Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek. Zkuste si v tomto stylu připravit jednoduchý recept na zprudka ugrilovaného tuňáka s italskou caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé. Osvěžující jarní pokrm podle šéfkuchaře Mirka Barcíka z hradecké restaurace Aquarium zvládne úplně každý.
Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé | foto: Lukáš Oujeský

Tajemství pokrmu spočívá v samotné úpravě ryby. Ta totiž musí před tepelným zpracováním několik dnů zrát v lednici, a po prudkém opečení na grilu musí uvnitř zůstat studená a syrová.

Na pokrm si připravte 400 g tuňáka z vrchní části filetu Sekami nebo Senaka, kde se nachází to nejkvalitnější maso. Tuňáka nejprve lehce nasolte a sůl nechte 30 minut působit, poté ho osušte a dejte na tři až pět dnů zrát do lednice.

Tuňák se podává s italskou caponatou

Mirek Barcík

Oloupejte lilek společně s paprikou a nakrájejte na malé kostičky. Zprudka osmažte na olivovém oleji a dejte osušit na ubrousek.

Ze šalotky, česneku a loupaných rajčat připravte rajčatovou omáčku, dochuťte solí, pepřem, limetovou kůrou, čerstvou bazalkou a petrželkou. Spojte s opečenou zeleninou a přidejte opražené pinie, nasekané zelené olivy bez pecky a rozinky.

Tuňák často v kuchyni používáme v podobě vydolované z konzervy, jak ukazují i příklady ve fotogalerii, které vám poslouží i jako inspirace pro domácí vaření.

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g tuňáka, řez Sekami nebo Senaka

Suroviny na caponatu:

  • 1 lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g loupaných rajčat
  • 20 g piniových oříšků
  • 20 g rozinek
  • 20 g zelených oliv bez pecek
  • čerstvá bazalka a petrželka
  • kůra z 1 limety

Postup:

Vyzrálé a vychlazené maso potřete olivovým olejem a zprudka ho zatáhněte ze všech stran na hodně rozpáleném grilu anebo pánvi, stačí skutečně několik sekund. Důležité je, aby i po ugrilování zůstal uvnitř studený a syrový. Hotovou rybu pak budete potírat zázvorovým glazé.

Na glazé orestujte na pánvi najemno pokrájenou šalotku, posekaný česnek, přidejte lžíci nastrouhaného zázvoru, posypte zlehka cukrem a nechte zkaramelizovat. Dále přidejte 80 ml sójové omáčky společně s 20 ml rýžového octa. Provařte, a nakonec zahustěte lžičkou škrobu, případně přidejte trochu vody na doladění hustoty omáčky.

Netroufáte si na grilování? Zkuste tatarák z tuňáka podle Emanuela Ridiho:

Suroviny na zázvorové glazé:

  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce cukru
  • 80 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 20 ml rýžového octa
  • 1 lžička škrobu
  • voda podle potřeby

Všechny chutě vyšperkujte bazalkovou laktonézou

Inspirace tuňákem z našich receptů

Tuňákový salát Nicoise

Pomocí oleje a čerstvé bazalky si připravte bazalkový olej, který přeceďte přes plátýnko. Do samostatné nádoby nalijte mléko, osolte a za stálého míchání přilévejte bazalkový olej do mléka, než vám zhoustne. Laktonézu nakonec dochuťte citronovou šťávou.

Bazalková laktonéza:

  • 30 ml mléka
  • 0,1 kg bazalky
  • 0,25 l slunečnicového oleje
Autor:

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...