Zelňačka, halušky se zelím, segedínský guláš, vepřo knedlo zelo... Trefili jsme se vám do noty? Pokud se u vás doma podobné pochoutky objevují hodně často, pak si možná říkáte, že období viróz překonáte snadno. Protože pravidelná konzumace zelí – ať už čerstvého, vařeného, dušeného, či kysaného – je ideální prevencí podobných neduhů. A ještě si pochutnáte. Nicméně zkuste do svého jídelníčku zařadit i lehčí pokrmy a pravidelný pohyb.
Vitaminová bomba
Uvnitř nenápadné zelené nebo fialové hlávky se ukrývá dokonalá zásobárna důležitých vitaminů a minerálů, díky kterým se zelí právem řadí mezi superpotraviny. Najdete zde vitamin C, A, E, B a K, inositol, lecitin, pektin, draslík, zinek, selen, jód, železo, síru a vápník, barvivo anthokyan (v červeném zelí), probiotické kultury (v kysaném zelí), enzymy (v tepelně neopracovaném zelí), vlákninu atd.
Zelí je navíc levné, vydrží dlouho čerstvé a v kuchyni s ním můžete čarovat na desítky způsobů. Faktem ovšem je, že nejzdravější je to kysané, které obsahuje více vitaminu C, B9 (kyselina listová) a K (látka, která hraje důležitou úlohu při srážení krve). Během kvasného procesu se také tvoří cholin, který se podílí na metabolismu tuků a přispívá ke správné funkci jater.
Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma |