Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor

Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli sejdeme u grilu a společně se oddáme atmosféře prosycené neodolatelnou vůní a letní pohodou. Tyto zážitky však mohou mít i své stinné stránky. Na co si dát pozor a jaké maso na rošt vybrat?

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Možná jste nevěděli, že už při teplotě 4,5 °C začínají ožívat mikroorganismy, které v našem trávicím traktu dokážou napáchat pořádnou paseku. Pokud se tedy chystáte vyrazit na piknik a převážíte maso v chladicím boxu, zkontrolujte, zda teplota uvnitř nepřesahuje uvedenou hodnotu (mezi potraviny – nikoli k ledu – umístěte teploměr). Mějte na mysli, že jídlo by nemělo zůstávat venku déle než dvě hodiny (při 32 °C pouze hodinu), na což se dá ve víru zábavy snadno zapomenout.

Při grilování pak dbejte na řádnou tepelnou úpravu. Je lepší maso opékat pomalu a déle, než si na talíř naložit napůl krvavý steak, přičemž největší riziko je u drůbežího, které by mělo být opravdu důkladně propečené. Často také dochází k tzv. křížové kontaminaci, kdy se dostane do kontaktu syrové maso s hotovými pokrmy.

Chlazené maso – jasná volba

Jaké maso na gril vybrat? Prakticky jakékoli druhy – kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí, jehněčí, ale i ryby nebo mořské plody. Vždy je lepší vybírat prorostlé kousky, které obsahují tuk. Ten dodá masu chuť a vůni, takže výsledný steak bude chutnější a šťavnatější.

Na gril byste rozhodně neměli dávat maso bezprostředně poté, co ho vyndáte z ledničky, ideální je vytáhnout ho asi 2 až 3 hodiny před grilováním. A pokud si chcete opravdu pochutnat, pak použijte maso chlazené. Maso z mrazáku je plné vody, uvolní se z něj šťáva a ve finále může být suché.

Pokud to jinak nejde, vyndejte ho z mrazáku alespoň den předem a nechte ho pomalu rozmrazovat, minimálně 12 hodin. Nikdy ho také nerozmrazujte v mikrovlnné troubě. Před grilováním maso nenaklepávejte, měkkost a šťavnatost mu dodá marináda.

Spoustu receptů a tipů najdete ve speciálu Letní grilování iDNES.cz. Klikněte sem.

Drůbež marinujte jen krátce

Drůbeží (hlavně kuřecí) maso byste na grilu našli nejčastěji, ať už křidélka, stehna, prsa nebo celá kuřata. Nebojte se použít ani ostatní drůbeží maso, skvělé je krůtí, husí a kachní, ale třeba i křepelka.

U drůbežího však hrozí riziko, že ho příliš dlouhou úpravou vysušíte, nebo naopak nedostatečně propečete, takže uvnitř bude ještě syrové. V takových případech hrozí nákaza bakteriemi salmonely nebo kampylobaktery.

Proto si pořiďte teploměr a dohlédněte na to, aby teplota masa uvnitř byla minimálně 79 °C, což bakterie spolehlivě zahubí.

Drůbež byste neměli předem marinovat moc dlouho. Stačí 2 až 4 hodiny. Při dlouhém marinování maso až příliš zkřehne a při tepelné úpravě by se mohlo rozpadat.

U vepřového vítězí krkovice

Drůbežímu masu šlape na paty vepřové. Nejlepší je klasická krkovice, a to díky vyššímu obsahu tuku, takže je po upečení krásně šťavnatá. Ugrilovat si však můžete i vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak i bez. Skvělá jsou také žebírka či bůček a sázkou na jistotu je panenka.

Hovězí – sázka na jistotu

Fajnšmekři nedají dopustit na kvalitní hovězí. V něm se už ovšem musíte trochu vyznat. Hlavní je, aby šlo o maso vyzrálé a prorostlé. Výborný steak je z nízkého roštěnce, svíčkové nebo květové špičky.

Při určování stáří hovězího se řiďte jeho barvou. Mladší kusy mají maso světlejší než starší. Pomáhá také do masa píchnout prstem, na vyzrálém zůstane jeho otisk.

Maso na burgery by mělo mít aspoň 20 procent tuku. Ani ty nedělejte z rozmrazeného masa. Nedržely by tvar a odrazilo by se to i na chuti. Na burgery se hodí hovězí či mix hovězího s vepřovým.

Doba grilování podle tloušťky masa

2 cm silné maso: 10 až 15 minut přímého grilování

3 cm silné maso: 8 minut přímého grilování a potom 6 až 10 minut mimo plamen

marinovaný kotlet o síle cca 2 cm: 10 až 12 minut přímého grilování

vepřová „svíčková“: 25 až 30 minut nepřímého grilování

Ryby otočte pouze jednou

Pokud chcete grilovat ryby, pak volte opět čerstvé kousky. Rozmrazené by se vám na grilu rozpadly. Ryby nepotřebují moc marinády, ta by mohla přebít jejich chuť. Aby se při grilování nerozsypaly, dávejte je na vyčištěný a pomazaný rošt a otočte ideálně jen jednou.

Filety dejte nejprve kůží dolů a zhruba po 5 až 7 minutách je obraťte. Jestliže ryby grilujete pravidelně, vyplatí se koupit si speciální mřížku, která otáčení usnadní. Čerstvost ryb poznáte podle čirosti jejich očí, čím jasnější, tím je ryba čerstvější.

Jak zamezit případné nákaze

Zejména je nutné (kromě už zmíněné dostatečné tepelné úpravy) dodržovat hygienická pravidla, hlavně si myjte ruce vždy, když se chystáte pracovat s jídlem, především pak se syrovým masem.

Zároveň je důležité udržovat maso co nejdéle v chladu, z ledničky je vytáhněte až těsně před opékáním. Dbejte na to, aby se syrové steaky těch opečených nedotýkaly, stejně tak jako hotové kousky byste neměli krájet na prkýnkách, kde se předtím zpracovávalo čerstvé maso. Zamezte i kontaktu syrového masa se zeleninou nebo bramborami.

A pokud vás střevní infekce přece jen zaskočí? Lidé trpící průjmem jsou nejčastěji ohroženi dehydratací. Mírná dehydratace je běžná, lze jí však předejít pitím dostatečného množství tekutin.

Mýty o otravě z jídla v létě: maso rozmrazujte ve dřezu a oplachujte vodou

Nejlepší je voda a neslazený bylinkový či ovocný čaj, případně si můžete pomoct rehydratačními roztoky, které se prodávají v lékárně. Naopak se nedoporučují tekutiny obsahující hodně cukru – třeba kola a jiné šumivé nápoje. Nepomůže ani káva nebo černý čaj.

13. června 2018

Autor:

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

Bůčkové chipsy jsou ideální k pivu.

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...