Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš známou variantu s bůčkem a krkovicí zauzenými v grilu a na černém pivu.

„To až ochutnáte, tak se dotknete gastronomického nebe,“ říká hned v úvodu další epizody vášnivý fanoušek grilování David Kubricht alias pipMaster a popichuje svého kamaráda a profesionálního mistra grilu Daniela Govoniho, jestli i v Itálii znají české buřty.

Přípravu grilované pochoutky začneme přípravou masa. Budeme potřebovat kilo očištěného vepřového bůčku bez kosti a kůže, který pokrájíme zhruba na kostky o velikosti tří centimetrů. Obdobně si připravíme i kilo očištěné krkovice.

Hodně nakořenit

Kostky odložíme do pekáčku anebo ploché misky, ve které budeme maso kořenit. Na kořenění masa zvolil pipMaster směs „The BBQ Rub“ od KillerHogs z cukru, soli, uzených papriček a dalšího koření, které zvýrazní jeho chuť, aniž by přebila chuť masa.

„Protože maso necháme v grilu zaudit, je důležité, aby masové kostky byly nakořeněny ze všech stran, protože chceme, aby se nám na nich vytvořila krásná kůrka. Nakořeněné maso v misce párkrát prohodíme, aby se koření dostalo do všech stran,“ vysvětluje pipMaster.

Vedle toho pokrájíme zeleninu, kterou pak později smícháme s lehce zauzeným masem. Tři světlé a tři červené cibule pokrájíme nahrubo a k nim přikrájíme tři červené a jednu žlutou papriku, kterou překrojíme podélně a pak ji pokrájíme na menší kousky a dále jednu až dvě chilli papričky.

Ty však dávkujte s rozvahou, záleží na jejich pálivosti a vašich chuťových preferencích. Dále nasekáme najemno stroužky z celé hlavičky česneku, a nakonec přidáme šest kusů posekaných sušených rajčat.

„Doporučuji použít rajčata sušená na slunci nikoli marinovaná v oleji, které se úplně rozvaří a do jídla se z nich nedostanete tolik výrazné chuti jako ze sušených rajčat,“ radí pipMaster. Posekanou zeleninu dáme do kovové pánve, kterou pak vložíme do grilu.

Suroviny:

  • 1 kg krkovice vcelku
  • 1 kg bůčku bez kosti
  • 3 ks žluté cibule
  • 3 ks červené cibule
  • 3 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks palice česneku
  • 6 ks sušených rajčat
  • 0,5 l černého piva
  • 0,5 kg pasírovaných rajčat Mutti
  • 2 dcl teriyaki omáčky Kikkoman
  • BBQ koření KillerHogs
  • sůl a pepř

Nejprve zaudit

Gril nastavíme na teplotu 150 °C, a protože necháme maso zaudit, budeme grilovat nepřímou metodou a do grilu přidáme dvě polínka ovocného dřeva. Masové kostky vyskládáme na rošt a necháme je v grilu 45 až 60 minut zaudit.

Kostky poté vyndáme na pokrájenou zeleninu připravenou v pánvi a dáme ji i s masem do grilu. Vše podlijeme asi půl litrem černého piva a přidáme dvě plechovky pasírovaných rajčat Mutti a vše lehce promícháme.

„A přidáme trošku sójovou omáčku?“ ptá se Daniele. „Máme tady sójovou omáčku od Kikkomanu, její ikonický tvar navrhl japonský průmyslový návrhář motorek a vlaků Kenji Ekuan,“ doporučuje pipMaster.

My však místo sójové omáčky použijeme omáčku teriyaki s pečeným česnekem. Jedná se vlastně o směs sójové omáčky, japonského saké, cukru a medu, takže na konci nám pokrm i krásně zkaramelizuje.

Přidáme lžíci teriyaki, pánev přiklopíme víkem a necháme v grilu další hodinu dusit. Nakonec odklopíme a omáčku necháme asi pět minut zredukovat. Servírujeme s čerstvým chlebem a pivem.

„Úplně se to rozplývá v puse, je to fantastický, lehce pikantní a nakouřený. Jak jsem říkal na začátku, v mých očích jsme se dneska dotkli gastronomického nebe,“ dodává spokojený pipMaster.

Autor:

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...