Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční úpravě než na Velikonoce. V dnešním dílu grilovací akademie vám David Kubricht ukáže, jak si je připravit na grilu v barbecue úpravě s lehkým bramborovým salátem.

Svůj gril rozpálil pipMaster ve venkovní kuchyni Svatojánského Dvora uprostřed sídliště na pražském Střížkově. Historickou budovu zde před několika lety citlivě zrekonstruovala rodina Bubeníkových, kteří zde provozují stylovou restauraci s hotelem a venkovní kuchyní, kde v letních měsících pořádají vyhlášené grilovací akce.

„Velikonoce na krku, a tak je jasné, že si musíme na grilu udělat vejce. Dneska si uděláme skotské barbecue vejce s lehkým bramborovým salátem. Jeho příprava je sice trochu složitější, hlavně co se týče přípravy samotného vajíčka, ale myslím, že jakmile tento recept jednou vyzkoušíte, tak si ho zamilujete a nebudete ho už chtít dělat nikdy jinak,“ říká v úvodu epizody její průvodce.

Základem jsou vejce na hniličku

Nejdřív si uvařte vejce. Vložte je do vroucí vody a nechte je čtyři až pět minut podle velikosti vejce povařit. Tak docílíte, že bílek bude zcela tuhý, ale žloutek krásně tekutý.

Po vytažení z vody je lehce naťukněte a ponořte na chvíli do ledové vody, aby se dobře loupala. Nenechte je ale ve vodě vychladnout úplně a loupejte je opatrně, protože nejsou zcela uvařená.

Suroviny na skotská vejce:

  • 0,75 kg vepřového bůčku
  • 0,5 kg hovězího předního
  • 5 vajec
  • Bacon rub – směs koření z cukru, soli, sušené sladké papriky, chilli a granulované cibule
  • rebarborová BBQ omáčka Croix Valley Rhubarbecue

Mezitím si z 0,75 kg bůčku a 0,5 kg předního hovězího připravte v mlýnku mix mletého masa. Na obalení jednoho vejce počítejte s 20 deky masové směsi. Na mletí použijte třímilimetrovou šajbu (deska do mlýnku na maso) a maso namelte.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

„Ideální je maso namlít co nejjemněji, bude se vám pak líp vejce s masem tvarovat,“ radí mistr grilu. Umleté maso dostatečně okořeňte směsí Bacon rub.

Zapracujte do masa a vytvarujte z nich koule. Pokud máte po ruce váhu, tak si maso odvažte, ať máte všechny stejně velké, aby se v grilu udělala najednou, jako u receptu na burger Juicy Lucy.

Na potravinářskou fólii položte odváženou masovou kouli, ze které vytvarujte placku. Na ní vložte oloupané vejce a za pomoci fólie maso obtočte okolo vajíčka, jako ve videu.

S takto připravenými vejci můžete do grilu, který si rozehřejte na 180 stupňů. Masová vejce grilujte nepřímou metodou zhruba půl až tři čtvrtě hodiny, dokud nebude v mase 65 °C. „Pozor, abyste teploměrem nepropíchli vejce, měřte pouze teplotu v mase,“ radí pipMaster.

V mezičase si připravte bramborový salát

Než se vám maso s vejci zaudí, připravte si lehký bramborový salát. Do něj použijte půl kila uvařených salátových brambor pokrájených na menší kousky, dvě až tři nadrobno pokrájené šalotky, stejný počet nakládaných posekaných okurek a šest ředkviček.

Přidejte na plátky pokrájený plátek sterilované pečené papriky, dvě lžičky dijonské a hrubozrnné hořčice a dvě až tři lžíce extra panenského olivového oleje Monini. Osolte, opepřete a vše zlehka promíchejte. Výslednou chuť salátu můžete doladit lákem z okurek.

Suroviny na lehký bramborový salát:

  • 500 g uvařených salátových brambor
  • 2–3 šalotky
  • 3 kyselé nakládané okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje Monini
  • 6 ředkviček
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Po přípravě salátu se vraťte ke grilu, kde dokončete skotská vejce. Povrch vajec zlehka potřete kvalitní barbecue omáčkou, kterou nechte v grilu další dvě až tři minuty zaschnout.

David Kubricht tentokrát zvolil omáčku Croix Valley Rhubarbecue s úžasnou kombinací čerstvé rebarbory a sladké kouřové chuti medové barbecue omáčky. Před vyndáním vajec z grilu ještě zkontrolujte finální teplotu v mase, měla by být přesně 72 °C. Vejce servírujte s připraveným bramborovým salátem.

Úspěšnost výsledku samozřejmě poznáte až při rozkrojení skotského vejce, zda se vám žloutek udělal příliš anebo málo. „Stát se to samozřejmě může, ale jak vidíte, dopadlo to úplně skvěle, a když žloutek přetáhnete, bude to chutnat i tak pořád skvěle,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Autor:

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...