Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žemlovka od Martina Škody vám dá zapomenout na hrůzy ze školní jídelny

Blogeři věnující se kuchaření jsou v podstatě amatéři, ale jsou často slavnější než mnozí jejich profesionální kolegové. Někteří z nich se sešli tento týden ve speciálu pořadu Prostřeno na Primě. Ve středu vařil Martin Škoda, kdysi nejmladší autor kuchařky, která se rázem stala na knižním trhu hitem.

Martinu Škodovi je 27 let, od vydání jeho kuchařky Škoda nevařit už uplynulo deset let (psali jsme zde). Snaží se propagovat lokální kuchyni, české recepty, tradiční i moderní variace, ale s tím, že máme u nás spoustu skvělých receptů a jídel, na která máme být náležitě pyšní. 

Na jakou historku z vaření vzpomíná on? Jednou připravoval na akci asi pro 500 lidí steaky na grilu a vypadl proud. V tu chvíli pro něj bylo světlo velmi důležité, aby na maso na grilu viděl, ale bez proudu to nešlo.

Nakonec si přitáhl ke grilu motorku, která svítila. Masa se povedla a hosté byli nadšení. 

Méně se o něm už ví, že ho k vaření definitivně přitáhl úraz při hokeji, po kterém se ukázalo, že už z něj vrcholový sportovec nikdy nebude. A to byl s Českými Budějovicemi juniorským mistrem ligy. Ale ve společnosti ostatních spolustolovníků se snaží ukázat, že je člověk na svém místě.

Takto Martin Škoda pro iDNES.cz upekl jablečný crumble:

3. května 2013

Višňová žemlovka s rozmarýnem, ovocnou omáčkou a vanilkovým krémem

Ingredience:

Na žemlovku:

  • 2 staré veky, případně pár rohlíků
  • asi 120 g ghí
  • 2 hrsti rozinek
  • asi 100 ml tekutého medu
  • 1x vanilkový cukr
  • cukr (dle chuti)
  • asi 800 ml mléka bez laktózy
  • 5 vajec
  • 1 citron
  • 700 g vypeckovaných višní nebo tmavých třešní (možno i mražených, lepší ale čerstvé)
  • snítka rozmarýnu
  • 2 lžičky skořice

Na omáčku:

  • asi 300 g mražených višní nebo tmavých třešní
  • voda (na podlití dle potřeby)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • asi 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • kůra z ⅓ pomeranče

Na krém (varianta vynechat krém a přidat pouze zakysanou smetanu):

  • 250 ml 33% smetany (bez laktózy)
  • asi 70 g cukru
  • 30 g másla (bez laktózy)
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 1× vanilkový cukr (popř. vanilkový lusk)
  • 2 až 3 žloutky

Na servis:

  • lístky máty
  • čerstvé višně nebo třešně

Postup:

Pečivo nakrájíme na 1 až 2 cm vysoké delší plátky, pokud máme již veku předkrájenou, nemusíme nic řešit. Následně kousky pečiva opečeme při střední teplotě na pánvi, ať se na povrchu z obou stran trochu opečou, chytnou křupavost. 

Není potřeba, aby se moc zbarvily. Jde o to, aby chytily křupavost, zpevnily se. Díky tomu pak tolik „nenasají“ a ve výsledku bude mít žemlovka lepší strukturu.

Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Ghí krátce prohřejeme s rozmarýnem a medem. Mléko smícháme s vejci, vanilkovým cukrem, kůrou z 1/2 citronu a zbylým cukrem dle chuti.

Opečené pečivo potřeme ghí s medem a rozmarýnem. Poté houstičky namočíme do mléčné směsi a necháme nasát. Jakmile to bude, tak už se můžeme pustit do vrstvení. 

Namočené plátky pečiva v jedné řadě vyskládáme všude po dně pečicí formy. Přidáme vrstvu rozinek, višní, přimáčkneme a opět doplníme namočené pečivo.

Pak zase rozinky a višně a opět přimáčkneme. Poslední vrstvu tvoří namočené pečivo. 

Jakmile bude celá forma zakrytá plátky veky, ještě jednou, naposledy, na pečivo maličko zatlačíme rukama směrem dolů, ať jsou vrstvy žemlovky kompaktní. Nakonec po celém povrchu rozlijeme zbylé mléko, rozložíme plátky másla a žemlovku maličko pocukrujeme, posypeme skořicí. 

Cukr zkaramelizuje a dodá barvu. Žemlovku pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Na omáčku dáme do rendlíku cukr a počkáme, až se rozpustí na karamel, přidáme višně, trochu vody, kůru z pomeranče a vše asi 10 minut povaříme, dokud se omáčka mírně nezredukuje, vyndáme kůru z pomeranče, dle potřeby zahustíme kukuřičným škrobem. Rozmixujeme a zchladíme. 

Na vanilkovým krém v rendlíku přivedeme k mírnému varu smetanu s vydlabaným vanilkovým luskem. V míse smícháme cukr a kukuřičný škrob. Přidáme žloutky a dobře promícháme. 

Vaječnou směs začneme přidávat do smetany, pořádně mícháme. Přivedeme k mírnému varu – zhoustne docela rychle a stačí jen minuta. Nakonec krém zjemníme máslem a podle libosti ještě dosladíme, případně pro větší nadýchanost rozmixujeme. Dozdobíme lístky máty a višně.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...