aby se při oživení fazeta srovnala pod správným úhlem.

V televizi vidíte, jak kuchař vždy před tím, než ho použije, rutinně přejede nůž ocílkou a až pak se pustí do práce. To je klíčový moment. Nelze čekat, že bude mít domácí kuchař praxi letitého profesionála, a při oživení bude mít takzvaně v ruce dodržení správného úhlu mezi nožem a ocílkou.

Marek Neuman (46)

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

Ruční broušení nožů si svoji popularitu a uznání našlo především mezi stovkami kuchařů. Brusičské řemeslo o rok později spojil Marek Neuman s předním výrobcem damaškových nožů Dellinger.

Proto Neuman doporučuje snadnou fintu, jak si s ocílkou poradit. Zapřete ji kolmo o podložku a přiložte nůž tak, že o jeho horní část opřete palec v polovině jeho plochy. 

Pod tímto vymezeným úhlem přejeďte nožem po ocílce dvakrát až třikrát z každé strany od patky až ke špičce. Zřetelně to vidíte na videu.

Můžete si udělat zkoušku. Nabarvěte fazetu nože obyčejným černým fixem a použijte ocílku. Pokud to bude pod příliš tupým úhlem, smaže se jenom část stopy na fazetě. Pokud dodržíte „palcový úhel“, smaže se téměř celá stopa.

Princip je podobný, jako se určoval úhel broušení v jednom předchozím článku, kde se řešilo, jak ostřit nůž na brusném kamenii A přesně tento úhel by se měl dodržet i při oživení a vytáhnutí ostří pomocí ocílky.

Ocílka tak vlastně nenápadně supluje jemné dobroušení a prodlužuje dobu, kdy je nůž schopný dobře řezat. Tím vlastně prodlužuje interval mezi jednotlivými broušeními a vám šetří peníze za odborný zásah.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...