Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se jmenuje Char Siu. Kdo má totiž rád vypečený a lepkavý vepřový bůček, určitě by měl vyzkoušet dnešní grilovací recept. Říká se mu čínské barbecue a v kombinaci s horkou miskou rýže si po tomhle receptu budete olizovat prsty ještě hodně dlouho.

Na konci vesničky Bystrá nad Jizerou najdete stylový ranč, ve kterém se budete cítit jako doma nebo jako u babičky na venkově. Ve špičkovém hotelu uprostřed pastvin najdete jen klid, přírodu, špičkovou gastronomii a stylový wellness.

Na rozhraní Krkonoš a Českého ráje, na ranči Silverstone Living vám v dnešním dílu grilovací akademie její průvodci David Kubricht a Daniele Govoni ukážou, jak si na grilu připravit bůček Char Siu podle originálního čínského receptu. Přesně takový totiž dostanete v čínských obchodech s grilovaným masem.

Na čínské Char Siu budete potřebovat vepřový bůček. Kdo chce méně tučnější variantu, může ho nahradit vepřovou krkovicí. „Ale jak říkám, bůček je bůček a ten ničím nenahradíš,“ říká v úvodu epizody David Kubricht.

Bůček patří k nejšťavnatějším a pro svůj tuk, který je nositelem chuti, i k nejchutnějším masům a najdete ho snad ve všech světových kuchyních. Jeho konzumace vám čas od času prospěje, protože je plný plnohodnotných bílkovin a vitamínů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.

Bůček naložte den předem do marinády

Maso naložte do marinády. Soupis surovin najdete níže. Všechny suroviny důkladně promíchejte.

Suroviny na marinádu:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti a kůže
  • 2 lžíce klasické sójové omáčky Kikkoman
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 lžíce Gochujang chilli pasty

Vepřový bůček kupte bez kostí, zbyvte kůže, rozkrojte ho na dva kusy. Maso vložte do skleněné misky, zalijte marinádou a nechte ideálně 24 hodin marinovat, minimálně však alespoň 12 hodin.

Po namarinovaní položte bůček na mřížku a marinádu z něho nechte 5 minut okapat. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.

Bůček grilujte nepřímou metodou

Pravé Char Siu se připravuje na uhlí, takže použijte gril na dřevěné uhlí s jedním kouskem ovocného dřeva na zauzení. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.

Gril rozpalte na 150 stupňů a bůček v něm nechte dělat asi hodinu a půl dokud nebude v jádru masa 90 stupňů. K tomu vám poslouží teplotní sonda. Ke konci maso potřete zbytkem marinády a po udělání nechte 10 minut odpočinout.

Hotový bůček nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s horkou jasmínovou rýží a omáčkou ze svařeného zbytku marinády. Nakonec dozdobte plátky lahůdkové cibulky a chilli papriček.

„A to nejlepší nakonec, jdeme ochutnat. Krásně se to rozplývá na jazyku, lehce pikantní a nádherně ovoněné kořením pěti vůní. Tohle si prostě udělejte, stojí to za to,“ říká spokojený pipMaster Kubricht.

Autor:

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...