Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kečup, levné těstoviny a už se vařila Itálie, vzpomíná šéf v kuchyni Itala

Špičkový šéfkuchař Davide Lagomarsino, rodilý Ital, se v Praze usadil v roce 2008 po návratu z Austrálie. Italská kuchyně je pro něj jednoznačně číslo jedna a potvrzuje, že stojí hlavně na kvalitních surovinách. Není podle něj nijak složitá, přesto prý zná jen asi dva tři české kluky, co ji pravdu umějí.

V rámci dalšího pondělního primáckého vzpomínání Jak to bylo, šéfe? Zdeněk Pohlreich právě Davidovu kuchyň v jeho horoměřické restauraci navštívil, aby spolu poodkryli pokličku skutečně moderní italské kuchyně.

A propojili současnost se vzpomínkami na natáčení především v počátcích Ano, šéfe!, kdy u nás byla nabídka pizzerií a rádoby italských restaurací skutečné Itálii na hony vzdálená. Italská kuchyně je přitom velice bohatá a liší se region od regionu. „Důležité jsou ingredience a důležité je vše dělat jednoduché. Vaření není komplikované, jde o kvalitu surovin,“ vysvětluje během vaření Davide a šéf to za jeho zády s úsměvem glosuje, že to vypadá, jako by Italové ani vařit neuměli.

Českou kuchyni má má italský šéfkuchař Davide také rád. Tu poctivou, domácí. Protože to podle něj funguje podobně jako u té italské: stejné jídlo může mít miliony podob, záleží, kdo a jak ho připraví. A z jakých surovin.

Zapomeňte na kečup a laciné těstoviny

„Dáváš do toho kečup ostrý, nebo sladký?“ nakloní se Zdeněk Pohlreich přes rameno Davidovi, který na pánvi umně dolaďuje svíčkovou se špagetami. „Sladký,“ odpoví bez mrknutí oka Davide a šéf propukne v odzbrojující smích. Oba jsou evidentně dávno přesvědčeni, že kečup už byste snad v kuchyni žádné italské restaurace nepotkali. I když, kdo ví. Nebudeme si nic namlouvat, v řadě rodin patří kečup k těstovinám dodnes.

Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

Roli hraje i kvalita těstovin. „Pokud chcete kvalitní jídlo, pořiďte si lepší pastu. Jinak se vám rozpadne,“ musel Zdeněk Pohlreich v minulosti v mnoha provozovnách vysvětlovat. „Je to pak šetření na nepravém místě. A zákazník to pozná,“ konstatoval tehdy nad rozvařenými lacinými těstovinami.

Například před dvanácti lety šéf musel učit naprosté základy poctivé italské kuchyně „profíky“ v českokrumlovské pizzerii Latrán, kde za italskou pastu vydávali převařené české těstoviny. A tak je naučil nejprve pastu se sýrem.

Potom další klasiku, pastu pomodoro, tedy těstoviny s kvalitními rajčaty.

A nakonec i pastu se smetanovou omáčkou. Italská kuchyně je opravdu snad tou nejjednodušší na světě, takže stačily jasné stručné lekce. Nakonec tato českokrumlovská pizzerie získala od šéfa hvězdu a pyšní se jí dodnes.

Ovšem ani dnes dobrou italskou restauraci či pzzerii nepoznáte jen podle jídelního lístku. Musíte tam prostě něco ochutnat, pak teprve uvidíte.

A co spolu Davide Lagomarsino a Zdeněk Pohlreich v kuchyni Davidovy horoměřické restaurace uvařili? Šéf nejprve jako rozcvičku připravil venku na grilu bisteccu fiorentinu, toskánský recept, který je typický tím, že jsou v něm dva druhy masa – hovězí roštěná i hovězí svíčková. I s kostí.

A se Zdeňkovou asistencí pak Davide připravil marocké kalamáry, svíčkovou a špagety a nakonec involtini di vitello neboli italské závitky. Vyzkoušejte si je.

Involtini z telecího se šalvějovým máslem

Budete potřebovat: telecí hřbet, šunku (vcelku), parmazán, bílé víno, cuketu, sůl, pepř, přepuštěné máslo a čerstvou šalvěj.

Telecí hřbet, čerstvá cuketa, silný látek libové šunky, livový olej, parmazán,...
Z telecího hřbetu je potřeba nařezat tzv. motýlky, které se pak rozklepou do...
Oba šéfkuchaři si společné vaření užívali.
Davide Lagomarsino zarolovává grilovanou šunku do plátku telecího masa s...

Tenké plátky šunky a cukety osmahneme na olivovém oleji v předem rozehřáté pánvi. Z telecího hřbetu si ukrojíme naříznutý plátek masa (aby byl větší), který důkladně rozklepeme.

Involtini z telecího hřbetu s grilovanou cuketou s šalvějovým máslem

Rozklepaný plátek masa osolíme, opepříme a posypeme šalvějí a parmazánem. Osmahnuté plátky šunky poklademe na maso, plátek zabalíme a připevníme párátkem. Takto připravenou rolku osolíme, opepříme a z obou stran krátce osmahneme na pánvi. Poté necháme dotáhnout v předehřáté troubě na 175 °C asi 5 minut.

Plátky opečené cukety si položíme na talíř, hotové závitky z telecího hřbetu nakrájíme na plátky a vyskládáme je na cuketu. Nakonec dozdobíme přelitím předem připravenou omáčkou z másla a šalvěje.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...