Jana Punčocháře a Přemka Forejta tam vzal zpěvák Matěj Ruppert v rámci Souboje na talíři. „Já mám jídlo hrozně rád a oba kuchaře dobře znám. S Přemkem se známe trošku víc a myslím, že jsme i přátelé. S Honzou jsem se párkrát viděl, když jsem byl v jeho restauraci. V Souboji na talíři se chci oběma mistrům dívat pod ruce a něco se přiučit,“ plánoval si Matěj před natáčením.
S chutí oběma šéfkuchařům odtajnil oblíbený pokrm v osvědčené restauraci i zadal úkol, kterým – překvapivě – byla příprava tafelspitzu. Pro Jana Punčocháře téměř každodenní chleba, protože tuto rakouskou klasiku vaří a nabízí ve své restaurace U Matěje. Při ochutnávání mu tedy oči jen svítily a na vaření se těšil, obzvlášť proti Forejtovi, který tafelspitz nikdy nedělal.
Jak Punčochář s Forejtem přetavili tafelspitz |
Přemek Forejt a Jan Punčochář tedy připravovali tafelspitz, vařené hovězí s houskovým křenem. Tedy pokrm, který Přemek Forejt nikdy v životě nejedl, ale Honza Punčochář ho má ve své restauraci na jídelním lístku.
Při přípravě tafelspitzu je třeba dbát na uvaření hovězího masa do měkka, pak se z vývaru vyjme. Vývar se poté použije na zadělání žemlového křenu, přidá se smetana, jako příloha se podávají restované brambory. Je důležité, aby byly křupavé, dochucené cibulkou. A navrch pažitka a jemně česneku.
Jan Punčochář připraví tafelspitz rozložený do tří chodů: polévky, kvasnicových knedlíčků a slané palačinky. Začne silným vývarem, kde základem je kořenová zelenina, divoké koření, tafelspitz a morkové kosti, což se vaří zhruba dvě hodiny. A kromě příloh připraví i tři druhy omáček.
Přemek Forejt si dobře uvědomoval, že v klasické verzi na Jana Punčocháře nemá, proto si vypomohl svou oblíbenou Asií. A když už, tak svůj pokrm rovnou provokativně nazval „tafel-phó“. Nasolil a opepřil květovou špičku, maso zatáhl, v hrnci zalil vodou, přidal mátu, badyán, skořici, hřebíček…
Vlevo Punčochářova klasika, vpravo Forejtova Asií šmrnclá verze rakouského receptu
Výsledek? Podívejte se do fotogalerie s popisky jednotlivých chodů obou pánů šéfkuchařů, i nad pouhými snímky jídel se vám budou sbíhat sliny. A smeknete, že Forejt porazil Punčochářovu opravdu vyšperkovanou klasiku svým phó přetaveným přes rakousko-uherské rodinné stříbro.
KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla? |