Nebojte se kvásku. Upečte si z něj chleba, nebo třeba vánoční perníčky

Domácí kvásek využijete nejen při přípravě chleba nebo jiného pečiva, ale třeba i při předvánočním pečení. Jakým chybám se vyhnout při jeho přípravě a na co si dát pozor?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Naše babičky a prababičky neměly supermarket na každém rohu a nedisponovaly vychytávkami, jako je pečicí prášek nebo sušené droždí. Jistotou, kterou měly vždy po ruce pro ně byl domácí žitný kvásek, který využívaly v kuchyni prakticky neustále. 

Trend „kváskování“ se před nedávnem zase vrátil na výsluní, a to nejen v době, kdy jsme na počátku pandemie marně sháněli droždí. Kvásek se hodí nejen při přípravě nadýchaného slaného a sladkého pečiva, ale svoji roli může hrát i při přípravě polévek, omáček nebo při pečení vánočního cukroví.

SOUTĚŽ: Pochlubte se, jaké pečete perníčky, a vyhrajte kuchyňský robot

Zkuste ho letos přidat třeba do perníčků nebo podvodnic, zajímavé je také zakomponovat do již vyzkoušených rodinných receptů jiné typy mouky, například žitnou nebo špaldovou. Ještě je dost času na experientování, do Vánoc jistě vlastní recept vyladíte do absolutní dokonalosti.

Příprava žitného kvásku může na první pohled vypadal složitě a náročně, ovšem není to zas taková „věda“. Vyžaduje ovšem trochu trpělivosti, zkušenosti přijdou samy. Inspiraci, jak na to, najdete třeba na stránkách Moukykvaskovani.cz, kde se dozvíte více i o moukách vhodných na kváskování a o pečení chleba. 

Pokud si na vlastní kvásek ještě netroufáte, můžete si na mapě Pecempecen.cz najít někoho zkušenějšího, kdo se s vámi o svůj kvásek podělí. 

Praktické tipy

Na co si dát pozor radí Lukáš Najmajer, mistr pekař kváskových chlebů z lučenecké pekárny společnosti Penam.

1. Výběr správné mouky je alfou a omegou kváskování i pečení obecně. Používejte vždy tu, která je v receptu uvedena. Různé druhy mouky mají různé vlastnosti. Například na dokonale nadýchaný chlebík potřebujete jiný typ jako na přípravu chutné pizzy nebo croissantů.

2. Kvásek musí být zdravý. Na to, aby byl dostatečně silný, je zapotřebí ho krmit. Jak poznáte, že se vám kvásek podařil? Má mírně kyselou vůni a mnoho bublinek. Pokud kvásek voní příliš kysele, je to znamení toho, že je „hladový“ a je zapotřebí ho znovu přikrmit.  

3. Hodně napoví rozkvas (startér). Jde o první krok v přípravě těsta. Příliš krátce kvašený startér způsobí, že je těsto husté a těžko se s ním bude pracovat. Jak ho necháte kvasit dlouho, bude velmi silný a jeho výsledkem bude kyselý chléb.

4. Míchání těsta má svá pravidla. Je nezbytné, aby se jednotlivé ingredience navzájem pěkně propojily. Správné vymíchání zabezpečí, že lepek v těstě je dostatečně pevný. Je to fyzicky dost náročné a méně zdatní pekaři si mohou pomoci kuchyňským robotem. Dávejte si však pozor na intenzitu a rychlost otáček, pokud to přeženete, lepková síť se může přetrhnout. V poslední fázi proto vždy propracujte těsto rukama.

5. Pozor na délku konečného kvašení. Závisí hned na několika věcech, jako je kvalita kvásku, síla startéru, délka kvašení, teplota v místnosti, či kvalita použitých mouk. Lukáš Najmajer doporučuje začátečníkům nechat těsto kvasit 5 – 6 hodin při pokojové teplotě nebo 13 – 16 hodin v lednici. Tehdy jde o tzv. „studené zrání těsta“.

6. Při pečení chleba dejte pozor na velikost ošatky. Pokud bude moc velká, těsto se rozteče a chléb bude příliš nízký.

Komerční sdělení
Ceny v soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky

Čtenářská soutěž Nejkrásnější vánoční perníčky s novými moukami Kváskování probíhá na iDNES.cz od 15. 11. do 20. 12. 2021. Pět výherců, jejichž perníčky nejvíc zaujmou čtenáře iDNES.cz, získá Kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030 titanium v hodnotě 9 999 Kč.

Cenu do soutěže věnovala společnost Penam, přední pekárenský a mlýnský výrobce v České republice.

Upečte s námi ty nejkrásnější vánoční perníčky. Díky moukám Kváskování budou naprosto dokonalé! Každý druh mouky z řady Kváskování je vhodný pro přípravu nebo upečení jiného výrobku, a proto má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu a číselné označení. Penam mouky Kváskování jsou výsledkem spolupráce s domácími pekařkami, které ví, co je ke správnému pečení potřeba.

Penam mouky Kváskování:

  • žitná mouka celozrnná: jedna z nejdůležitějších mouk na kváskování, která slouží na založení a udržení kvásku
  • žitná mouka chlebová tmavá: mouka slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba
  • pšeničná hladká polosvětlá mouka: mouka ideální na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie
  • pšeničná hladká světlá mouka: mouka ideální na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta

Videonávody, jak připravit chléb z mouk Kváskování, najdete na stránkách Penam Kváskování.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...