Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený recept na dobrou italskou pizzu z grilu, kterou zvládne udělat úplně každý.

Základem přípravy pizzy v grilu je hodně vysoká teplota, někde okolo 450 až 470 stupňů, a pizza kámen, aby se vám těsto hezky udělalo. „Samotné roztopení grilu na takto vysokou teplotu trvá mnohem déle než na klasické barbecue. A samozřejmě i spotřeba paliva je při takto vysoké teplotě velká, proto ho do grilu nasypte dostatek,“ říká v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

Jakmile gril dostatečně rozhoříte, vložte do něj tlumicí deflektor. „A protože potřebujeme oddělit vyšší teplotu nahřátého deflektoru od pizza kamene, vložte mezi ně dva kousky 20milimetrového jeklu, případně můžete použít matičky o velikosti 12 nebo 16 milimetrů. Cílem je dosáhnout rovnoměrné vnitřní teploty grilu ze všech stran,“ radí pipMaster.

Jednoduché a osvědčené těsto na pizzu

Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny. Mistr grilu Daniele Govoni doporučuje na pizzu použít speciální hladkou pšeničnou mouku typu 00 se středně vysokým obsahem bílkovin. Tato mouka dělá těsto pružné a je obecně vhodná pro všechna těsta na neapolskou pizzu.

Dále si připravte kuchyňského robota. Do misky nasypte kilo italské mouky, přidejte čerstvé droždí a přilijte cca půl litru neperlivé vody. Robota zapněte a při velmi pomalé rychlosti vše pět až šest minut promíchejte, aby se z mouky uvolnil gluten neboli lepek.

Poté přidejte sůl, což je asi 1 ½ polévkové lžíce, a k ní zbytek vody. Vše nechte dalších šest minut promíchat, dokud nebude těsto hladké.

Suroviny na italskou pizzu:

  • 1 kg mouky 5 Stagioni hladká mouka typu 00 na neapolskou pizzu
  • 700 g neperlivé vody
  • 5 g čerstvé pekařské droždí
  • 50 g extra panenského olivového oleje Monini
  • 27 g soli
  • 400 g loupaných rajčat Mutti
  • svazek čerstvé bazalky
  • sýr Mozzarella Bufala Campana
  • sýr sladká Gorgonzola
  • sýr 30 měsíců vyzrálý parmezán Parmareggio Parmigiano Reggiano extra
  • sýr Taleggio
  • čerstvá vepřová salsiccia
  • čerstvý pepř

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Ruce a pracovní plochu si lehce potřete olivovým olejem, kam přemístěte vymíchané těsto, které pak každých 20 minut třikrát přeložte. Vždy ho udržujte zakryté, aby povrch těsta nevyschl.

Těsto následně dejte zakryté zrát do lednice alespoň na 24 hodin. Po vyndání nechte hodinu odstát při pokojové teplotě a pak z něj udělejte 6 rovnoměrných 280gramových koulí, které nechte zrát dalších 6 hodin, dokud koule nezdvojnásobí svoji velikost.

Mezitím si připravte omáčku z rajčat Mutti, kterou budeme dávat na pizzu. Rajčata osolte, přidejte pár lístků čerstvé bazalky a trochu olivového oleje Monini pro zvýraznění chuti. Vše krátce a lehce promixujte.

S těstem opatrně, v grilu pizzu pootáčejte

Dále si připravte plech na tvarování pizzy, který dostatečně posypte moukou. „Vždy se hodí mouka, která má vysoký bod připékání,“ radí pipMaster. Vyzrálé koule ještě před tvarováním lehce posypte moukou.

„Pozor, těsto je měkké, takže ho nabírejte opatrně,“ upozorňuje italský mistr. Přendejte ho do plechové misky a začněte tvarovat. „Těsto tvarujte prsty od středu k okrajům a vytvořte z nich takový volant,“ říká pipMaster. Poté ho opatrně vemte do obou rukou a opatrným pootáčením vytáhněte dokola tvar. Vytažené těsto přendejte na moukou posypanou pizza lopatku a okraje ještě lehce vytáhněte.

Než půjdete s pizzou do grilu ověřte si na prázdném korpusu, že těsto je správně připraveno. Pizzu opatrně přendejte do připraveného grilu a nechte v něm dělat 90 sekund. Poté lopatkou pootočte o 45 stupňů a nechte dělat dalších 60 sekund. „Správně připravené těsto je zespodu krásně připečený a dělá krásný bubliny,“ říká pipMaster.

Jako první zkuste klasickou Margheritu

Těsto vytvarujte stejnou technikou. „Pizzu vždy tvarujte od středu, nikdy jinak,“ upozorňuje Daniele. Na těsto přidejte dvě lžíce připravené rajčatové omáčky a lehce rozetřete po korpusu. Přidejte na něj pár kousků natrhané mozzarelly z bůvolího mléka a trochu nastrouhaného parmezánu.

Před vložením do grilu nezapomeňte okraje pizzy ještě lehce vytáhnout. A opět nechte v grilu jeden a půl minuty a poté otočte a nechte další minutu dělat. Po vyndání z grilu lehce zakápněte okraje pizzy olivovým olejem, přidejte pár lístků čerstvé bazalky a máte hotovo.

Další pizzu zkuste s variací sýrů Quattro Formaggi

Opět si z těsta vytvořte korpus a přendejte na moukou podsypanou pizza lopatku. Na variantu s variací sýrů použijte jen buvolí mozzarellu, aromatickou gorgonzolu a taleggio s trochou nastrouhaného parmezánu. „Žádná smetana ani nic podobného, jen kvalitní sýry,“ upozorňuje Daniele.

Povrch připravené pizzy lehce zakápněte olivovým olejem a před vložením do grilu zase trochu vytáhněte okraje. Po vyndání z grilu dozdobte pár lístky čerstvé bazalky a lehce opepřete čerstvým pepřem.

A nakonec zkuste variaci s čerstvou salsicciou

Na připraveném pizza korpusu rozetřete velmi slabou vrstvu rajčatové omáčky. Natrhejte na ní kousky čerstvé salsiccie. „Je mnohem lepší dát na pizzu syrovou klobásu než hotovou, protože hotová se vám v grilu vysuší, ale čerstvá klobása bude i po udělání v grilu krásně šťavnatá,“ říká pipMaster.

Přidejte několik plátků na tenko pokrájených koleček červené cibule a několik kousků gorgonzoly. „Gorgonzola a salsiccia dohromady je chuťově super,“ říká Daniele.

Přidejte trochu aromatického taleggia, mozzarelly a nastrouhaného parmezánu. Po upečení v grilu lehce pokapejte olivovým olejem, dozdobte bazalkou a samozřejmě trochou čerstvého pepře.

„Tak takhle dobrou pizzu jsem už dlouho neměl. Krásně nafouknutý okraje, ty aromatický sýry u Quattro Formaggi jsou naprosto perfektní, pepř to ještě vystřelí o level výš a varianta se salsicciou je absolutní vrchol,“ říká spokojený pipMaster.

Autor:

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Špikovaný bůček s nakládanou okurkou

VIDEO Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...