Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paměťová stopa dezertu nám často lže, odhaluje cukrářka Mirka van Gils

Rozstřel   11:00
Sladkosti jsou jí osudem od doby, kdy se na konci sedmdesátých let v Československu vyučila cukrářkou. Před revolucí emigrovala do Německa a od té doby je „rozlítaná“ po světě: žila v JAR, v USA, nyní se Mirka van Gils Slavíková ráda vrací domů do Čech z Nizozemska – vydává tu knížky, pořádá kurzy.

Rozstřel se slavnou cukrářkou začal ochutnáváním pralinek. Tedy alespoň ze strany moderátorka Moniky Zavřelové. Prvním bonbonem pro ni byla bílá pralinka, u níž už barva mohla napovědět nezvyklou přísadu – křen. Názorná lekce, jak si lze hrát i se sladkými chutěmi. „Když děláte náplň do pralinek, tak je velmi důležité, abyste si uměla pohrát s jemností těch surovin,“ říká zkušená cukrářka, která vydala další knihu receptů s titulem: „Famózní! Od babičky.“

V ní vysvětluje, že cukrařina pro ni byla od počátku náhradou za umění: „U dortů jsem mohla rozvíjet fantazii a kreativitu. Dorty jsou ozdobou stolu a cukrář je estét. Tak jsem si říkala, že začnu právě tady u tohoto tématu.“

Komu a kdy upekla svůj první třípatrový dort, a jaký byl? Jak si poradila s výzvami v oboru – třeba jak dopadla objednávka nahotinkového dortu pro plastického chirurga, nebo jak zvládla ukočírovat mentalitu domorodých obyvatel v Jihoafrické republice, kde vedla cukrárnu i pekárnu? A kde pro připomínku Vánoc – podobně jako v teplé Kalifornii – chodili do chlazených a vyzdobených obchodních center? To všechno v rozhovoru prozrazuje.

Deset geniálních triků pro dokonalé vánoční pečení od Mirky van Gils Slavíkové

I to, jak je to ve světě, a jak to měla ona sama jako matka tří dětí s dětskými narozeninovými dorty. „U nás je to tak, že kdybych náhodou zapomněla koupit dárek – prostě se nám to vymklo nějak z ruky – tak je to v pořádku. Ale dort nikdy nesměl chybět,“ konstatovala s úsměvem Mirka van Gils.

Že řada zákusků nechutná tak jako dřív, je vlastně výhra

„Hodně z nás opomíjí stravování celkově jako nedílného partnera a součást života. Jak jím, tak se cítím, tak je mi dobře. I psychologie se do těchto řemesel prolíná neuvěřitelně hluboko, protože si nesete paměťovou stopu jídla,“ popisuje cukrářka s tím, že si dokonce jsme schopni vybavit kdy, kde a s kým jsme ten který dezert ochutnali. „A podle toho můžete ovlivnit pozitivní vnímání – a nebo negativní – toho, co konzumujete,“ vysvětluje.

Střecha podle tradiční receptury vyladěné Mirkou van Gils Slavíkovou.

Jako příklad uvádí zákusek zvaný střecha. „Pamatujeme – i já, že tenkrát byla třeba střecha definitivní bomba. No nebyla. Nebyla,“ konstatuje trpce a vysvětluje, že kvalitní suroviny nahrazoval alginát nebo tuková kakaová poleva. Přitom historicky byla česká cukrařina velmi prolnutá s Francií, kde si také Mirka van Gils svoje cukrářské vzdělání doplňovala.

„Hraje v tom velkou roli nostalgie a osobní rodinné vzpomínky – když jsme chodili s rodinou do těch cukráren, tak to přeci muselo být a bylo úplně dokonalé a nejlepší,“ podotýká. Ve skutečnosti musí receptury na tyto tradiční dezerty ve svých knížkách upravovat, aby byly opravdu jedlé a chutné i dnes.

Je pro ni totiž docela zásadní, aby čtenáři předala knihu, která je funkční. Každý recept zkouší třeba pětkrát, aby se na něj dalo dokonale spolehnout. „Znovu napékám ten recept, abych zjistila, jestli je tam všechno v pořádku. Jestli to všichni vy, kteří nejste pekaři a cukráři, jestli to dokážete,“ říká. A dodává, že je pro ni největší odměnou, když se jí někdo pochlubí, co podle jejího receptu vytvořil. „Já jsem na to hrozně pyšná a vždycky říkám: když je můj student lepší než já, tak, tak to je na medaili, protože já jsem zatraceně dobrý učitel,“ uvedla s nadsázkou.

A co blížící se Vánoce? Jaké jsou tipy na předvánoční pečení od profesionální cukrářky, která má jen na Facebooku více než dvě stě tisíc sledujících? „Stačí pár drobných bodů, které když naplníte, tak se to vždycky povede: pracovat s láskou, udělat si čas na pečení, netajtrlíkovat jinde, a pak je to o kvalitě surovin. A jakmile se začnete soustředit se svařáčkem vedle sebe, začne vám to vonět, pustíte si vánoční hudbu,“ vypočítává správné ingredience. A dodává: „To se prostě musí zadařit. To jinak nejde.“

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...