Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj pyšní. Stačí zamířit do rodného domu Gustava Mahlera kousek od Humpolce, do restaurace, jíž vládne Lukáš Novák a jeho paní Růženka. Poctivou rakouskou kuchyni se naučili v Korutanech.

Jana Punčocháře a Přemka Forejta tam vzal zpěvák Matěj Ruppert v rámci Souboje na talíři. „Já mám jídlo hrozně rád a oba kuchaře dobře znám. S Přemkem se známe trošku víc a myslím, že jsme i přátelé. S Honzou jsem se párkrát viděl, když jsem byl v jeho restauraci. V Souboji na talíři se chci oběma mistrům dívat pod ruce a něco se přiučit,“ plánoval si Matěj před natáčením.

S chutí oběma šéfkuchařům odtajnil oblíbený pokrm v osvědčené restauraci i zadal úkol, kterým – překvapivě – byla příprava tafelspitzu. Pro Jana Punčocháře téměř každodenní chleba, protože tuto rakouskou klasiku vaří a nabízí ve své restaurace U Matěje. Při ochutnávání mu tedy oči jen svítily a na vaření se těšil, obzvlášť proti Forejtovi, který tafelspitz nikdy nedělal.

Jak Punčochář s Forejtem přetavili tafelspitz

Přemek Forejt a Jan Punčochář tedy připravovali tafelspitz, vařené hovězí s houskovým křenem. Tedy pokrm, který Přemek Forejt nikdy v životě nejedl, ale Honza Punčochář ho má ve své restauraci na jídelním lístku.

Při přípravě tafelspitzu je třeba dbát na uvaření hovězího masa do měkka, pak se z vývaru vyjme. Vývar se poté použije na zadělání žemlového křenu, přidá se smetana, jako příloha se podávají restované brambory. Je důležité, aby byly křupavé, dochucené cibulkou. A navrch pažitka a jemně česneku.

Jan Punčochář připraví tafelspitz rozložený do tří chodů: polévky, kvasnicových knedlíčků a slané palačinky. Začne silným vývarem, kde základem je kořenová zelenina, divoké koření, tafelspitz a morkové kosti, což se vaří zhruba dvě hodiny. A kromě příloh připraví i tři druhy omáček.

Přemek Forejt si dobře uvědomoval, že v klasické verzi na Jana Punčocháře nemá, proto si vypomohl svou oblíbenou Asií. A když už, tak svůj pokrm rovnou provokativně nazval „tafel-phó“. Nasolil a opepřil květovou špičku, maso zatáhl, v hrnci zalil vodou, přidal mátu, badyán, skořici, hřebíček…

Jako druhý chod Jan Punčochář podával nasucho dělanou topinku s česnekem, na...
Tafel-phó od Přemka Forejta, který šel při zpracování rakouské speciality...

Vlevo Punčochářova klasika, vpravo Forejtova Asií šmrnclá verze rakouského receptu

Výsledek? Podívejte se do fotogalerie s popisky jednotlivých chodů obou pánů šéfkuchařů, i nad pouhými snímky jídel se vám budou sbíhat sliny. A smeknete, že Forejt porazil Punčochářovu opravdu vyšperkovanou klasiku svým phó přetaveným přes rakousko-uherské rodinné stříbro.

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....