Devítiměsíční kurz, ve kterém bude možné získat praktické i teoretické znalosti o kávě, odstartuje v lednu. Místo je pro čtyřiadvacet studentů.
„Budeme se věnovat všem aspektům podnikání, od pěstování kávovníku až po přípravu a podávání nápoje,“ říká Francesco Garbati Pegna, vedoucí katedry zemědělství, potravin, životního prostředí a lesnictví, jenž bude garantem oboru. „Pokud vím, je to jediný kurz svého druhu,“ líčí.
Kromě studia historie, technologie, chemie či kávového byznysu studenti rovněž získají praktické zkušenosti, a to v italských společnostech činných v tomto odvětví. Vyrazit mají i na obhlídku plantáží. Zájemci o obor si mohou podat přihlášku do 15. listopadu.
„Studenti se naučí vše o pěstování a prvotním zpracování zrn a jejich chemicko-fyzikálních a nutričních charakteristikách. Rovněž se seznámí s dynamikou kávového trhu, procesem selekce, pražení, mletí či extrakce v Itálii i ve světě,“ uvedla Florentská univerzita podle listu La Nazione. Samozřejmostí jsou také lekce marketingu a PR.
Nesmíme zaspat dobu, varuje přednášející
První zmínky o kávě v Itálii pocházejí z konce 16. století. O její představení národu se zasloužil botanik a lékař Prospero Alpini, jenž kávu roku 1570 jako první dovezl z orientu do Benátek.
Nápoji přezdíval „caofa“. „Arabové a Egypťané z toho dělají jakýsi odvar. Prodávají ho ve všech tavernách tak, jako se u nás prodává víno,“ napsal. Káva byla zpočátku považována za lék a prodávali ji v lékárnách. Lidem však rychle zachutnala a roku 1763 už bylo v Benátkách 218 kaváren.
Covidová opatření ve Vietnamu zdražují kávu. Už teď je cena robusty na maximu |
Itálie je po Německu druhým největším dovozcem zelených kávových zrn do Evropy a je proslulá svými espressy. Mezi nejznámější výrobce patří například společnosti Illy, Lavazza nebo Kimbo.
Italové spotřebují v průměru asi 5,9 kilogramu kávy na hlavu ročně, což je výrazně nad evropským průměrem, ale stále méně než v nenasytné Skandinávii. Prvenství si dlouhodobě drží Finové, kteří ročně v průměru spotřebují dvanáct kilogramů kávy na hlavu. Za nimi následují Norové a Islanďané.
Italové odborníci na kávu? To je jen jejich zbožné přání, tvrdí barista |
Garbati se nicméně domnívá, že Itálie začala být ohledně své skvělé kávy samolibá, usnula na vavřínech a riskuje, že ji inovativnější země překonají.
„Potřebujeme více vědeckých kompetencí, abychom udrželi krok s mezinárodní konkurencí. Zajímavé jsou i jiné způsoby přípravy a pití kávy, nejen espresso,“ podotýká pro list The Times.
Pokud se devítiměsíční magisterský kurz v italštině osvědčí, je univerzita podle Garbatiho připravena nabídnout ho v příštím roce také v angličtině.