Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Aby vánoční stromek v květináči přežil, musíte si na Vánoce stáhnout topení

aktualizováno 
Pěstovat si vlastní vánoční strom je rozhodně ekologičtější, než každoročně kupovat nový. Navíc nepřijdete o typickou vůni jako u umělého stromku. Nepočítejte ale s tím, že bude zdobit byt celé týdny.

Jehličnan v květináči ozdobí terasu i zahradu, jeho krásu využijte právě o vánočních svátcích | foto: Profimedia.cz

Pokud nechcete každoročně shánět pěkný živý vánoční stromek (a umělý vám nevoní), pořiďte si vlastní jehličnan, který budete pěstovat celoročně a o Vánocích ho využijete jako klasickou dekoraci. Tato ekologická myšlenka si získává čím dál víc příznivců.

Vybírejte pomalu rostoucí dřeviny

V zahradnictvích nejčastěji nabízejí jedličku, smrk pichlavý či douglasku tisolistou. Například borovice roste příliš rychle. "Vybírejte z pomalu rostoucích jehličnanů. Jsou sice dražší, ale vyplatí se to," doporučuje Květa Sunarto z pražského zahradnictví Rypáček.

Pamatujte, že se jehličnan postupně vytáhne o spoustu centimetrů, pořiďte si proto na začátek menší stromek. Za rok totiž může vyrůst i o dvě výšky kmene. Zahradnictví obvykle nabízejí výšky od 45 do 170 cm. Přirozeně platí úměra: čím vyšší stromek, tím vyšší cena.

Jaký stromek si máte vybrat právě vy?

  • Nízké jehličnany často volí například rodiny s dětmi. Stromky pak rostou spolu s potomky.
  • Pokud máte vysoký strop, můžete si dovolit hned na začátek i vyšší kousek.
  • Starší stromky už tolik nerostou a nemusí se každoročně přesazovat. Hodí se tedy pro ty, kteří chtějí, aby pro ně byla péče o stromek co nejjednodušší.

Nesmí být uložený ve vytopeném obchodu

Než koupíte jehličnan, zkontrolujte nejen jeho vzhled, ale i podmínky uskladnění. Měl by být uložen v chladu, jinak vám doma uhyne. V přetopených prodejnách proto raději nevybírejte. "Navíc by měl být pomalu pěstovaný. Žádný rychle vyrostlý jehličnan, který pak nic nevydrží. Kořeny musí být husté a pořádně prorostlé," radí Sunarto.

Myslete na stromek dřív než na Štědrý den. Nejprve je potřeba nechat ho týden v chladné, světlé chodbě, aby přivykl vyšší teplotě. Ideální je najít několik tepelných zón: od místa s teplotou těsně nad bodem mrazu až po téměř pokojovou teplotu. Teprve pak ho přemístěte do obývacího pokoje. V teple ho ale nechte jen po tři nebo čtyři dny, v žádném případě dva týdny, jinak nepřežije.

Vlastnímu jehličnanu můžete dopřát do Vánocích luxusní vzhled. Původní květináč

Pokud ovšem máte v pokoji 20 stupňů Celsia a méně, nebojte se nechat si stromeček doma po celý týden. V žádném případě by ale neměl stát u radiátoru nebo u krbu.

Jehličnan byste měli několikrát denně rosit, abyste zvýšili vzdušnou vlhkost. Nezapomeňte ho také zalévat, stačí jednou za dva dny. Po odstrojení ho opět začněte postupně zvykat na chlad v chodbě a po týdnu ho přeneste na původní místo. Pokud by venku v tu dobu panovaly kruté mrazy, bez obav nechte jehličnan uvnitř studené chodby déle.

Přes rok stačí zalévat a na jaře přesadit

Jehličnan v květináči jinak nevyžaduje náročnou péči. Když dodržíte pár jednoduchých rad, užijete si vlastního vánočního stromečku několik sezon.  Pochopitelně nevydrží věčně jako umělý strom, ale poslouží vám třeba deset let. Záleží ovšem na druhu jehličnanu.

Stromek pěstovaný v květináči můžete během sezony zapustit i s nádobou do země. Bude se mu také dařit na balkoně. Každopádně mu vyberte spíše zastíněné místo než to, kam svítí přímé slunce.

Nezapomeňte dvakrát týdně zalévat a občas přidat i hnojivo pro jehličnany. Díky tomu poroste a zhoustne. Každé jaro přesaďte stromek do větší nádoby, u starších, které už rostou pomaleji, to stačí udělat jednou za dva roky.





Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.