Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na grilu metodou Spatchcock kuře se salátem z grilovaných pomerančů a cibule. Seznamte se s takzvaným motýlkováním.
Část 1/2

Dřevěná socha kocoura Mikeše v nadživotní velikosti, jenž zdobí vstup do známého sportovního areálu s největším srubem svého druhu v Evropě napovídá, že pipMaster David Kubricht s Danielem Govonim navštívili Ladův kraj. V areálu Šibeničního vrchu rozpálili svoje grily, aby vám ukázali velice jednoduchý a rychlý recept na grilované kuře.

Kuře naplacato se ugriluje dvakrát rychleji

Po vyjmutí páteře dostanete kuře „na motýlka“.

Že jste nikdy neslyšeli o spatchcocingu? Jedná se o specifickou metodu úpravy drůbeže a ryb, tedy motýlkování. Celý fígl spočívá v tom, že drůbež anebo maso rozdělíme na dvě části, ale jednou částí je necháme spojené a maso se tak na grilu udělá téměř dvakrát rychleji než vcelku.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

„V našem případě z kuřete odstraníme páteř a zplacatíme ho,“ vysvětluje hned v úvodu pipMaster kuchařskou techniku.

Jakmile si z kuřete uděláme motýlka můžeme se vrhnout na přípravu směsi z povoleného másla, česneku, soli, tymiánu, mletého pepře a kůry z jednoho citronu, kterou do kuřete vmasírujeme.

Polovinu směsi nacpeme pod kůži na prsou, aby nám i po grilování zůstala pěkně šťavnatá a druhou polovinu vmasírujeme do kůže.

„Před tím, než ho vložíme do grilu, je potřeba zasunout křídla pod kuře, aby nám pěkně drželo tvar,“ upozorňuje pipMaster a dodává: „Kuře můžete po odstranění páteře také promáčknout oběma dlaněmi na prsou, aby maso a kosti dostatečně povolily a opět nám to pomohlo držet tvar.“

Kuře budeme dělat v keramickém grilu, který si nahřejeme na 180 °C a nepřímou metodou ho v něm budeme dělat asi hodinu. „Kuře jsem dal na vyvýšený rošt, aby se v keramickém grilu dělalo jak odspodu, tak od nahřáté keramické kopule a ugrilovalo se hezky rovnoměrně,“ vysvětluje výhodu keramického grilu pipMaster.

V průběhu grilování ho asi po tři čtvrtě hodině otočíme prsy dolů a necháme dojít na teplotu 74 °C v prsou. Kuře máme hotovo a můžeme se vrhnout na salát od Daniela.

Suroviny na Spatchcock kuře:

  • 1 celé kuře
  • 75 g změklého másla
  • 1 lžíce soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého tymiánu
Autor:

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...