Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich ukázal, že lze dělat pravou japonskou kuchyni i na Vinohradech

Kuchař Zdeněk Pohlreich se během své show Ano, šéfe! potýkal s tím, že během svých návštěv narážel na pokusy o cizozemskou kuchyni tam, kde by ji vůbec nikdo nečekal. A podle toho to většinou dopadlo. Pokrmy byly jenom málokdy podobné tomu, jak by to mělo skutečně chutnat. K podobným případům se vrátil v poslední epizodě vzpomínkového pořadu Jak to bylo, šéfe?

Aby ukázal, že to jde i mimo původní region, musel však navštívit japonskou restauraci Yamato na pražských Vinohradech, ve které vládne pevnou rukou Marek Hora. Člověk, který je velmistrem japonské kuchyně.

Ne jenom tak ledajaký kuchař, který si „načetl“ recepty ze sociálních sítí, ale který se v Japonsku „vyučil“ a jehož cílem je, aby jeho kuchyně byla skutečně autentická. Kdo chce ochutnat jídlo tak, jak skutečně chutná jako od japonského kuchaře, neměl by s návštěvou otálet.

Pohlreich při natáčení nijak nezakrývá, že se s Markem znají. Ostatně v malém českém rybníčku ani není možné, aby se podobně výrazné osobnosti neznaly. Svou práci znají a vzájemně se respektují. Pohlreich se zúčastnil i otevření této restaurace v roce 2014.

A Hora si svoji pověst zasloužil i svou výraznou účastí na japonském mistrovství světa v přípravě sushi, kde v celosvětové konkurenci získal druhé místo.

Ve třetí epizodě Jak to bylo, šéfe? jste mohli sledovat nejen souhru obou kuchařských mistrů, ale zároveň i vzpomínky z natáčení minulé show. A zdá se, že Hora měl čas občas se podívat.

S mrknutím oka nadhodil Pohlreichovi otázku, zda do tempury budou dávat sýr s narážkou na Pohlreichovu posedlost přemírou používání sýra v jakémkoliv pokrmu. Ostatně mezi jeho zlidovělými hláškami lze vybrat spoustu příkladů. Z těch slušných třeba: Co by vařili český kuchaři, kdyby do toho jídla nemohli dát sýr?

Takového gastroporna se však u Hory divák nedočká. Převládá tu čirá radost z čistého a autentického vaření, i když pro nás pořád trochu exotického. Ale když se díváte kuchaři pod ruce, uvidíte, že japonská kuchyně není v principech zase tak odlišná. Prostě se jen používají trochu jiné suroviny, ale jinak není zase tak složitá.

Pro kuchyňské experimentátory, kteří se jiné kuchyně nezaleknou, to máme kompletní recept na smaženou tempuru. Protože smažená jídla mají rádi nejen Češi, ale i Japonci.

Tempura moriawase

Hotová tempusa

Suroviny:

  • 8 ks krevet blacktiger
  • 200 g lilku
  • 8 ks hub shiitake
  • 1 ks zelená papriky
  • 120 g cukety
  • 2k s Eryngy - hlívy královské
  • 300 g těstíčka na tempuru
  • 200 ml ledové vody
  • Led dle potřeby
  • 2 litry řepkového oleje na smažení

Omáčka Tentsuyu:

  • 400 ml vývaru dashi
  • 100 ml mirinu
  • 100 ml sójové omáčky
  • 120 g nastrouhané bílé ředkve
  • 10 g nastrouhaného zázvoru

Postup:

Krevety vystřívkujeme, očistíme, lehce nakrojíme, vyrovnáme, aby se při smažení nekroutily. Zeleninu nakrájíme do požadovaných tvarů, houbičky shiitake ozdobně vyřežeme.

V ledové vodě rozmícháme mouku na tempuru, aby po namáčení jednotlivých částí zůstávalo těstíčko na surovině. Smažíme ve wokové pánvi při teplotě 180 °C přibližně 2–3 minuty, necháme okapat na sítku a naskládáme na talíř, nebo košíček.

Omáčku tentsuyu připravíme ze základního vývaru dashi, do kterého přidáme sójovou omáčku a tekuté ochucovadlo mirin. Vše svaříme.

Bílou ředkev nastrouháme na jemném struhadle a důkladně propláchneme studenou vodou. Přebytečnou vodu vymačkáme.

Zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Z ředkve a zázvoru uděláme malé kužele, které si následně promícháme v omáčce tentsuyu. Kousky osmažené zeleniny a krevet si namáčíme v omáčce.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....