Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sezona nakládaček: připravíte si kvašáky nebo budete sterilovat?

Letos je úroda okurek trošku opožděná, ale jakmile se zahájí samosběry, je to známkou, že sezona zavařování je tady. Kdo nezaváhá, může si připravit okurky do celé spíže a bude je dojídat ještě za rok na jaře.
Okurky před nakládáním pečlivě vydrhněte vodou.

Okurky před nakládáním pečlivě vydrhněte vodou. | foto: Aromka

Okurky, takzvané nakládačky, se v tuzemsku sázejí koncem dubna. Někde se to dokonce specifikuje přesně na den, a to na svatého Marka.

Tak či tak, k jejich sklizni dochází kontinuálně zhruba po padesáti dnech od sázení, pak každý den. Okurky postupně dorůstají, a proto je možné obden na stejném místě sklízet stále další a další okurky.

Bez rogala by to nešlo

Ve velkém se sklízejí ručně, a to na takzvaných rogalech, což jsou v podstatě pojízdná lehátka, na kterých leží pracovníci a okurky sbírají jakoby levitujíce nad polem.

Sklízejí se již od velikosti tři centimetry, protože okurky v kategorii 3–6 cm jsou u spotřebitelů nejžádanější. Do jednoho kila se vejde takových okurek cca 85–90 kusů. Na rozdíl od toho například u kategorie 9–12 cm se do jednoho kila vejde necelých 15 kusů.

V Česku sníme na hlavu něco okolo čtyř kil nakládaných okurek ročně a většina z nich pochází z polí na jižní Moravě v okolí Bzence, Ivančic nebo Znojma. I takové průmyslově vyrobené okurky nakládačky se po naložení a sterilaci musí nechat aspoň měsíc nasáknout neboli odležet. Jak na to?

Domácí nakládání

Na domácí výrobu je vhodné si nachystat okurky o velikosti cca 3–8 cm, podle vlastní preference. Základ jsou dobře očištěné okurky (pod tekoucí vodou, kartáčkem) a hlavně sterilní nádoby.

Toho můžeme dosáhnout několika způsoby. Mnoho lidí dnes steriluje v myčce bez saponátu, na nejteplejší režim. Stejně tak je možné sterilovat v troubě, po dobu 20 minut na teplotu 180 °C, nebo klasicky ve vroucí vodní lázni asi deset minut.

Češi si potrpí na okurky ve sladkokyselém nálevu, a tak není překvapením, že nejčastější variace na lák v receptuře vždy obsahuje kromě vody hlavně ocet, sůl a cukr. 

Zkuste geniální rychlokvašky

Ať už se rozhodnete pro poměr jakýkoli, soused bude označovat vždy svoje okurky za lepší. Prostě je to jako s jinými pokrmy – existují zaručené domácí recepty, rodinné zlato. Lák bude také definovat složení koření a zeleniny, kterou do něho přidáte.

Způsobů, jak si lák připravit, je mnoho. Řada lidí sází na klasiku z octa a cukru, jiní zase nedají dopustit na Deko. Deko je z velké části sice především sůl, ovšem mnozí z nás mají tak dobře zafixovanou chuť jeho koření, že je prostě nezaměnitelné.

Sterilovat, anebo ne?

Sešly se nám dva recepty, ve kterých najdete nejen různé poměry koření a ostatních ingrediencí, ale taky rozdíl v metodě, tedy zda sterilovat, či ne.

Okurky by určitě měly být velikostně vyrovnané a také čerstvé. Měli bychom je tedy zpracovávat přímo v den sklizně. Jestliže chcete okurky více křupavé, vyberte si hruboostné. Pokud zakoupíte kousky větší než 15 cm, je lepší je sterilovat jako řezy, tedy podélně rozkrojit.

Naděžda Vaňková z Aromka.cz

V prvním případě vyrobíte z nakládaček takzvané kvašáky, kde je konzervace dosaženo mléčným kvašením. Ve druhém to budou sterilované okurky, které zavaříte a budou vás zásobovat po celý rok.

Každopádně vyzkoušejte jednotlivé nálevy a pak se můžete rozhodnout, zda vyrobíte kvašáky, anebo okurky budete sterilovat.

Jaké okurky máte radši?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 26. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

Jak na kvašáky s Dekem:

  • jedno balení Deka
  • 1,75 l vody
  • 0,5 l octa (8%)
  • 100–120 gramů cukru
  • čerstvý kopr
  • opraná na kolečka nakrájená mrkev
  • křen

Lák si připravíme smícháním vody, octa, cukru a přípravku Deko. Na dno sklenic, do kterých chceme okurky naložit, si najemno nakrájíme kopr. Na ten dáme pár koleček oloupané mrkve a křenu. Lák po krátkém převaření a vychladnutí nalijeme na dobře očištěné a omyté okurky, tak aby byly všechny ponořené.

Podle chuti můžeme přidat česnek, chilli, petržel nebo třeba vlastní koření. Okurky zavřeme víčkem a necháme aspoň 4–5 týdnů naložené. Takto připravené okurky již nesterilujeme.

Sterilované s připraveným nálevem

Na 24 litrů nálevu potřebujete (pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu):

  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml od Aromka Brno

Postup:

V 17 litrech pitné vody rozpustíte 0,6 kg soli a 2 kg cukru. Přidáte 6,5 l octa a přimícháte 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění můžete zahřát. Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

Pak sterilujte jako obvykle. V zavařovacím hrnci v teplotě 85 °C 15–20 minut podle velikosti okurek. Někdo zavařuje v pečicí troubě. Pak rozpalte roubu na 150 °C a do pekáče nalijte asi tři centimetry vody. Zavařujte asi čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 100 °C a zavařujte ještě 20 minut.

Nakonec vyndejte sklenice z lázně a položené na víčku nechejte schladnout.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...